11.4 C
Athens
26 Σεπτεμβρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ετοιμάζει η ΚΕΔΕ

Συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ετοιμάζει η ΚΕΔΕ

- Advertisement -

Συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και απειλές προστίμων. Ειδικότερα συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Αττικής Η. Γκότσης, Στερεάς Ελλάδας, Λ. Υπερήφανος, Α. Μακεδονίας Θράκης Ευ. Λαμπάκης, Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, ο κ. Φάμελλος εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Πύργου Γ. Λιατσής, Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Σπ. Τζόκας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνη της Πολιτείας. Μάλιστα χωρίς να έχουν οι δήμοι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και χωρίς να έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα να δώσουν λύσεις σε ζητήματα όπως η χωροθέτηση χώρων εναπόθεσης τους, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας εξαιτίας της λειτουργίας κατά το παρελθόν παράνομων χωματερών».

Ο κ. Πατούλης διατύπωσε τις βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. πάνω στο ζήτημα, τονίζοντας :

  • Ότι η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης».
  • Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.
  • Την ανάγκη πρόβλεψης ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιολογώντας τις μεθόδους που μπορεί να δεχθεί κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
  • Η Αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην επιβολή οποιονδήποτε προστίμων στους Δήμους.

Αποτελεί βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η επίτευξη των παρακάτω στόχων: προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους Δήμους , η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, ο κ. Πατούλης είπε πως «η ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο», αλλά όπως σημείωσε «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να πούμε τι πρέπει να ψηφισθεί. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της εντατικής ανακύκλωσης, αρκεί να μη μας χρεώσουν τα λειτουργικά κόστη».

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα διεξαχθεί συνέδριο όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -