KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Έτοιμος να εφαρμόσει το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ο δήμος Αχαρνών

28/12/2015 13:02
Ανανεώθηκε 28/12/2015 13:14
3 '
Απορριμματοφόρα
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Αίτημα για άμεση Χρηματοδότηση δύο σημαντικών ώριμων νέων δράσεων του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης ( ΤΣΔ) Αποβλήτων κατέθεσε, πριν λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αχαρνών.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ο Δήμος έχει,ήδη,ξεκινήσει την υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων του Τοπικού Σχεδίου οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του νέου ΠΕΣΔΑ.

Ειδικότερα, ήδη υλοποιούνται δράσεις για:

• Τη χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο – σε συνεργασία με ΕΕΑΑ ΑΕ)
• Τη χωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού (σε συγκεκριμένα σημεία εντός του Δήμου)
• Τη χωριστή συλλογή γυαλιού (σε επιλεγμένα σημεία εντός του Δήμου – σε συνεργασία με ΕΕΑΑ ΑΕ)
• Την ανακύκλωση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού & ηλεκτρονικού εξοπλισμού (σε συνεργασία με τη Φωτοκύκλωση Α.Ε. και την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.)
• Την ανακύκλωση αποβλήτων φορητών ηλεκτρικών στηλών (σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ Α.Ε.)

Συγκεκριμένα, η αιτούμενη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 935.000 € και αφορά στα ακόλουθα:

Α) μέρος της δράσης για τη χωριστή συλλογή υλικών μέσω της δημιουργίας 4 μικρών δορυφορικών Πράσινων Σημείων Συλλογής εκ του συνόλου των προτεινόμενων, στα πιο κεντρικά σημεία του Δήμου.
H συλλογή απευθείας από τους πολίτες στα μικρά δορυφορικά πράσινα σημεία συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών οδηγεί σταδιακά στη μείωση των αναγκαίων εκτελούμενων δρομολογίων των Α/Φ οχημάτων για τη συλλογή των αποβλήτων από το Δήμο. Κατ’ επέκταση, συμβάλει στη μείωση των οχλήσεων λόγω της κίνησης των Α/Φ εντός του Δήμου καθώς και στη μείωση των παραγόμενων αέριων ρύπων (CO2, κλπ). Πρόσθετα, η ανακύκλωση και αξιοποίηση των προδιαλεγμένων υλικών στα σημεία συλλογής συμβάλει στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και στην μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή.
H μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή σημαίνει μείωση του κόστους διαχείρισης για το Δήμο.

Β) έναρξη της Α φάσης του συστήματος συλλογής προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και την υλοποίηση οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Αχαρνών. Προτείνεται σε Α φάση η συλλογή αποβλήτων κουζίνας από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστιασμένο πλήθος (15%) νοικοκυριών και σε Β φάση η επέκταση στα υπόλοιπα νοικοκυριά του Δήμου Αχαρνών, με στόχο την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας στην υφιστάμενη εγκατάσταση του ΕΔΣΝΑ.

Γ) μέρος της συμπληρωματικής δράσης που απαιτείται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σύμφωνα με την ανάλυση στο ΤΣΔ.

Δ) τεχνική υποστήριξη ωρίμανσης των 4 μικρών δορυφορικών Πράσινων σημείων συλλογής, ήτοι για την σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών των τευχών δημοπράτησης.

Ε) ωρίμανση της νέας δράσης συστήματος συλλογής προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, ήτοι τεχνική υποστήριξη για την οργάνωση του συστήματος συλλογής προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (σύστημα καφέ κάδου) για το σύνολο του Δήμου.

ΣΤ) ωρίμανση της υλοποίησης του ΣΜΑ και κεντρικού Πράσινου Σημείου, ήτοι για την σύνταξη ΜΠΕ, οριστικής μελέτης και τευχών δημοπράτησης του ΣΜΑ και κεντρικού Πράσινου Σημείου.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: