11.4 C
Athens
3 Αυγούστου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΙΛΙΟΝ Νίκος Ζενέτος : "Ο απολογισμός του δήμου κρίθηκε στις εκλογές του 2014"

Νίκος Ζενέτος : “Ο απολογισμός του δήμου κρίθηκε στις εκλογές του 2014”

- Advertisement -

Η διευκρίνιση ότι ο απολογισμός πεπραγμένων μιας δημοτικής αρχής είναι ένα κείμενο καθαρά τεχνικό και όχι πολιτικό, που υλοποιείται από υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν απέτρεψε το δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο να στείλει, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα δικά του πολιτικά μηνύματα εντός και εκτός δήμου.

Όπως τόνισε, η τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα της κρίσης, είναι από τους λίγους αξιόπιστους θεσμούς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο πολίτης και, παρά την υστέρηση πόρων, παραμένει και ο πιο αποδοτικός θεσμός ιδιαίτερα στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής πολιτικής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ειδικότερα για το δήμο Ιλίου επεσήμανε ότι παρά το γεγονός πως η δημοτική αρχή κλήθηκε να λειτουργήσει εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων, «με συλλογική οργάνωση και λειτουργία, ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες του δήμου, διαχειριστήκαμε με νηφαλιότητα κάθε πόρο, ενισχύσαμε την ομπρέλα προστασίας στους κοινωνικά αδύναμους, αναβαθμίσαμε το αστικό περιβάλλον, προκρίναμε πλήθος προγραμμάτων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και, γενικά, δεν επιτρέψαμε να ατονήσει κανείς τομέας που αφορά στο φάσμα της ζωής του τόπου μας».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου και την υπεύθυνη δημοτική σύμβουλο Νίκη Βομπιράκη για την κατάρτιση του απολογισμού, καθώς πρόκειται για καθαρά υπηρεσιακό κείμενο και όχι πολιτικό που επιβάλλεται να γίνεται με νόμο του 2006 και κατέληξε: «Ασκούμε διοίκηση με υψηλό αίσθημα ευθύνης και το έργο μας είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμμετοχικής, ανθρωποκεντρικής διαχείρισης. Για μας τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους για μια πόλη που αξίζει να ζεις».

Απαντώντας, εξάλλου, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον απολογισμό, σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Το θέμα του κοιμητηρίου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία. Κινηθήκαμε 6 δήμοι για κοινό κοιμητήριο και αποκτήσαμε 57 στρέμματα που αγοράστηκαν επί Βάσως Παπανδρέου. Έκτοτε κανείς δεν έχει ανταποκριθεί. Το θέμα δε λύνεται χωρίς χρήματα. Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε.
• Μόλις δημιουργήθηκε το πρόβλημα με το Κολυμβητήριο αμέσως ενεργήσαμε για προγραμματική σύμβαση με το δήμο Φυλής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες μας. Ευχαριστώ τόσο το Χρήστο Παππού όσο και τον Τάκη Μπουραΐμη για την ανταπόκρισή τους. Εκπονούμε ήδη μελέτη για την ολοκλήρωση του δικού μας κολυμβητηρίου.
• Δεν αρνούμαστε καμία μελέτη, όταν όμως δεν υπάρχουν χρήματα δε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αν μας λέγατε ότι δε διαχειριζόμαστε σωστά τα χρήματα και για αυτό δεν περισσεύουν για να κάνουμε έργα, θα το καταλάβαινα. Αλλά δε λέτε αυτό. Μας μέμφεστε γιατί δεν τα κάνουμε.
• Χαρακτηρίζετε ανούσια τη διαδικασία του απολογισμού. Αν ο νόμος είναι ανούσιος, δε φταίμε εμείς. Όταν ασκείς διοίκηση πρέπει να εφαρμόζεις τους νόμους και να παλεύεις τους άδικους να τους κάνεις δίκαιους. Δε ζούμε στη ζούγκλα.
• Καταλαβαίνω την κριτική αλλά μέχρι ένα όριο. Πώς να καταργήσουμε τα τροφεία όταν έρχεται η κυβέρνηση και μας ωθεί στην κατεύθυνση των προσλήψεων με αντίτιμο; Αντί να μας ενθαρρύνετε να δουλέψουμε για αυτή την πόλη, μας κάνετε να μελαγχολούμε.
• Δεν έχω ισχυριστεί ποτέ ότι τα κάναμε όλα. Αν είχαν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, πιθανόν να μην υπήρχε πρόβλημα με τις πλημμύρες. Παρόλα αυτά έχουν δρομολογηθεί και κάθε έργο θέλει το χρόνο του. Σε κάθε περίπτωση δουλεύουμε, προσπαθούμε και κρινόμαστε για όλα.
• Λέτε ότι από τη μια ιδιωτικοποιούμε την καθαριότητα δημοτικών χώρων και από την άλλη δηλώνουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στον καθαρισμό του Πάρκου. Εμείς προσπαθούμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου, να μην ιδιωτικοποιηθεί.
• Αν ήμουν αντιπολίτευση, ειλικρινά, θα έκλεινα το θέμα για τον απολογισμό, πριν ακόμα ξεκινήσει η εισήγηση. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτός ο απολογισμός κρίθηκε στις εκλογές του 2014.

Τι είπε η αντιπολίτευση

Χαράλαμπος Καούκης, Δημοτική Ισοπολιτεία

«Συγχαρητήρια θα σας δώσουμε μόνο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Όλα τα άλλα τα ωραιοποιείτε και δίνετε την εντύπωση ότι ζείτε σε άλλη χώρα. Εκπλήσσομαι με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζετε, είναι ένα ωραίο διαφημιστικό προϊόν της παράταξής σας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ο απολογισμός. Υποχρέωσή της διοίκησης είναι να υποβάλλει μελέτες και να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες. Το Γηροκομείο δεν θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη και η συντήρησή του κάθε χρόνο θα έχει κόστος».

Κώστας Κάβουρας, Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης

«Ο δήμος διαθέτει καλές και καταρτισμένες υπηρεσίες που του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα. Χρέος μας είναι να αναδείξουμε και ζητήματα που μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπάρχουν μεγάλα έργα, δεν έχει γίνει τίποτα με το κοιμητήριο, την αξιοποίηση της βίλας Κωνσταντινίδη, τη διευκόλυνση της μετακίνησης των δημοτών, το Κολυμβητήριο, δεν υπάρχει στήριξη της τοπικής αγοράς. Πράγματι, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Κοινωνική Υπηρεσία».

Παναγιώτης Κουτσιανάς, Αριστερό σχήμα Ιλίου

«Ο απολογισμός είναι μια εκφυλισμένη η διαδικασία, χωρίς ευθύνη της διοίκησης, η οποία πάντως δε μπήκε στη διαδικασία να πείσει φορείς να παραστούν. Εκφυλισμένος και απαξιωμένος είναι και ο ίδιος θεσμός της αυτοδιοίκησης. Ο δήμος δεν έχει στηρίξει την υλοποίηση δημοτικών συγκοινωνιακών γραμμών, δεν υπάρχει σύνδεση με τη συγκοινωνία στις γειτονιές. Εκχωρούνται κομμάτια καθαρισμού υποδομών του δήμου όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Έχει απαξιωθεί το Γραφείο Υποστήριξης ανέργων γιατί είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που προσήλθαν».

Γεώργιος Σταματόπουλος, Λαϊκή Συσπείρωση

«Η διοίκηση του δήμου ασκεί διαχειριστική πολιτική και κινείται στα πλαίσια της πολιτικής της κεντρικής διοίκησης. Είναι αλληλένδετη η τοπική με την κεντρική διοίκηση, έχει απωλεσθεί ήδη ο χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, δεν έχουμε να προσάψουμε τίποτα στη δημοτικό αρχή σε σχέση με τη χρηστή οικονομική διαχείριση, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, θεωρούμε ότι είναι σωστή».

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -