11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Στη ρύθμιση για τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων θα υπαχθεί ο δήμος...

Στη ρύθμιση για τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων θα υπαχθεί ο δήμος Φυλής

- Advertisement -

Aίτηση για την υπαγωγή του δήμου Φυλής στις διατάξεις του άρθρου 79 του ν.4316/2014, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να ρυθμίσουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές δήμων προς το δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα καταθέσει ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παππούς δεν ήταν σε θέση να δώσει το ακριβές ύψος των χρεών αλλά πολύ περισσότερο να εγγυηθεί ότι αυτό το χρέος δε θα αυξηθεί.

Την απόφαση για την υπαγωγή στη ρύθμιση έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του και ενώ απουσίαζαν οι σύμβουλοι της μείζονας αντιπολίτευσης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Όπως τόνισε ο κ. Παππούς, με την υπαγωγή στη συγκεκριμένη διάταξη, ο δήμος «θα φύγει μπροστά». Υπεραμύνθηκε δε του κατεπείγοντος της διαδικασίας και της σύγκλησης του συμβουλίου ημέρα Κυριακή (καθώς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν), σημειώνοντας ότι χρειάζεται να κατατεθεί η αίτηση την αμέσως επόμενη μέρα, προκειμένου να υπάρξει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που «θα σημάνει τη σωτηρία του δήμου».

Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι πρόκειται για χρέος από τις δημοτικές επιχειρήσεις που αφορά στην περίοδο 1990-2003 ενώ δήλωσε άγνοια για το ύψος του. «Σήμερα είναι 212 εκατομμύρια βεβαιωμένα στην εφορία αλλά μπορεί να έρθουν και άλλα. Δεν ξέρω το χρέος, ούτε τι άλλο θα έρθει, ούτε με ενδιαφέρει. Θεωρώ ότι έτσι ρυθμίζεται» είπε.

Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

Επιφυλάξεις διατύπωσαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης, σχετικά με το ύψος του χρέους και το ποσοστό παρακράτησης των ΚΑΠ.

Αν και ψήφισε την απόφαση, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Κώστας Λουμιώτης ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το χρέος, «που δεν το γνωρίζουμε αν και θα έπρεπε» καθώς και για το γεγονός ότι ο δήμος δεν μπορεί να δίνει ποσοστό περισσότερο από το 5% από τους ΚΑΠ, καθώς έχουν ήδη μειωθεί.

Περισσότερο επιφυλακτικός και δεικτικός ήταν ο επικεφαλής της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ Γιώργος Αβράμης, ο οποίος αφού επέκρινε το γεγονός πως έμαθε για το δημοτικό συμβούλιο «μεταξύ κρασιού και μπύρας» από δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης, έκανε λόγο για ένα χρέος, το οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι δε γνωρίζουν ούτε ποιο είναι, ούτε πως προέκυψε.

«Να μπούμε στη ρύθμιση αλλά με ποιες προϋποθέσεις; Και τι περιλαμβάνεται; Περιλαμβάνονται τα χρέη από όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις; Πόσα είναι αυτά τα χρέη; Τι παρέλαβε η διοίκηση Μπουραίμη;» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, ο κ. Αβράμης σημείωσε ότι ο θεσμικός ρόλος των δημοτικών συμβούλων είναι διαφορετικός από του απλού πολίτη και οι αποφάσεις τους, «δεν είναι πλέον φλου και στο αέρα, έχουν κυρώσεις και δεσμεύουν τις επόμενες γενιές».

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Ο Χάρης Δαμάσκος αναλαμβάνει τα ηνία της ΣΤΑΣΥ. Πολιτικός και τεχνοκράτης με κύρος και κοινή αποδοχή

Ο Χάρης Δαμάσκος, πρώην αντινομάρχης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος με μακρά θητεία και υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, θα είναι, σύμφωνα...
- Advertisment -