11.2 C
Athens
24 Φεβρουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΙΛΙΟΝ Ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Ιλίου για την αξιοποίηση των ελαιόδεντρων

Ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Ιλίου για την αξιοποίηση των ελαιόδεντρων

- Advertisement -

Ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο για την αξιοποίηση των δεκάδων ελιών που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου, απέστειλε η Περιβαλλοντική Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Περιβαλλοντική Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης
www.eliestoudromou.wordpress.com
facebook: Ομάδα Δράσης Αργυρούπολης

Προς τον
Δήμαρχο Ιλίου Αττικής
κ.κ. Ν. Ζενέτο

Κύριε Δήμαρχε,

Η Ομάδα μας δραστηριοποιείται εθελοντικά εδώ και πέντε έτη στα Νότια Προάστια σε δράσεις που αφορούν στο Περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των πολιτών, την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης καθώς και την προώθηση της αειφορίας και της αξιοποίησης με ανανεώσιμο τρόπο των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών των περιοχών μας. Μια από τις δράσεις αυτές που μας έκανε ευρύτερα γνωστούς μέσω των ΜΜΕ είναι το λιομάζωμα από τις ελιές που φυτρώνουν στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τα πάρκα για την παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελαιών, που διατίθενται στα συσσίτια των ενοριών ή στην κοινωνική υπηρεσία των Δήμων. Ήδη η δράση αυτή έχει εξαπλωθεί και στην Γλυφάδα, όπου υιοθετήθηκε και προωθείται επίσημα από τη δημοτική αρχή, στο Χαϊδάρι, με την ανάπτυξη κοινωφελούς εταιρείας για την ενίσχυση των πρώην τροφίμων του Ψυχιατρείου, στην Αγία Παρασκευή, στο Μενίδι και αλλού.

Από εθελοντή συνεργάτη μας, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή σας, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος σας διαθέτει έναν τεράστιο ανεκμετάλλευτο θησαυρό, ένα κρυμμένο χρυσάφι, που αφήνεται με τον καιρό να σαπίσει, μια πηγή ανεκτίμητη που έχει εγκαταλειφθεί στην μοίρα της και καταντά άχρηστη για τους πολίτες σας. Δίπλα στις γραμμές του τραίνου, κατά μήκος της Λεωφόρου Φυλής, φυτρώνουν εδώ και πάμπολλα χρόνια δεκάδες ελαιόδεντρα, τα οποία σήμερα στέκονται ως μνημεία της αδιαφορίας του δημόσιου τομέα προς τα πλούτη που μας έχουν κληρονομήσει οι προηγούμενοί μας αλλά η σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα έχει απεμπολήσει και ρημάξει. Γιατί ρημαγμένες στέκονται οι δεκάδες ελιές. Χωρίς την παραμικρή φροντίδα από κανέναν, χωρίς να μπορούν να καρπίσουν, να προσφέρουν αυτό που τόσο απλόχερα τους χάρισε η Αττική γη και τόσο τρυφερά ζωογονεί ο Αττικός ουρανός. Το ζωογόνο και ευλογημένο λάδι, που τόσο ανάγκη έχει ο άνθρωπος και τόσο πολύ έχει υμνηθεί από τους ξένους που θαυμάζουν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Με την κατάλληλη δράση θα μπορούσε αυτός ο τεράστιος ελαιώνας να μεταβληθεί από άχρηστο πράσινο σε αξιοποιήσιμο κεφάλαιο. Θα μπορούσε να προσφέρει λάδι σε εκατοντάδες άπορες οικογένειες ή έσοδα για το κοινωνικό ταμείο του Δήμου σας, πάλι για την κάλυψη βασικών αναγκών αναγκεμένων οικογενειών. Ταυτόχρονα, μέσω του αναγκαίου κλαδέματος, θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες για θέρμανση ανθρώπων που δεν έχουν να αγοράσουν τα απαραίτητα καύσιμα για τον χειμώνα. Από την πείρα μας στα Νότια Προάστια σας πληροφορούμε ότι το έργο που σας καλούμε να κάνετε δεν είναι δύσκολο. Ευτυχώς η ελιά χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Με το κατάλληλο κλάδεμα στα δέντρα θα μπορούσε να συλλεγεί από του χρόνου κι όλας μια ικανή ποσότητα ελαιολάδου, σε τέτοιο βαθμό που θα σας εκπλήξει. Εσείς που γνωρίζετε καλύτερα τον αριθμό των ελιών που βρίσκονται στον Δήμο σας θα μπορούσατε να υπολογίσετε ακριβέστερα, με το δεδομένο ότι ένα ενήλικο δέντρο παράγει περίπου έναν τενεκέ λάδι (17 κιλ.) τον χρόνο ή χρόνο παρά χρόνο. Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας για κάποιους μήνες.

Για να πετύχετε αυτή την αξιοποίηση υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Α) Η πρακτική που ακολουθούμε στην Αργυρούπολη επί εθελοντικής βάσης. Θα μπορούσατε να καλέσετε τους τοπικούς φορείς, τους οικολογικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους σε μια οργανωμένη εθελοντική δράση, στην οποία ο Δήμος θα ήταν υποστηρικτής. (Βλ. http://www.vimaonline.gr/20/article/16752/arhizei-pali-to-liomazoma-i-perivallodiki-omada-drasis-arguroupolis-)
Β) Πιο οργανωμένο είναι αυτό που γίνεται στη Γλυφάδα. Ο Δήμος διαθέτει μέσα και συνεργεία, τα οποία ενισχύονται με δεκάδες εθελοντές, και η δράση γίνεται υπό την αιγίδα και την ευθύνη του. Ταυτόχρονα ο Δήμος έχει προμηθευτεί φορητό ελαιοτριβείο, το οποίο μεταφέρεται σε σχολεία, όπου παράγεται το λάδι ενώπιον των μικρών μαθητών. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται η οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση στη νέα γενιά, ώστε να υπάρχει παρακίνηση για συνέχιση του έργου στο μέλλον. (Βλ. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ladi-vgazei-o-dhmos-glyfadas-apo-tis-elies-stoys-koinoxrhstoys-xwroys-toy.3731245.html)
Γ) Μια άλλη ιδέα, η οποία ήδη προωθείται σε σχολεία, είναι η υιοθεσία των δέντρων είτε από οικογένειες είτε από σχολεία είτε από άλλους φορείς (π.χ. ενορίες). Οι υιοθετούντες φροντίζουν τα δέντρα, μαζεύουν τον καρπό και απολαμβάνουν τον κόπο τους κρατώντας μια ποσότητα από το παραγόμενο ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο το προσφέρουν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Με την επίβλεψη του Δήμου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι τρεις τρόποι ταυτόχρονα ή να επιλεγεί κάποιος άλλος τρόπος δικής σας εμπνεύσεως. Όμως, κάτι πρέπει να κάνετε! Δεν μπορείτε να αφήνετε την κατάσταση να χειροτερεύει.

Η Ομάδα μας δηλώνει ότι είναι έτοιμη να σας προσφέρει όποια βοήθεια σε οργανωτική ή άλλο επίπεδο χρειαστείτε, για να προωθηθεί το έργο της προστασίας και αξιοποίησης της φυσικής μας κληρονομιάς και στον Δήμο σας.

Με τιμή
Για την Ομάδα Δράσης

Γεώργιος Β. Τσούπρας                            Μακρίνα Μ. Ράγκα
Δρ. Θεολογίας-Καθηγητής               Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -