KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Μεγαλειώδη υποδοχή της εικόνας της Παναγίας “Ίνα ώσιν εν” της Πατριώτισσας στην Παναγία Σουμελά

01/03/2015 20:09
Ανανεώθηκε 02/03/2015 10:11
3 '
Εικόνα-Παναγίας-Πατριώτισσας_Παναγία-Σουμελά.jpg
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Τη μοναδική, σημειολογικά και συμβολικά, εικόνα της Παναγίας “Ίνα ώσιν εν” της Πατριώτισσας που φιλοτέχνησαν οι καλόγεροι στο Άγιον Όρος,για τον πρόεδρο της Ρωσίας υποδέχτηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές. Η εικόνα είναι μοναδική είναι μοναδική όχι μόνο από τέχνη, αλλά και από το μέγεθος — 2,3 μέτρα επί 1,8 μέτρα και ζυγίζει 150 κιλά. Την αποκαλούν και “Ενότητα”, επειδή στην εικόνα αναγράφεται η φράση από το Ευαγγέλιο “ἵνα πάντες ἓν ὦσιν”.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η υποδοχή που επιφύλαξαν ήταν μεγαλειώδης- όπως άρμοζε στην περίσταση- και συνδυάστηκε με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Η θεία λειτουργία στο ναό της Παναγίας Σουμελά πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.Αθηναγόρα και Αρχιερέων που συνλειτούργησαν, στα Ελληνικά και τα Ρώσικα.με τον ηγούμενο της εκκλησίας της Παναγίας Σουμελά, πάτερ Γρηγόριο. Η εικόνα έφτασε στις Αχαρνές, στο ναό της Παναγίας Σουμελά συνοδεία αγήματος του στρατού καθώς  πρώτα είχε μεταφερθεί για προσκύνημα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Μαζί της,όπως πράττει πάντα,ο Αρχιμανδρίτης π.Γεώργιος Αλευράς που έχει συνδέσει το όνομα και τη ψυχή του, με τη σύλληψη και τη δημιουργία της καθώς και ο Ιωάννης Κορνιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της κοινωνικής οργάνωσης” Ελαία”.

Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ (16)

Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ (13)


.

Η εικόνα θα παραμείνει στο ναό μέχρι το 2016 οπότε και αναμένεται να παραδοθεί στο ρωσικό κράτος, δηλαδή όταν θα εορταστεί το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα και το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία.

Η εικόνα

Πριν 22 χρόνια ένας Άγιος Γέροντας στα Καυσοκαλύβια του Άγίου Όρους εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Για 35 λεπτά της ώρας επαναλαμβάνει διαρκώς, ( Ίνα ώσιν Έν, Ίνα ώσιν Έν, Ίνα ώσιν Εν…). Ήταν Ο Γέρων Πορφύριος. Η παρακαταθήκη του Ιησού, του Ιωάννη Καποδίστρια, του Άγίου Γέροντος Πορφυρίου αποτυπώθηκε σε ξύλο. Έγινε εικόνα και μάλιστα σε Ελληνική και Ρωσική εκδοχή.

Πρώτα φιλοτεχνήθηκε η ελληνική εκδοχή της εικόνας, είναι μικρότερη σε μέγεθος — 1,5 μέτρα επί 1 μέτρο, και βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Το 2009 φιλοτεχνήθηκε η ρωσική εκδοχή της εικόνας.

Πρόκειται για μία εικόνα που έχει αγκαλιά την Ελλάδα, την Πατρίδα μας. Αυτός αλλά όχι ο μόνος, ήταν που η συγκεκριμένη εικόνα έλαβε και το δεύτερο όνομα της, Όπως λέει, και το περίβλημα της εικόνα έχει τη σημασία του — εκεί απεικονίζονται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, ο ναύαρχος του στόλου Φιόντορ Ουσσακόφ που τιμάται ως άγιος, ο Άγιος Γεώργιος.

Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την κληρονομιά του βυζαντινού πολιτισμού, την κληρονομιά που αποδέχτηκε η Ρωσία. Παράλληλα,όμως, έχει πολλά συμβολικά στοιχεία όπως την ελιά, τον βασικό συμβολισμό της ενότητας που περικλείεται από το δέντρο της ενότητας που είναι η ελιά. Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Γ.Δέδες και Π. Σκουρολιάκος, ο δήμαρχος Γ.Κασσαβός, η περιφ.σύμβουλος Γ.Τσούπρα, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης  Αν.Χίος, ο αντιδήμαρχος Θ.Συρινίδης, η πρόεδρος ΔΗΚΕΑ Μ.Ναυροζίδου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σ.Ντούρος, επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ”Παν.Γρηγοριάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παν.Αναγνωστόπουλος,Μιχ.Βρεττός,, ο πολιτευτής Ν.Καντερές,η δημ.σύμβουλος Όλγα Ποιμενίδου και πλήθος κόσμου, το οποίο συνέρρευσε ευλαβικά για να προσκυνήσει την εικόνα.


Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ (5) Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ (9) Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ (8) Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ

 

Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ
Αρχιμανδρίτης π.Γεώργιος Αλευράς ο Καυσοκαλυβίτης,Ιωάννης Κορνιλάκης και Νίκος Κρημνιανιώτης

 

Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ
Ν.Καντερές,Γ.Δέδες,Αν.Χίος και Γ.Κασσαβός
Παναγία Σουμελά_Εικόνα Παναγίας Ίνα Ώσιν ΕΝ
Ν.Καντερές,Γ.Τσούπρα,Αν.Χίος και Έλ.Χίου

 

Αρχιμανδρίτη π.Γεώργιος Αλευράς ο  Καυσοκαλυβίτης
Σ.Ντούρος,Μιχ.Βρεττός,Γ.Νιώρας και Παν.Γρηγοριάδης
Παναγία Σουμελά_εικόνα
Η Μαρία Ναυροζίδου με παιδιά με παραδοσιακές,ποντιακές φορεσιές

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: