KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Την ιστορία του στρατιώτη Κωνσταντίνου Κατάρα παρουσίασε η ΙΛΕΑ

31/10/2014 09:34
Επεξεργάστηκε 31/10/2014 15:07
2 '
Ιστορική και Λαογραφική εταιρεία Αχαρνών,Αλέξανδρος Κατάρας
ASDAASDA
ΕΛΤΑΕΛΤΑ

Ένα μικρό αλλά διαφωτιστικό απόσπασμα από το αρχείο του Μενιδιάτη Κωνσταντίνου Κατάρα,χαρακτηριστικό των βιωμάτων και του τρόπου σκέψεις των ανθρώπων λίγο πριν και μετά τον πόλεμο του 1940, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών. Το συγκεκριμένο αρχείο καλύπτει χρονικά μία περίοδο που ξεκινάει 3 μήνες πριν τον πόλεμο και τελειώνει λίγες μέρες πριν την εισβολή των Γερμανών και την κατάρρευση του μετώπου, δηλαδή καλύπτει το χρονικό διάστημα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και την Ελλάδα μέχρι την Κατοχή.

TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Αρχείο ΙΛΕΑ Αλέξανδρος Κατάρας

HLEKTROFOTISTIKH

 

Οι πολεμικές επιστολές – ας τις ονομάσουμε έτσι – είναι 29 και απαρτίζονται από γράμματα, επιστολικά δελτάρια της εποχής και ατελή επιστολικά δελτάρια της στρατιωτικής ταχυδρομικής υπηρεσίας. Κάποιες από αυτές φέρουν τη σφραγίδα της λογοκρισίας ενώ σε καμία απ’ αυτές δεν αναφέρεται ο τόπος αποστολής, και αυτό για λόγους ασφαλείας. Μία ενδελεχής και προσεκτικότερη μελέτη αυτής της αλληλογραφίας, δίνει τη δυνατότητα στο σύγχρονο ερευνητή, να επιχειρήσει μία σε αδρές γραμμές ταξινόμηση των γραφομένων, στις εξής κατευθύνσεις: 1ον) τις πληροφορίες από την στρατιωτική ζωή στο μέτωπο, 2ον) το ενδιαφέρον για τη ζωή της οικογένειας και του χωριού στα μετόπισθεν και 3ον) τις προσωπικές ανάγκες του στρατευμένου νέου.

Επίσης για πρώτη φορά η ΙΛΕΑ έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την ύπαρξη μίας εικόνας του Αγίου Δημητρίου, του έφιππου Αγίου, την οποία είχαν παραγγείλει οι γονείς των στρατιωτών Μενιδιατών με την συγκλονιστική αφιέρωση στο δεξί κάτω μέρος: «Αφιέρωμα / γονέων στρατευθέντων / εν πολέμω εκ Μενιδίου. 1940.

Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών

 

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: