10.7 C
Athens
25 Ιανουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Επιστολή της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων για την Παιδεία

Επιστολή της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων για την Παιδεία

- Advertisement -

enosi goneonΕπιστολή προς το δήμαρχο Φυλής και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, με τα θέματα Παιδείας που απασχολούν τους γονείς, απέστειλε το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων. Η Ένωση, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και ζητά από τη δημοτική αρχή πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ολόκληρη η επιστολή της Ένωσης Γονέων έχει ως εξής:

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων, σας γνωρίζει τα παρακάτω θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους Γονείς, έχουν τεθεί κατ’επανάληψη και χρήζουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης κατά τη τρέχουσα σχολική χρονιά:

1. Σχολική στέγη

α. Κατασκευή 10ου Δημοτικού Σχολείου στη Δροσούπολη

Τρία Δημοτικά Σχολεία (1ο – 6ο – 7ο ) με 1100 μαθητές περίπου, συνεχίζουν και φέτος να δυσλειτουργούν υπερκορεσμένα εξαιτίας της μη κατασκευής του υπόψη νεοϊδρυθέντος σχολείου, παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σχετικά.

β. Κατασκευή 8ου Δημοτικού Σχολείου στη Ζωφριά

Η λειτουργία του 3ου Δημ. Σχολείου στη περιοχή κρίνεται υπερκορεσμένη, ανασφαλής και αναξιοπρεπή για τα παιδιά μας καθόσον λειτουργεί με 380 μαθητές αντί 200, με 18 τάξεις αντί των 12 προβλεπόμενων, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στο υπόγειο, οι δύο σε προκατασκευασμένες αίθουσες και τρεις στη διαχωρισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, με μόλις 8 τουαλέτες και 5 ανισόπεδα προαύλια. Ενέργειες σχετικά με την απαλλοτρίωση του προβλεπόμενου χώρου κατασκευής του νέου σχολείου καθώς και της επιλογής υπαρχόντων κτιρίων στη περιοχή για προσωρινή χρήση γνωρίζουμε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί.

γ. Κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων

Το παλαιό μισθωμένο κτίριο δεν πληρεί από χρόνια τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και υλικοτεχνικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Ζητήθηκε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες προς το Υπουργείο Παιδείας για τη κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου σε συνδυασμό με την ύπαρξη χωροταξικής και πληθυσμιακής μελέτης του μαθητικού δυναμικού χωρίς να υπάρξει εξέλιξη στα πλαίσια της Δ.Ε.Π.

δ. Ίδρυση – Λειτουργία Νυχτερινού ΕΠΑΛ

Θα αντιμετωπιστεί άμεσα η ανάγκη πολλών μαθητών που δεν δύναται να παρακολουθήσουν τη πρωινή εκπαίδευση και αναγκάζονται να φοιτούν σε νυχτερινά ΕΠΑΛ όμορων Δήμων. Η σχετική απόφαση της Δ.Ε.Π. πρέπει να γίνει απαιτητή από το Υπουργείο Παιδείας και χρειάζεται διαρκή και επίμονη προσπάθεια, καθόσον μέχρι σήμερα διαπιστώνεται στασιμότητα.

ε. Οριστική ποιοτική – ποσοτική παραλαβή νέων σχολικών κτιρίων

Εκκρεμούν οι διαδικασίες οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής των νέων σχολικών κτιρίων, ήτοι του 2ου ΓΕΛ, του 4ου Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ Άνω Λιοσίων. Με τις υπόψη διαδικασίες θα αποκατασταθούν οι τυχών υφιστάμενες κακοτεχνίες, θα ελεγχθούν θέματα ασφαλείας και θα ολοκληρωθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις των ανάδοχων τεχνικών εταιρειών.

στ. Αντισεισμικός έλεγχος σχολικών κτιρίων

Τον Ιούλιο 2012 υπήρξε προφορική ενημέρωση από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σχετικά με την υλοποίηση του υπόψη ελέγχου τον οποίο αναμένουμε άμεσα να πραγματοποιηθεί.

2. Οικονομική επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών

Τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, οι ανάγκες συντήρησης των κτιρίων και όλες οι δραστηριότητες που έχουν οικονομικό κόστος δεν καλύπτονται από τα ελάχιστα χρήματα που επιχορήγησε το Υπ. Παιδείας (μόλις 78.000 ευρώ μέχρι σήμερα για το 2012 ). Οι δύο Σχολικές Επιτροπές ζήτησαν από το Δήμο τον Ιούλιο 2012 και εγκρίθηκε η επιχορήγηση 550.000€ στη Α/Βάθμια και 450.000€ στη Δ/Βάθμια. Μέχρι σήμερα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δόθηκαν μόλις από 50.000€. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα σχολεία με τόσα χρήματα, χρειάζεται άμεσα η καταβολή και των υπόλοιπων για να καλυφθούν οι ανάγκες.

3. Ασφαλής προσέλευση και αποχώρηση μαθητών

Για το υπόψη θέμα που αφορά τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών – παιδιών μας η Ένωση Γονέων το Μαίο 2012 προέβη στη μελέτη και καταγραφή των αναγκαιούντων τεχνικών στοιχείων που αφορούν τη ρύθμιση κυκλοφορίας για την ασφαλή και έγκαιρη προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και των συνοδών τους στα σχολικά κτίρια. Αν και εγκρίθηκε η σχετική δαπάνη της Τεχνικής Υπηρεσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά απολύτως τεχνική ενέργεια και το πρόβλημα παραμένει.

4. Ασφάλεια – Φύλαξη – Καθαριότητα σχολικών κτιρίων

Διαπιστώνονται διαρκή κρούσματα εξωσχολικής παραβατικότητας και καταγράφονται φθορές και κλοπές στα σχολεία. Ο αριθμός των σχολικών φυλάκων δεν επαρκεί και όσοι είχαν προσληφθεί με δίμηνη σύμβαση έχουν απολυθεί. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανάθεση της ασφάλειας των δημοτικών κτιρίων και κατ’ επέκταση των σχολείων σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης δεν έχει πραγματοποιηθεί. Επιπλέον στο ζήτημα της καθαριότητας, κρίνεται αδιανόητο να υπάρχουν σχολικές μονάδες με έλλειψη καθαριστριών σε χώρους που ζουν τόσα παιδιά και απαιτείται η αντιμετώπιση του θέματος κατεπειγόντος.

5. Εξυπηρέτηση μαθητών από την αστική συγκοινωνία (ΟΑΣΑ)

Η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει να γίνει έρευνα και να καταγραφούν σε κάθε σχολική Μονάδα οι ανάγκες των μαθητών στη χρήση των λεωφορείων του ΟΑΣΑ προκείμενου να υπάρξει αναμόρφωση των δρομολογίων και πλήρη κάλυψη των αναγκών. Στα πολεοδομικά όρια του Δήμου μας φιλοξενείται ένα από τα μεγαλύτερα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, ας υπάρξει αντισταθμιστική συμφωνία επί του θέματος προς όφελος των παιδιών μας.

6. Προληπτική υγιεινή – ιατρική φροντίδα μαθητών

Αναγκαιεί η συνεργασία με την υγειονομική υπηρεσία του τοπικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να καλυφθεί πλήρως το ετήσιο πρόγραμμα Σχολικής Υγιεινής και να μην επαναληφθούν τα δεδομένα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς όπου στη Δ/Βαθμια εκπαίδευση δεν υπήρξε προληπτική ιατρική μέριμνα λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Επιπλέον λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολλών γονέων να αντιμετωπίσουν σε προληπτική βάση τα θέματα υγείας των παιδιών τους καλούμε το Δήμο να δράσει καινοτόμα στα σχολεία και να προβεί με δική του κοινωνική μέριμνα στη πρόληψη και προαγωγή της υγείας, όπως ζητημάτων οπτικής και ακουστικής οξύτητας, στοματικής υγιεινής, κύφωσης-σκολίωσης, καρδιολογικού ελέγχου, παιδικής παχυσαρκίας, μαθησιακών διαταραχών, αλλά και βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών στους εκπαιδευτικούς.

7. Οικονομική στήριξη των μαθητών μέσω των Σχολικών Κυλικείων

Με δεδομένο τα δυσμενή οικονομικά των γονέων που σε μεγάλο ποσοστό αδυνατούν να δίδουν χρήματα για την αγορά των προϊόντων, η Ένωση Γονέων έχει ζητήσει κατ΄επανάληψη τόσο κατά τη προηγούμενη σχολική χρονιά όσο και φέτος οι Σχολικές Επιτροπές να μειώσουν τις μισθώσεις των κυλικείων προκειμένου να γίνουν αντίστοιχες μειώσεις στα προς πώληση είδη γεγονός που ήδη υλοποιήθηκε σε πολλούς Δήμους της χώρας κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4013/2011 ( 5/9/2011 ΦΕΚ 204 ). Επιπλέον η Ένωση Γονέων κατ’ επέκταση της κάθε ουσιαστικής κοινωνικής και οικονομικής προσφοράς που αποβλέπει στα παιδιά μας, θεωρεί ότι το σύνολο των χρημάτων των μισθωμάτων των σχολικών κυλικείων θα πρέπει να επιστρέφετε σε αυτά μέσω των μειωμένων τιμών των παρεχόμενων ειδών.

8. Σχολικός αθλητισμός

Κατά τη προηγούμενη σχολική χρονιά ήταν ανύπαρκτος.Κανένα διασχολικό πρωτάθλημα σε μαζικό ή ατομικό άθλημα δεν οργανώθηκε. Είναι ανάγκη στα παιδιά μας να δώσουμε την ουσιαστική δυνατότητα να στραφούν σε τέτοιες υγιείς δραστηριότητες. Θεωρούμε ότι οι Σχολικές Επιτροπές έχουν την αρμοδιότητα και δύναται να ανταποκριθούν στην οργάνωση και διεξαγωγή τους.

9. Χειμερινή περίοδος

Ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου επισημαίνεται με κάθε τρόπο η αδιάλειπτη εξασφάλιση του πετρελαίου θέρμανσης και η έγκαιρη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης των σχολικών κτιρίων. Κρίνεται ακόμη σκόπιμο να προβλεφθεί μηχανισμός ενημέρωσης των μελών της σχολικής κοινότητας σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών προκείμενου να μην επαναληφθούν η σύγχυση και τα προβλήματα σε ανάλογες παρελθούσες περιπτώσεις.

Επιπλέον τονίζεται και πάλι η αναγκαιότητα κατασκευής της υγρομόνωσης της οροφής του 3ου Γυμνασίου, καθώς και του προαυλίου χώρου του 2ου Γενικού Λυκείου θέματα τα οποία έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

κ. Δήμαρχε,

γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για τη «δημόσια και δωρεάν παιδεία» ανήκει πρωτίστως στο κράτος, που δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Πέραν τούτου η Δημοτική Αρχή έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και ευθύνες και μπορεί να ενεργήσει αποτελεσματικά για τη βελτίωση των συνθηκών παιδείας στη πόλη μας. Το κόστος των όσων ζητούνται είναι δυσανάλογο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ευεργετημάτων προς τα παιδιά μας και ορισμένα ζητήματα άπτονται των ενεργειών των υπηρεσιών σας χωρίς να αναγκαιούν χρήματα.

Θεωρώντας δεδομένη και διαχρονική τη προτεραιότητα που πρέπει δίδεται στα θέματα παιδείας, ζητούμε από μέρους σας να αναλάβετε προσωπικές δεσμεύσεις και να προβείτε στην ανάληψη των σχετικών ουσιαστικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω.

Με τιμή για το ΔΣ,

Νικόλαος Χατζητρακόσιας Πρόεδρος

Παπανδρέου Γεωργία Γενική Γραμματέας

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -