11.4 C
Athens
28 Νοεμβρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Ποιο είναι το σχέδιο για το νέο Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Αχαρνών

Ποιο είναι το σχέδιο για το νέο Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Αχαρνών

- Advertisement -

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η εισήγηση για τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Αχαρνών, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον πρώτα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, περί τις αρχές του Φθινοπώρου.

Η “ανανέωση” του Κανονισμού καθαριότητας κρίθηκε απαραίτητη για τρεις λόγους, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θανάσης Κατσιγιάννης κατά την εισήγηση που έκανε.

- Advertisement -
- Advertisement -

“Στο δήμο υπήρχαν δύο διαφορετικοί κανονισμοί καθαριότητας. Ένας για τους Θρακομακεδόνες κι ένας για τις Αχαρνές. Θα έπρεπε να έχουν συγχωνευτεί σ έναν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουν προκύψει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη νομοθεσία των απορριμμάτων και θα έπρεπε να ενσωματωθούν αυτές οι αλλαγές. Συγχρόνως έχουμε αλλαγές τόσο σε τεχνολογίες όσο και σε μεθοδολογίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων”.

Παράλληλα, ο κανονισμός όπως διευκρινίστηκε αποτελεί ένα βήμα προς τη διαδικασία βελτιστοποίησης της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Από κει και πέρα εκπονείται το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπει τη βελτιστοποίηση της όλης διαδικασίας, με σημεία αιχμής:

  • Το σταθμό μεταφόρτωσης
  • Τα green points όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι γραμμές ανακύκλωσης κλπ.

“Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά του δήμου για να τονώσουμε την ανακύκλωση. Συνεργαζόμαστε με διάφορα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ). Για όλα αυτά προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τα εγκεκριμένα ΣΕΔ για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων όσο και το κόστος. Έχουμε ένα σχέδιο με στόχο τη μείωση του κόστους της αποκομιδής, βελτιώνοντας παράλληλα την όλη διαδικασία. Το κόστος, σήμερα, ανέρχεται σε 8,9 εκ.ευρώ μαζί  με τους μισθούς του προσωπικού και βάσει των υπολογισμών μας μπορεί να μειωθεί κατά 2,5 εκ ευρώ τον χρόνο”ανέφερε ο κ.Κατσιγιάννης.

Βελτιώσεις ζήτησαν τα μέλη της αντιπολίτευσης

Βελτιώσεις και προσαρμογές προς όφελος των δημοτών ζήτησαν να υπάρξουν στο σχέδιο του Κανονισμού, τα μέλη της επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση. Ειδικά η δημοτική σύμβουλος Σοφία Χριστοπούλου ζήτησε από τη δημοτική αρχή εκτός από την οικολογική διαχείριση να υπάρχει και υγιεινή διαχείριση των απορριμμάτων, με προσεχτικό καθαρισμό των κάδων. Επισήμανε, δε, ότι η επιβολή προστίμων δεν λύνει τα προβλήματα καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος ελεγκτικός μηχανισμός.

Χρόνο για να μελετήσουν τον κανονισμό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ζήτησαν οι άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Ξαγοράρης και Νικόλαος Τσάτσης, με τον τελευταίο να αναρωτιέται ποιες ουσιαστικές βελτιώσεις έρχονται με το νέο κανονισμό.

Γιάννης Κασσαβός: “Πρόκειται για έναν σύγχρονο κανονισμό”

Τη διαβεβαίωση ότι ο Κανονισμός  δε βασίζεται στα πρόστιμα αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν τόσο στην καθαριότητα όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος, έδωσε ο προεδρεύων της επιτροπής,δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός. Διευκρίνισε, δε, ότι η επιτροπή ποιότητας ζωής δεν μπορεί να εγκρίνει τον Κανονισμό ο οποίος-βελτιωμένος-και με ενσωματωμένες τις προτάσεις των μελών του Δ.Σ θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση μετά τον Αύγουστο. Όσον αφορά στον Κανονισμό έδωσε συγχαρητήρια στον γ.γ του δήμου για τη δουλειά που έκανε , σημειώνοντας ότι o δήμος Αχαρνών είχε ανάγκη από έναν σύγχρονο και ενοποιημένο κανονισμό. Συγκεκριμένα για τα πρόστιμα τόνισε ότι δεν αποτελούν πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής καθώς ακόμα και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στη δημοτική αστυνομία αφορούν στην εποπτεία και την επίπληξη και όχι την επιβολή προστίμων (παρά μόνο στην περίπτωση που αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε ράμπες ατόμων με ειδικές ανάγκες).

Δες εδώ το σχέδιο του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του δήμου Αχαρνών.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -