KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΦΥΛΗ

Νόστος και ελληνισμός τιμήθηκαν από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς

04/03/2013 21:19
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

xenitia ekdilosiΈνα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο, την ιστορία, τον ελληνισμό που υπάρχει παντού και πάντα μέσα μας, το νόστο, την επιστροφή στην πατρίδα, ένα ταξίδι γεμάτο συγκίνηση για όσους το έχουν ζήσει, πρόσφερε στους κατοίκους της Ζωφριάς, της ενορίας του, ο πατέρας Ιγνάτιος. Σημείο αναφοράς ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, τόπος και χώρος όπου έχουν αποφασίσει να μην εξαντλούν απλώς την συνήθεια της Κυριακής αλλά να μοιράζονται όνειρα, αγωνίες, κοινή πορεία και χαμόγελα…

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Μακριά από την οικογένειά του στην Κύπρο και ο ίδιος από τα 18 του χρόνια, ο πατέρας Ιγνάτιος εξιστόρησε, με αφορμή την εκδήλωση, τη δική του πορεία στην “ξενιτιά” και το δικό του αγκυροβόλι στα Άνω Λιόσια και την ενορία του Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς. Αναφέρθηκε στους δικούς του ανθρώπους, που όσο και αν ξέρουν ότι βρίσκεται ασφαλής στη μητέρα-πατρίδα, δεν σταματούν να τον αναζητούν.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ολιγόλεπτη ταινία με τίτλο «Το Ταξίδι», ευγενική προσφορά της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ενώ με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είχε την ευκαιρία να δει συγγενείς του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ να μιλούν για εκείνον με τρυφερά λόγια.

Στην σύντομη ομιλία του, ο πρέσβης επί τιμή, πρώην γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού Γεώργιος Μαρκαντωνάτος αναφέρθηκε στην ιστορία της μετανάστευσης που είναι κάτι γνώριμο στην ελληνική κοινωνία και την συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στους αγώνες τους πατρίδας.

Ο μαθητής του 1ου Λυκείου Άνω Λιοσίων Ανδρέας Καρίπης, ο οποίος εκπροσώπησε το δήμο Φυλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω του προγράμματος euroscola, παρουσίασε ιστορικό χάρτη για την μετανάστευση ενώ η Φωτεινή Καραγρηγορίου, μια νέα επιστήμονας της περιοχής, υποψήφια λέκτορας του Πανεπιστημίου, εξέφρασε την ελπίδα να γυρίσουν όλοι οι Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό και να βοηθήσουν τη χώρα να φτάσει ψηλά.

Επιπλέον, τρεις μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ζωφριάς, οι Θοδωρής Ζώης, Δημήτρης Βούλγαρης και Δημήτρης Κατσής παρουσίασαν ένα σύντομο θεατρικό μονόπρακτο για τις εσωτερικές φωνές με τις οποίες καλείται να παλέψει ένας νέος που αναζητά εργασία – μια ιδέα του πατέρα Ιγνάτιου πάνω στην οποία τα παιδιά αυτοσχεδίασαν – αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε, εξάλλου, η χορωδία της εκκλησίας, η οποία ερμήνευσε τραγούδια για την ξενιτιά και, με το δεδομένο ότι μετρά μόλις δυο μήνες ζωής και ελάχιστες πρόβες, πρόσφερε ένα πολύ ωραίο θέμα. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων ζήτησε να ερμηνεύσουν για δεύτερη φορά ένα συγκεκριμένο τραγούδι.

Το καλύτερο έμεινε για το τέλος και ήταν η εξαιρετική φωνή του νεαρού Διονύση Νεόφυτου και ο ήχος των μουσικών οργάνων από την Αγιωργίτικη κομπανία – βάλσαμο στην ψυχή του καθενός και παράλληλα υπόσχεση πως, τούτο το άνοιγμα στους «πολίτες του κόσμου», από ένα χώρο που παρέμενε πεισματικά κλειστός, θα είναι ειλικρινές, αληθινό, διαρκές, επίμονο και φωτεινό…

 

Μητροπολίτες κ.κ. Παντελεήμων και Αθηναγόρας (1), πατέρας Ιγνάτιος (2), Γεώργιος Μαρκαντωνάτος (3). Ανδρέας Καρίπης, Φωτεινή Καραγρηγορίου, Θοδωρής Ζώης, Δημήτρης Βούλγαρης, Δημήτρης Κατσής (4-6). Παπα-Νικόλας και παπα-Αναστάσης (7). Δείπνο προς τιμήν των Μητροπολιτών, του πρέσβη και συντελεστών της εκδήλωσης

xenitia ekdilosi1 xenitia ekdilosi2 xenitia ekdilosi3
xenitia ekdilosi4 xenitia ekdilosi5 xenitia ekdilosi6
xenitia ekdilosi7 xenitia ekdilosi8 xenitia ekdilosi9

 


Μια μικρή γεύση από τη χορωδία…

 

Τον Διονύση Νεόφυτο και την Αγιωργίτικη Κομπανία…

 

Και τον πατέρα Ιγνάτιο που, χωρίς να διεκδικεί ρόλο ερμηνευτή, τόλμησε να ερμηνεύσει μια μελωδία…

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: