KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η προστατίτιδα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

03/12/2015 16:45
Ανανεώθηκε 03/12/2015 16:46
2 '
προστατίτιδα, ουρολόγος, ανδρολόγος, Πέτρος Δρέττας
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η προστατίτιδα συχνά περιγράφεται ως μια μόλυνση του προστάτη, μπορεί ωστόσο να είναι και φλεγμονή χωρίς εμφανές σημάδιμόλυνσης. Συγκεκριμένα, μόλις 5% έως 10% των περιπτώσεων προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Συγκεκριμένα, η προστατίτιδα κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:

• Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
• Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
• Χρόνιαμη-βακτηριακή προστατίτιδα (σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους)

Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψιν μας ότι η προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες όλων των ηλικιών. Στην πραγματικότητα, η χρόνιαπροστατίτιδα είναι ο κύριος λόγος που οι άνδρες κάτω των 50 ετών επισκέπτονται τον ουρολόγο, καθώς η χρόνια προστατίτιδα συνδέεται με διάφορες άλλες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η προστατίτιδα θεωρείται χρόνια έαν διαρκεί περισσότερο από τρειςμήνες, ενώ το κύριο σύμπτωμα συνήθως είναι επαναλαμβανόμενεςλοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας γενικώς περιλαμβάνουν:

• Συχνοουρία ή δυσκολία στην ούρηση
• Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
• Ρίγη και πυρετό

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά, ή στη βουβωνικήχώρα. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα στα ούρα και η επώδυνηεκσπερμάτωση είναι συμπτώματα της προστατίτιδας.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε προστατίτιδα ή άλλο πρόβλημα στον προστάτη, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Ο ουρολόγος θα υποβάλλει τυπικά τον ασθενή σε μια ολοκληρωμένη εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας δακτυλικήςεξέτασης. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει αν ο προστατικόςαδένας είναι πρησμένος. Στη συνέχεια, μπορεί να προχωρήσει και σε άλλεςεξετάσεις όπως η ανάλυσηυγρού του προστάτη για πιθανότητες λοίμωξης, διορθικό υπερηχογράφημα, βιοψία, ή συλλογή και ανάλυση των ούρων για να διαπιστωθεί ποιο μέρος του ουροποιητικού συστήματος έχει μολυνθεί.

Σε περίπτωση που διαγνωσθεί ότι όντως πάσχετε από προστατίτιδα, οι θεραπείεςποικίλλουν ανάλογα με τον ουρολόγο και τον τύπο της προστατίτιδας που έχετε.

Οι συχνότερες θεραπείες για προστατίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα μαζί με ζεστά μπάνια, ως συντηρητική θεραπεία
Αντιβιοτικά σε περίπτωση λοιμώδους προστατίτιδας
Παυσίπονα
Μυοχαλαρωτικά
• Ενώ σε πολύ σοβαρέςπεριπτώσεις χρόνιας προστατίτιδας και όταν το οίδημα παρεμποδίζει την ούρηση, συνιστάται χειρουργικήαφαίρεση των μολυσμένων τμημάτων του προστάτη.

Για περισσότερεςπληροφορίες σχετικά με την προστατίτιδα και οποιαδήποτε άλλη πάθηση του ουρολογικού, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του χειρουργού ουρολόγου ανδρολόγου ΠέτρουΔρέττα

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: