10.1 C
Athens
16 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική HOT STORY Θα κλείσουν οι παιδικές χαρές του δήμου Αχαρνών;

Θα κλείσουν οι παιδικές χαρές του δήμου Αχαρνών;

- Advertisement -

Εικόνα  εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου Αχαρνών, οι οποίες –εδώ και μερικούς μήνες-χρησιμοποιούνται με ευθύνη των γονέων- καθώς ο δήμος με σχετική επιγραφή, ενημερώνει  για την ακαταλληλότητά τους. Καταστροφές, φθαρμένα παιχνίδια και παραμελημένοι χώροι χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των εγκαταστάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

- Advertisement -
- Advertisement -

«Η πλειοψηφία των παιδικών χαρών του δήμου δεν έχουν επιδιορθωθεί καθότι δεν είναι καταγεγραμμένες, κατασκευάστηκαν πρόχειρα και δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές»,αναφέρει στο www.doxthi.gr ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αχαρνών.

«Ως δήμος είχαμε ζητήσει την καταγραφή των αναγκών, αλλά δεν προχώρησε εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναβολών του προγράμματος»τονίζει ο κ.Γεωργακόπουλος.

Σήμερα, η καταγραφή έχει προχωρήσει,οι παιδικές χαρές συνεχίζουν να χρειάζονται επεμβάσεις εφόσον καμία δεν είναι πλήρως οργανωμένη και ασφαλής, ενώ οι ενημερωτικές πινακίδες έχουν αφαιρεθεί. Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος σε συνεργασία με την Επενδυτική είχε προχωρήσει στην αποσπασματική αποκατάσταση μέρους των οργάνων, των παιδικών χαρών, σε διάφορα σημεία της πόλης. Ενέργειες που δεν έγιναν οργανωμένα και στοχευμένα με αποτέλεσμα οι παιδικές χαρές να παραμένουν εκτός των προβλεπόμεων και να μην έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) προβλέπονται οι όροι λειτουργίας των παιδικών χαρών. Κατ΄αρχήν ορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να βρίσκεται δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ. Επιπλέον ορίζει πως πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της κλπ. Η κάθε παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμάτων, σήμανση κ.α.

Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά να είναι ελεγμένα, όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης, δηλαδή να υπάρχει ειδικό μαλακό δάπεδο, πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ. Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, αρκετοί δήμοι της χώρας προχωρούν σε σφράγισμα όλων των παιδικών χαρών προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.Στον Δήμο Αχαρνών παρατηρείται στάση αναμονή. Μπροστά,όμως, στους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το ανέμελο παιχνίδι  ο δήμος Αχαρνών πρέπει ν΄αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.

 

Φλωρεντία Αντζουλάτου

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Suzuki: Γρήγορα βήματα στον δρόμο της υβριδικής τεχνολογίας. Αλλαγές για Swift Sport, Vitara και S-Cross

Οι αλλαγές αφορούν τα ανωτέρω μοντέλα και εστιάζονται: στην αντικατάσταση του σημερινού βενζινοκινητήρα 1.4 Boosterget  με τον νέο υβριδικό βενζινοκινητήρα  Κ14D Boosterget,...

Με πρωταγωνιστές τα παιδιά η εντυπωσιακή φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Φυλή

Με τρόπο εντυπωσιακό και ολοκληρωτικούς πρωταγωνιστές τα παιδιά πραγματοποιήθηκε στη δημοτική κοινότητα Φυλής, η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Κλόουν,...

Χριστουγεννιάτικο χωριό έστησε στην κεντρική πλατεία η ΔΗΚΕΑ. Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων

Την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου και στις Αχαρνές σηματοδότησε το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου το βράδυ της Παρασκευής...

Meteoacharnes: «Ανοιξιάτικος» καιρός μέχρι την Πέμπτη. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας από Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη. Ακολουθεί πτώση, η οποία θα διατηρηθεί. Μικρές αλλά...
- Advertisment -