11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Αυτοπροστασία και πρόληψη από πλημμύρες.Άρθρο της Ευρώπης Κοσμίδη*

Αυτοπροστασία και πρόληψη από πλημμύρες.Άρθρο της Ευρώπης Κοσμίδη*

- Advertisement -

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα φυσικά φαινόμενα από το να συμβούν, σίγουρα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο, να γίνουμε λιγότερο ευάλωτοι στην απειλή καθώς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες αντιμετώπισης τους. Τα αποτελέσματα της κλιματικής μεταβολής είναι ευρέως γνωστά, και οι συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών καταστροφικές. Οι εμπειρίες από πλημμύρες έχουν δείξει ότι ακόμη και τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος του από δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου της πλημμύρας δεν παρέχουν απόλυτη προστασία.

Δεν είναι τυχαία η διεθνής χρήση του όρου flood mitigation, δηλαδή μετρίαση πλημμυρών, αντί του flood prevention ( “προστασία από τις πλημμύρες”).  Η ευρωπαική πρακτική δείχνει ότι σε ευπαθείς περιοχές ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει μια απόλυτη ασφάλεια από ζημιές και κινδύνους, και ακόμη περισσότερο δεν είναι δυνατόν ο καλύτερος εξοπλισμός και η εμπειρία των βοηθητικών δυνάμεων να βρίσκεται παντού την ίδια χρονική στιγμή. Γι’αυτότο λόγο χρήζει ιδιαίτερης σημασίας η υιοθέτηση επιμέρους μέτρων προστασίας από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πλημμύρες.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η κατάλληλη προετοιμασία των κατοίκων στις ευπαθείς περιοχές μπορεί να προστατέψει όχι μόνο τις ιδιοκτησίες αλλά και τις ζωές τους. Η προετοιμασία του σπιτιού αποτελεί βασικό βήμα προστασίας της οικογένειας σε έκτακτες ανάγκες, επιβίωσης από αυτές και αντιμετώπισης τους. Σε γενικές γραμμές η χρήση των υπογείων θα πρέπει να διαμορφώνεται μακροχρόνια είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από τους ενοικιαστές έτσι ώστε να περιορίζεται η έκταση των ζημιών.  Στους πιο ευάλωτους χώρους κάντε χρήση πιο ανθεκτικών στις πλημμύρες υλικών ή αντικειμένων που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε περίπτωση πλημμύρας. Ιδιαίτερη προσοχή στα δωμάτια που τοποθετούνται οικοσυσκευές και μηχανήματα όπως ψυγείο, θέρμανση, πλυντήρια κλπ· εάν κινδυνεύουν από πλημμύρες, αρκετά ψηλές βάσεις θα τις διασφαλίσουν. Ο μηχανικός σας μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβετε στο κτίριο σας για την προστασία από πλημμύρες και σε ποιά στάθμη πλημμύρας υφίσταται κίνδυνος για το κτίριο σας.

Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

  • Να κλείσετε τις κεντρικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού και νερού, ακόμη κι αν στην περιοχή σας έχουν διακοπεί.
  • Τα ντεπόζιτα πετρελαίου πρέπει να στερεώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να υδρολισθήσουν ή να μετατοπισθούν. Επισής, υλικά που απειλούν το περιβάλλον, όπως λάδια, χημικές ουσίες και απορρυπαντικά να αποθηκεύονται σε ασφαλές σημείο.
  • Να φροντίσετε έγκαιρα τον καθαρισμό των λουκιών, υδρορροών και του συστήματος αποστράγγισης έτσι ώστε να απομακρύνονται γρήγορα τα βρόχινα νερά.
  • Να στεγανοποιήσετε στους εξωτερικούς τοίχους όλους τους σωλήνες, καλώδια κλπ και, μάλιστα, να ελέγξετε κάθε πόρτα και παράθυρο να κλείνει ερμητικά.
  • Να ασφαλίζετε τις εκροές του σπιτιού σας με βάνες ανάροιας ή με συστήματα ανύψωσης.

 

* Η Ευρώπη Σ. Κοσμίδη είναι Πολιτικός Μηχανικός, επιλαχούσα Περιφερειακή σύμβουλος Αν.Αττικής και ειδικός σύμβουλος σε τεχνικά θέματα του Υπουργού υγείας.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -