11.4 C
Athens
5 Απριλίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Εν αναμονή μελετών και έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών

Εν αναμονή μελετών και έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών

- Advertisement -

Ποια έργα προηγούνται…

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης των Αχαρνών συνδέεται άρρηκτα με μια σειρά παραγόντων οι οποίοι καθυστέρησαν την επίσπευση της υλοποίησής της.Από τη στιγμή που δεν υπήρχε διευθέτηση των ρεμάτων ο δήμος δεν μπορούσε να πάρει την έγκριση του τελικού αποδέκτη κι έτσι παρέμενε έωλη η ελπίδα ενός συνολικού και αποτελεσματικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της πόλης. Εντός του 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα ορεινής υδρονομίας τα οποία πρόκειται ν΄ανακόψουν ένα σημαντικό όγκο νερού. Παράλληλα,υπολογίζεται να ξεκινήσει το έργο στο ρέμα της Εσχατιάς, από την Ευπυρίδων μέχρι τη λεωφόρο Πάρνηθος καθώς και να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση της Καναπίτσας.

Τον Μάϊο του 2005 αποφασίστηκε στην υπηρεσία Δ10, του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, να εξεταστεί η εναλλακτική πρόταση του δήμου να κατασκευαστούν δεξαμενές ανάσχεσης, με κεντρικούς συλλεκτήριους αγωγούς. Εκπονήθηκε,τότε, προμελέτη στην οποία είχαν μελετηθεί κάποια κομμάτια του δικτύου και το 2006 εφαρμόστηκε πιλοτικά,η σκέψη, με την κατασκευή μιας μικρής δεξαμενής ανάσχεσης στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Αριστοτέλους).
Το ίδιο έγινε σε άλλες τέσσερις πόλεις της Ευρώπης με χρηματοδότηση από το Interreg . Το σύστημα έδειξε ότι λειτουργεί κι αυτό φαίνεται, σε μια μέτρια βροχή, ότι κατεβαίνει το νερό από την Αγ. Τριάδος και ξαφνικά χάνεται στο χαντάκι. Αλλά αφορά μια μέτρια βροχή .
Αντιπλημμυρικές προτάσεις
1)Δεξαμενή Αγίας Άννας
Το πρώτο έργο αυτού του τύπου-σε μεγάλη κλίμακα-που περιλαμβάνει συλλεκτήριο αγωγό ομβρίων, συν δεξαμενή ανάσχεσης κατασκευάζεται στην οδό Σάμου,στην περιοχή της Αγίας Άννας και αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τελος του έτους.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει έναν αγωγό, ο οποίος στραγγίζει τα όμβρια από την περιοχή της Αγ. Άννας και τα οδηγεί σε μια δεξαμενή όμβριων οκτώ χιλιάδων κυβικών δίπλα στη Λ. Δημοκρατίας. Από εκεί φεύγει ένας αγωγός, κατασκευάζεται τώρα, και θα πηγαίνει στην Καναπίτσα, ακριβώς πάνω από το νεκροταφείο της Φιλαδέλφειας, σημείο στο οποίο έχει κατασκευαστεί ειδική υποδοχή. Το ρέμα δεν είναι διευθετημένο αλλά έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να δεχθεί το νερό εφόσον θα το δίνεις με καθυστέρηση (Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος για 12χλμ).

- Advertisement -
- Advertisement -

2)Εσωτερικό δίκτυο
Ακολούθως από τον ίδιο μελετητή εκπονήθηκε προμελέτη για τον αγωγό στην Κολοκοτρώνη και για τον παρακάτω αγωγό που είναι οι δύο γραμμές αμύνης στο παλιό Μενίδι. Εκεί θα υπάρχει η δεύτερη δεξαμενή, πίσω από την Εθνική Τράπεζα στον Κάραβο. Οι δύο,αυτές, δεξαμενές μία στην Κολοκοτρώνη 14.000 κυβικών και η άλλη στην Εθνική 22.500 κυβικών αποτελούν το βασικό εσωτερικό δίκτυο. Προς τι η καθυστέρηση όλων αυτών των χρόνων;
Η Περιφέρεια χρειαζόταν ώριμες μελέτες και ο δήμος κατέθετε προμελέτες. Σήμερα,πλέον,η Περιφέρεια ανέλαβε να κάνει τις απαραίτητες μελέτες (620χιλιάδες ευρώ) και στη συνέχεια να τις εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
3) Ρέμα Εσχατιάς
Στο ρέμα της Εσχατιάς, το έργο είναι μελετητικά τελειωμένο. Πρόκειται για ένα δίδυμο αγωγό 2Χ 3,5Χ3,5, ο οποίος θα φθάσει μέχρι την Πάρνηθος και οι διασφαλισμένες πιστώσεις είναι 83 εκ.ευρώ. Το μήκος του έργου εκτείνεται σε 4,8 χλμ, στα οποία περιλαμβάνεται και η διευθέτηση των ρεμάτων του Αγίου Γεωργίου και Πικροδαφνέζας που εκβάλλουν στην Εσχατιά. Το έργο εντάχθηκε στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και αναμένεται η δημοπράτησή του τους πρώτους μήνες του 2016.

4)Ρέμα Καναπίτσας
Το επόμενο βήμα έχει τελειώσει και αφορά στην οριοθέτηση και δημοπράτηση του ρέματος Καναπίτσας ή Αχαρνών.Αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση της οριοθέτησης .

5)Έργα Ορεινή υδρονομίας
Η σκέψη είναι να κρατηθούν μεγάλες ποσότητες ομβρίων και φερτών υλικών στους πρόποδες της Πάρνηθας. Γι αυτό ανατίθεται προκαταρκτική μελέτη για τον καθορισμού του αριθμού και του μεγέθους φραγμάτων στα ρέματα Χούνης, Αγίας Τριάδος, Κεραμίδι και Πλατανάκι. Προς τούτο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δασαρχείο όπου συμφωνήθηκε ότι με την εκπόνηση της προκαταρκτικής μελέτης θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου περιβάλλοντος και περιφέρειας προκειμένου να εκτελεστεί το έργο.
Όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του δήμου Αχαρνών Θανάσης Κατσιγιάννης «πρόκειται για έργα φτηνά και γρήγορα τα οποία,όμως,εξασφαλίζουν ένα σημαντικό όγκο ανάσχεσης ομβρίων».

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -