16.7 C
Athens
8 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Γυμνάσια των Αχαρνών και δημοτικό Άνω Λιοσίων υιοθετούν το αρχαίο θέατρο Αχαρνών

Γυμνάσια των Αχαρνών και δημοτικό Άνω Λιοσίων υιοθετούν το αρχαίο θέατρο Αχαρνών

- Advertisement -

Τέσσερα σχολεία των Αχαρνών κι ένα από το δήμο Φυλής υιοθέτησαν το Αρχαίο Θέατρο  σε μια συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 9 Μαϊου, στα πλαίσια του 1ου Μαθητικού φεστιβάλ Αρχαίου θεάτρου που διοργανώνει το “ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ” σε συνεργασία με το δήμο Αχαρνών. Τα σχολεία, όπως τόνισε η πρόεδρος της κίνησης Πολιτών “ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ” Μαρία Μίχα πήραν υπό την αιγίδα και την προστασία τους το Αρχαίο θέατρο της πόλης και παράλληλα συνεισέφεραν , στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, στον κουμπαρά που υπάρχει, ο οποίος χάρη στη συμμετοχή του κόσμου κατέχει την 1η θέση μεταξύ των 100 κουμπαράδων που έχει ενεργοποιήσει το “ΔΙΑΖΩΜΑ”.

Τη βούλησή των μαθητών της τάξης του 5ου δημοτικού Άνω Λιοσίων να υιοθετήσουν το αρχαίο θέατρο εκδήλωσε η δασκάλα του σχολείου Ρένα Κουμπούρη. “Η ιδέα της υιοθεσία για εμάς είναι  να αγαπήσουν τα παιδιά το Αρχαίο θέατρο κι εμείς να προάγουμε και να τα βοηθήσουμε να γίνουν πιο χρήσιμοι άνθρωποι με τον πολιτισμό. Εκεί αποσκοπούν όλες οι προσπάθειές μας” τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Γ΄ δημοτικού παρουσίασαν μια εξαιρετική δουλειά και την παράσταση ΑΧΑΡΝΗΣ.

- Advertisement -
- Advertisement -

Από την άλλη πλευρά, το 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών υιοθέτησε το αρχαίο θέατρο το Φεβρουάριο του 2016, κάνοντας παράλληλα μελέτη με θέμα “Ο Αρχιτεκτονικός χώρος του Αρχαίου θεάτρου”.  Καθηγητές και μαθητές παρουσίασαν το αρχαίο θέατρο μέσα από στοιχεία και διαφάνειες που έδωσαν το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ. Επιπλέον, στις 7 και 8 Απριλίου παρουσίασαν την αρχαία τραγωδία ΕΛΕΝΗ στην Επίδαυρο ενώ στο πλαίσιο της διήμερης εκδρομής τους παρουσίασαν στο αρχαίο θέατρο ένα σχολικό εξωδιδακτικό πρόγραμμα με την επιμέλεια και την οργάνωση από ομάδα μαθητών του σχολείου. Το πρόγραμμα είχε σχέση με το θέατρο και τη δημοκρατία και περιελάμβανε παράσταση της τραγωδίας «Ελένη» του Ευριπίδη και ξενάγηση στον αρχιτεκτονικό χώρο του θεάτρου από μαθητές σε πέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα και ελληνικά.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το 2ο γυμνάσιο Αχαρνών που εξέφρασε τη στήριξη μαθητών, καθηγητών και γονέων στις δράσεις για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου. Μαθητές από τα τμήματα Γ3 και Γ4 κατασκεύασαν αρχαία προσωπεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δραματοποίησαν σκηνές αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών που παρουσίασαν στο σχολείο αλλά και στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία έξι χρόνια το σχολείο επισκέπτεται το αρχαίο θέατρο του Διονύσου όπου παρουσιάζουν εργασίες για τη δημοκρατία ενώ μετέχουν και στο διαγωνισμό έκθεσης αρχαίου θεάτρου που πραγματοποιείται από το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και το δήμο Αχαρνών.

Στο 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το τέταρτο σχολείο, που υιοθέτησε το αρχαίο θέατρο, μια ομάδα 45 μαθητών της Β΄ γυμνασίου προχώρησε στην αναπαράσταση ενός κόσμου άγνωστου και με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης, ενημερώθηκαν από την κ.Μίχα για τα ευρήματα και την ανάγκη ανάδειξής του αρχαίου θεάτρου, ζωγράφισαν προσωπεία καθώς και τη μακέτα του θεάτρου και την κάτοψή του. Επιπλέον και οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, επισκέφτηκαν τα αρχαία θέατρα Διονύσου και Επιδαύρου, προκειμένου να σχηματίσουν ολοκληρωμένη ιδέα της αρχιτεκτονικής τους ενώ έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και συγκέντρωσαν χρήματα για την υιοθεσία.

Το τελευταίο σχολείο που παρουσίασε τους τρόπους υιοθεσίας του Αρχαίου θεάτρου ήταν το 14ο δημοτικό Αχαρνών. Μάλιστα, ο “παρουσιαστής”-μαθητής κέρδισε το κοινό με την αμεσότητα και τη γλαφυρότητα που χρησιμοποίησε,μιλώντας, για το θέατρο.

 

1o gymnasio axarnon
Από την επίσκεψη του 1ου γυμνασίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Meteoacharnes: Έρχονται σημαντικές βροχοπτώσεις από Τρίτη. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

Και έρχεται άλλη μια διήμερη κακοκαιρία. Τι πιο φυσικό αυτή την εποχή. Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι οι έντονες...

Τέσσερις Ηπειρώτες εναντίον του Συλλόγου Ηπειρωτών! Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, προτρέπουν μέλη να μην ψηφίσουν στις εκλογές

Μάρτυρες ενός υπόγειου πολέμου που φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στα σπλάχνα του γίνεται τις τελευταίες ημέρες ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων....

«70 χρόνια ρεβεγιόν» από το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση με χριστουγεννιάτικο χρώμα διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών. Στις 19:00 το Σάββατο...

Ξεκινά αύριο το μοναδικό Βιωματικό Χριστουγεννιάτικο χωριό του Paradise Park!

Τα ομορφότερα Χριστούγεννα περνούν από το μοναδικό Βιωματικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Paradise Park! Για άλλη μια χρονιά, από...
- Advertisment -