11.4 C
Athens
6 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική HOT STORY Φρένο στην Περιφέρεια Αττικής για έτοιμο έργο 800 χιλιάδων ευρώ βάζει ο...

Φρένο στην Περιφέρεια Αττικής για έτοιμο έργο 800 χιλιάδων ευρώ βάζει ο Παππούς. Θα το πληρώσει ο δήμος, λέει!

- Advertisement -

Μια απίστευτη ιστορία, με πρωταγωνιστή το δήμο Φυλής, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Περιφέρεια Αττικής, οι υπηρεσίες της οποίας δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που αντίκρισαν σε επιστολή του δημάρχου Χρήστου Παππού. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο δήμαρχος Φυλής πετά στα σκουπίδια 800 χιλιάδες ευρώ, από την Περιφέρεια, για μελέτη αντιπλημμυρικού έργου, δηλώνοντας ότι θα την κάνει με χρήματα του δήμου!

Να σταματήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης από την Περιφέρεια που θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ανατολικό τμήμα των Άνω Λιοσίων, συνολικού προϋπολογισμού 830.400 ευρώ, ζητά με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου και τις τεχνικές υπηρεσίες, ο δήμαρχος Φυλής. Για τη συγκεκριμένη μελέτη ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής το 2013 ενώ τον επόμενο μήνα οι υπηρεσίες ήταν έτοιμες, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν στη δημοπράτησή της.

«Είναι σα να χαρίζεις σε κάποιον 800.000 ευρώ για να φτιάξει κάτι και να σου λέει “όχι ευχαριστώ θα χαλάσω δικά μου χρήματα!”

- Advertisement -
- Advertisement -

Το ιστορικό

Η εκπόνηση δυο προκαταρκτικών μελετών για αντιπλημμυρικά έργα στα Άνω Λιόσια είχε ανατεθεί σε δυο ειδικά μελετητικά γραφεία, προκειμένου να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την τελική μελέτη. Και οι δυο πέρασαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Έργων και το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει η δημοπράτησή τους και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Το 2012, με εισήγηση της τότε αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλας Δήμου και απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας: για το μεν δυτικό τμήμα της λεκάνης των Άνω Λιοσίων η χρηματοδότηση θα ήταν 100%, για το δε ανατολικό 50%. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του δήμου Φυλής καταφέρουν να πετύχουν ρητή διάταξη, σύμφωνα με την οποία το 50% της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια (για το ανατολικό τμήμα), θα αφορούσε στο σύνολο του έργου. Πράγμα, το οποίο σημαίνει ότι το ποσό που θα έδινε η Περιφέρεια παρέμενε, σε κάθε περίπτωση, σταθερό ενώ τα χρήματα για το δήμο, με τις εκπτώσεις, θα ήταν πολύ λιγότερα.

Η χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια συνεπαγόταν και ένα επιπλέον κέρδος: υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί και η χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ, που θα σήμαινε λύση στο πρόβλημα, χωρίς επιβάρυνση του δήμου.

Να σημειωθεί, ότι οι δυο προκαταρκτικές μελέτες εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, με σκοπό να δημοπρατηθεί και μέσα στο Δεκέμβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης. Απώτερος στόχος ήταν η κατασκευή του έργου να δημοπρατηθεί το 2017.

«Θα το κάνουμε μόνοι μας!»

Με αυτά ως δεδομένα, η επιστολή του δημάρχου Φυλής με την οποία ζητά να σταματήσει κάθε διαδικασία από την Περιφέρεια και συνεπώς οποιαδήποτε χρηματοδότηση, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στις τεχνικές της υπηρεσίες. Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι ο δήμος προτίθεται να συντάξει άμεσα και με ίδιους πόρους την αναγκαία τεχνική μελέτη για την επίλυση του προβλήματος του πλημμυρικού φαινομένου στο ανατολικό τμήμα της δημοτικής ενότητας Άνω Λιοσίων. Αφήνει δε, να εννοηθεί ότι θα κάνει τη μελέτη η τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Έγκυρες πηγές εκφράζουν την απορία τους για την απόφαση του δήμου Φυλής να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων, ένα σχεδόν έτοιμο έργα με έτοιμα χρήματα και να αφαιρέσει από τους πόρους του σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ. «Είναι σα να χαρίζεις σε κάποιον 800.000 ευρώ για να φτιάξει κάτι και να σου λέει “όχι ευχαριστώ θα χαλάσω δικά μου χρήματα!” υπογραμμίζουν.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν υπόνοιες ότι η δυσνόητη αυτή ενέργεια της διοίκησης του δήμου, συνδέεται με την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πλημμυρών. Κοινώς, ότι το «κλειδί» της απόφασης, ενδεχομένως, να βρίσκεται στο γεγονός ότι όντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η διοίκηση του δήμου έχει τη δυνατότητα να κάνει απευθείας ανάθεση απεριόριστου ποσού, όπου κρίνει, για την εκπόνηση της μελέτης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών αλλά δε μπορούμε να αντιληφθούμε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει, με το δεδομένο ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου δε διαθέτει ούτε εμπειρία, ούτε δυνατότητα υπογραφής για τέτοιο έργο» σημειώνουν πηγές από την Περιφέρεια.

 

περιφέρεια Αττικής, μελέτη, αντιπλημμυρικά έργα, ανατολικό τμήμα, Άνω Λιοσίων
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το Σεπτέμβριο του 2012 για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής

περιφέρεια Αττικής, μελέτη, αντιπλημμυρικά έργα, ανατολικό τμήμα, Άνω Λιοσίων
Η συγκρότηση κοινής επιτροπής παρακολούθησης του έργου μεταξύ των δυο πλευρών ένα χρόνο αργότερα

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -