11.4 C
Athens
26 Ιανουαρίου 2021
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Χωρίς πρόταση πήγε στη σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Δ.Αχαρνών

Χωρίς πρόταση πήγε στη σύσκεψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Δ.Αχαρνών

- Advertisement -

Στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης βρίσκεται,ακόμα,ο δήμος Αχαρνών όσον αφορά στο σχέδιό του για τη διαχείριση των απορριμμάτων όταν άλλοι δήμοι, όπως της Παλλήνης, του Διονύσου και του Κορωπίου διαθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση γι αυτό τον σκοπό από το 2013!

- Advertisement -

Η συζήτηση δεν θα γινόταν αν,πριν λίγους μήνες, στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε αναφερθεί ότι ο δήμος εκπονεί το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαίου, στην Περιφερειακή ενότητα Αν.Αττικής, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Κατσιγιάννης- που εκπροσώπησε τον δήμο-δεν ανέφερε τίποτα για τον σχεδιασμό του δήμου, ενώ η συμμετοχή του στην διάλογο, για τα απορρίμματα, περιορίστηκε σε ερωτήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα χωρίς περαιτέρω αναφορά στην πρόταση του δήμου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Κατά τα λοιπά, στη σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Ενός μοντέλου που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και θα είναι συντονισμένο στην κατεύθυνση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, μια διαδικασία που αποτελούσε προεκλογική δέσμευσης της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ», αλλά και επιβάλλεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στη συνέχεια, κάλεσε τις Δημοτικές Αρχές να προσπαθήσουν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ώστε μέσα στον Ιούνιο να έχουν εκπονηθεί και αποσταλεί στην Περιφέρεια τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα είναι προσανατολισμένος στην πρόληψη και τη μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στους δήμους, καθώς με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά (ως αντισταθμιστικά) στον ΕΔΣΝΑ.

Στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των δήμων επικεντρώθηκαν στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κατάρτιση των σχεδίων και την υλοποίηση του νέου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων, εστιάζοντας κυρίως στα ακόλουθα:

  1. Στην τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει γύρω από τη χωροθέτηση χώρων επεξεργασίας και ιδιαίτερα για τα «πράσινα σημεία».
  2. Στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με την έλλειψη προσωπικού ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα προγράμματα του νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
  3. Στην εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και της χρηματοδότησής αυτού, καθώς η δυσχερής θέση που βρίσκονται τα οικονομικά των δήμων δεν επιτρέπει να γίνουν τέτοιες δαπάνες.
  4. Στην ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας διαχείρισης που πλέον θα γίνεται  οικονομικά και θα είναι οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και το περιβάλλον.

Όσον αφορά στην Ανατολική Αττική,όπως ειπώθηκε, μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση των κλαδιών που αποτελούν το 60% των παραγόμενων απορριμμάτων.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μμ, εντατικοί έλεγχοι και μείωση του ωραρίου στα σούπερ μάρκετ μεταξύ των μέτρων που επιβάλλονται στις Αχαρνές

Από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου ο Δήμος Αχαρνών για μία εβδομάδα τίθεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής...

Σε lockdown οι Αχαρνές. 166 ενεργά κρούσματα

Την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για...

Meteoacharnes:Τι πρέπει να περιμένουμε για ξημερώματα Κυριακής και πρωί Δευτέρας. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

Και μετά την πρόσκαιρη «βελτίωση» του καιρού για λίγες ώρες το απόγευμα του Σαββάτου, στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, με μικρή...

Περαιτέρω ενημέρωση ζήτησε ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός για την απόφαση επιβολής lockdown

Τον έντονο προβληματισμό του, όπως πληροφορούμαστε, εξέφρασε ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σχετικά με την απόφαση για τοπικό lockdown στις Αχαρνές,...
- Advertisment -