11.5 C
Athens
14 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Πρωτότυπη εκδήλωση από την Αντικαρκινική Αχαρνών. Ζητά την ουσιαστική βοήθεια του κόσμου

Πρωτότυπη εκδήλωση από την Αντικαρκινική Αχαρνών. Ζητά την ουσιαστική βοήθεια του κόσμου

- Advertisement -

Μία πρωτότυπη εκδήλωση με θέμα “Μουσικοθεραπεία και Ογκολογία” πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Αχαρνών και τον Ελληνικό Σύλλογο Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (www.musictherapy.gr).

Οι τέσσερις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν έδωσαν μια σφαιρική εικόνα για τους τρόπους που η μουσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στο πεδίο της ογκολογίας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλίες και οι ομιλητές ήταν οι εξής:
“Προσεγγίσεις ενεργητικής και δεκτικής μουσικοθεραπείας (GIM) στην ογκολογία: Εξελίξεις στην Ελλάδα”. Ευαγγελία Παπανικολάου, Υπ.Δρ. Μουσικοθεραπείας, ΜΑ, FAMI – εκπαιδεύτρια μεθόδου GIM. Στην ομιλία αυτή παρουσιάστηκαν εισαγωγικές πληροφορίες για τη μουσικοθεραπεία καθώς τις ειδικότερες εφαρμογές της δεκτικής μεθόδου Guided Imagery and Music (GIM) σε νοσοκομειακά πλαίσια στην Ελλάδα.

“Πώς η Μουσικοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει ασθενείς με καρκίνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.” Κάνδια Μπουζιώτη, Μουσικοθεραπεύτρια, Φωνητική Ψυχοθεραπεύτρια (MA, AVPT). Στην παρουσίαση αυτή είδαμε το πώς η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης και παρουσιάστηκε κλινικό υλικό με μία ασθενή. Έμφαση δόθηκε στην θεραπευτική σχέση μεταξύ μουσικοθεραπεύτριας και θεραπευόμενης και στον τρόπο που η μουσική δημιουργική έκφραση έδινε δύναμη στην ασθενή να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ασθένειά της.

“Μουσικοθεραπεία για το ιατρικό προσωπικό και τον περίγυρο του ασθενή”. Χριστίνα Καλλιώδη, Μουσικοθεραπεύτρια ΜΑ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο τρόπος κατά τον οποίο η μουσικοθεραπεία μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους που περιστοιχίζουν έναν ογκολογικό ασθενή, την οικογένεια και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Σημαντικά στοιχεία της παρουσίασης ήταν η αναφορά για συναισθηματική έκφραση των δύσκολων συναισθημάτων που φέρουν τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους αλλά και η οικογένειά τους.

“Διαδραστική Μουσικοθεραπεία με έναν ενήλικα στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου”. Αραχωβίτη Ευαγγελία, Μουσικολόγος, Μουσικοθεραπεύτρια (ΝR-MMT). Η τελευταία ομιλία αφορούσε στην παρουσίαση περιστατικού σε ένα κέντρο παρηγορητικής φροντίδας στο Λονδίνο. Εδώ είδαμε το πώς η μουσική που παίζεται αυθόρμητα με τη μουσικοθεραπεύτρια και τον θεραπευόμενο εμπεριέχει το συναισθηματικό δυναμικό το οποίο είναι δύσκολο να εκφραστεί με λέξεις.

Το κοινό ανταποκρίθηκε με αρκετές ερωτήσεις μετά το πέρας των ομιλιών. Αίσθηση έκανε η αναφορά στην αναγνώριση της ανάγκης εφαρμογής της μουσικοθεραπείας σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς και στους ανασταλτικούς παράγοντες με κύριο εμπόδιο την εύρεση κονδυλίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις φωνές των Voice Box, ενός φωνητικού συνόλου που ταξίδεψε το κοινό με τις όμορφες μελωδίες του από το διεθνές ρεπερτόριο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, Παναγιώτης Καζανάς αναφέρθηκε στην 4η Φεβρουαρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου και για τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και την στάση ζωής του μέσα από την τεχνολογία.

“Πολλοί συμπολίτες μας μάς επαινούν, πατούν like στη σελίδα μας στο facebook, μας λένε μπράβο, συνεχίστε. Τους ευχαριστούμε, σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, εμείς κάνουμε αυτό που ξέρουμε, αυτό που μας αρέσει, αυτό που μας γεμίζει. Όμως πιστεύουμε ότι δεν φτάνει ένα like ή ένα μπράβο. Είναι ανάγκη να υπάρχει κινητοποίηση περισσότερων συμπολιτών μας, περισσότερη συμμετοχή στις δραστηριότητες μας. Πως θα ζητήσω αίμα αν χρειαστώ, όταν στην αιμοδοσία είμαι απών;” πρόσθεσε χωρίς να ξεχάσει να αναφερθεί στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αρχών. Τέλος, ευχαρίστησε όσους στηρίζουν εθελοντικά την Αντικαρκινική αλλά και την PRO-PARTY για την αφιλοκερδή υποστήριξη.
Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Τάκη Οικονομόπουλο, πρώην τερματοφύλακα της Εθνικής και του Παναθηναϊκού για τις υπέροχες εικαστικές δημιουργίες του που παρουσίασε στην αίθουσα εκθέσεων του Δημαρχείου.

 

Αντικαρκινική Αχαρνές

 

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Φλαμπούρη: Μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση του 7 Summits

Στην Ανταρκτική θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων η Ελληνίδα Αλπινίστρια, Χριστίνα Φλαμπούρη (μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών) προκειμένου να...

Νέος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής ο Στάθης Τοπαλίδης, στη ΔΗΦΑ η Αγγελική Ζαχαριάδη

Μετακινήσεις σημειώνονται σε θέσεις της διοίκησης του δήμου Αχαρνών μετά τον πρόσφατο χαμό της Ελένης Σαχσανίδου, η οποία κατείχε τη θέση...

Επτά έργα και… να “καίνε” έφερε μαζί του στη Φυλή ο Γιώργος Πατούλης

Επτά έργα, προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ, κόμιζε στη βαλίτσα του κατά την επίσκεψή του στον Δήμο Φυλής, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος...

Πλούσιες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στο Ίλιον. Δείτε ποιες είναι

Με μια σειρά από εκδηλώσεις, με επίκεντρο τα παιδιά αλλά και το εορταστικό κλίμα των ημερών, ο Δήμος Ιλίου καλωσορίζει, αυτό...
- Advertisment -