9.6 C
Athens
12 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο...

Το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών

- Advertisement -

Την άμεση και ασφαλή εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα με την ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των ατόμων που κρατούνται εκεί, ζητά με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως μετά την αυτοκτονία ενός, ακόμη, μετανάστη. Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται μέσω στρατοπέδων μεταναστών, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη ν΄αντιμετωπιστεί το οξύ κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα στην χώρα. Η παρουσία του βουλευτή της Περιφέρειας Γιάννη Δέδε και του Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου προσέδωσε στη διαδικασία επιπλέον αξία καθώς, για πρώτη φορά, υπήρξε  κοινή γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα.

Τι είπαν:

- Advertisement -
- Advertisement -

Γιάννης Κασσαβός (Δήμαρχος Αχαρνών)

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός χαρακτήρισε το Κέντρο κράτησης ως σύγχρονο κολαστήριο, με απαράδεκτες συνθήκες κράτησης το οποίο υποβαθμίζει τις Αχαρνές και παραβιάζει το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν με ασφάλεια. “Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας το οποίο υπάρχει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Είμαστε ένας μεγάλος δήμος με συντριπτικά προβλήματα ανεργίας, φτώχειας, εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Ζούμε ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και δεν μπορούμε να δεχθούμε την γκετοποίηση και την υποβάθμιση που δημιουργεί η ύπαρξη του κέντρου κράτησης. Ζητάμε το άμεσο, οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο του κέντρου γιατί αυτό επιτάσσει ο πολιτισμός μας και η ιστορία αυτής της πόλης” ανέφερε ο κ.Κασσαβός.

Γιάννης Δέδες (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Περιφέρεια Αττικής)

“Δυόμιση χρόνια πριν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας έχω δει συνθήκες κράτησης τύπου Γκουαντάναμο, υπάρχουν ανθρώπινες ψυχές σε άσχημες συνθήκες, νέοι άνθρωποι που άφησαν την πατρίδα τους για πολλούς και διαφόρους λόγους και έρχονται να βρουν μια καινούρια καλύτερη τύχη. Και στα δυο στρατόπεδα υπάρχουν περισσότεροι από 3 χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, καθώς διαμένουν σε σπιτάκια αυτά τα οποία είναι για χρήση περίπου ενός έτους, λιγότερο από 30 μέτρα. Υποσιτίζονται παρά το γεγονός ότι δίνονται χρήματα στις εταιρίες που έχουν αναλάβει”,τόνισε ο βουλευτής της Περιφέρειας Γιάννης Δέδες.

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο ο κ.Δέδες τις περιέγραψε με πιο μελανά χρώματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:” Υπάρχει ιατρείο μ’ έναν πνευμονολόγο, μια φορά την εβδομάδα μόνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι τραυματισμένοι από σφαίρες πολέμου με βαθιά τραύματα τα οποία αντιμετωπίζονται από τα γύρω νοσοκομεία. Τελευταία υπήρχε ένας θάνατος από σηψαιμία. Το τελευταίο περιστατικό ήταν ηλικίας 28 ετών, ο οποίος είχε κάνει μικροκλοπές στην Κρήτη και διεκομίσθη εδώ και κλείστηκε στο κέντρο μεταναστών.

Το πρόβλημα έχει δυο όψεις: μια ανθρωπιστική, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι φιλοξενούμενοι στις Αχαρνές και ως τέτοιοι πρέπει η δημοτική αρχή, μέσω της κοινωνικής προσφοράς, να τους τακτοποιήσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να κλείσει το κέντρο. Η δεύτερη όψη πρέπει να έρθει από την κοινωνία, με το να κλείσει αυτό το κέντρο και να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι σε σπίτια να έχουν μια καλύτερη πρόσβαση σε δομές υγείας και καλύτερες συνθήκες.

Εφόσον ο δήμος Αχαρνών δεν έχει κάνει σύμβαση με την αστυνομία, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο χώρος ως σαν κέντρο κράτησης μεταναστών, υπάρχει νομικό θέμα και ο δήμος πρέπει να το δει. Όσο καιρό υπάρχει όμως θα πρέπει ο δήμος Αχαρνών να πάρει μια απόφαση να δει ανθρωπιστικά το θέμα μέχρι να κλείσει αυτή η δομή όσο υφίσταται, να βοηθήσουμε με ρουχισμό ή αντικείμενα προσωπικής υγιεινής.Να κάνουμε μια καμπάνια στον κόσμο, μέσα από τη δομή Αλληλεγγύης που διαθέτουμε στις Αχαρνές”.

 Πέτρος Φιλίππου (Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής)

“Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα έχει γίνει υποδοχέας οικονομικών και κοινωνικών μεταναστών. Δεν υπήρχε ποτέ μια συγκεκριμένη πολιτική μιας πρώτης φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων, δεν υπήρχε η βούληση να ελεγχθεί το φαινόμενο της μετανάστευσης. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μας υποχρεώνουν, έναντι αντισταθμιστικών οφελών, να κρατάμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ.Το συγκεκριμένο κέντρο με τη μορφή που έχει, τη μορφή φυλακών, έχει αναστατώσει την κοινωνία των Αχαρνών. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεσμεύθηκε ότι θα κλείσει το στρατόπεδο αυτό και περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσει προσωρινά το θέμα αυτό η κυβέρνηση.

Με το δήμο είμαστε ήδη σε συνεργασία για προγράμματα φτώχειας και ανεργίας που έχουμε πάρει ως Περιφέρεια, να δούμε και τι προγράμματα μπορούμε να υλοποιήσουμε για την περίθαλψη παράνομων μεταναστών

Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάτι που βοηθά την κοινωνία μας και πρέπει να είναι χαρακτηριστικό μας μέχρι να λυθεί το θέμα. Να κάνουμε πιο ανθρώπινες τις συνθήκες αυτών των ανθρώπων”.

 

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικο bazaar από το 12ο γυμνάσιο Αχαρνών

Χριστουγεννιάτικο Bazaar σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους μαθητές του προγράμματος Erasmus+From Barter to bitcoin διοργανώνει το...

Μια αγκαλιά το Ίλιον για τα παιδιά της Κιβωτού

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Η Εθνική Εστία σε συνεργασία με τον Δήμο Ιλίου πραγματοποιεί την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή του, την ...

Αυτός είναι ο 43χρονος Πακιστανός που βίασε 20χρονο με νοητική στέρηση στις Αχαρνές

H Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες του 43χρονου Πακιστανού που κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά νεαρό...

Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στις Αχαρνές

Ο Σ.Ε.Β.Α. εύχεται σε όλους του συναδέλφους καλά Χριστούγεννα - καλή Πρωτοχρονιά και καλές δουλειές.!!Με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.  Χρόνια Πολλά...
- Advertisment -