11.4 C
Athens
27 Μαΐου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Έρευνα: το παρασκήνιο με το γήπεδο της ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια που...

Έρευνα: το παρασκήνιο με το γήπεδο της ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια που δεν έγινε ποτέ…

- Advertisement -

γήπεδο ΑΕΚ οδδυΙδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην κατάμεστη πλατεία της Χασιάς, όπου εκτυλισσόταν η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραίμη, η αναφορά του σε ένα παλαιό θέμα της περιοχής, που αφορούσε στο γήπεδο της ΑΕΚ. «Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Άνω Λιοσίων – το δίδυμο Παππού, Καμπόλη – έδιωξε τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έφερε στην περιοχή η διοίκηση του Νίκου Παπαδήμα: το γήπεδο της ΑΕΚ. Η επένδυση αυτή θα δημιουργούσε ένα ολόκληρο οικονομικό κύκλο, θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα άλλαζε το τοπόσημο της πόλης» είχε σημειώσει.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μπουραίμης, είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ τον Απρίλιο του 2008 η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο φύλλο της εφημερίδας στις 2 Απριλίου. Αφορούσε το ενδεχόμενο κατασκευής γηπέδου στον ΟΔΔΥ και είχαν κατατεθεί οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων: του δήμου Άνω Λιοσίων, της ΠΑΕ ΑΕΚ, των κατοίκων και των καταστηματαρχών.

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση των κατοίκων και η παρότρυνση προς τους υπεύθυνους του δήμου: «μην τους κάνετε να φύγουν…»

Με αφορμή την αναφορά του Δημήτρη Μπουραίμη σε αυτό το θέμα, η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ φέρνει και πάλι – αυτούσιο – το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, το οποίο αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο και προσεκτικά:

 

ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ στον ΟΔΔΥ

Αναζητείται σημείο επαφής…

«Μόνο γήπεδο» λένε οι καταστηματάρχες

«Θέλουμε ιδιοκτησία και μετοχές» λέει ο Δήμος Άνω Λιοσίων

«Μην τους κάνετε να φύγουν» λένε οι κάτοικοι

Την συμμετοχή του στην λήψη των αποφάσεων για τη δημιουργία του γηπέδου της ΑΕΚ στον χώρο του ΟΔΔΥ, ζητά ο δήμος Άνω Λιοσίων και απαιτεί ισότιμη μεταχείριση απο τους εμπλεκόμενους φορείς όπως η ΠΑΕ-ΑΕΚ και το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου συναντά αρκετά προβλήματα. Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Δήμου και ΠΑΕ ,σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου γηπέδου, διστακτικότητα απο την πλευρά των επιχειρηματιών της περιοχής αλλά και ελπίδα απο τους κατοίκους για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, αφού κάτι τέτοιο θα αναβαθμίσει την περιοχή τους.

Η χρήση του χώρου είχε παραχωρηθεί αποκλειστικά για την λειτουργία του ΟΔΔΥ και απο τη στιγμή που είχε τεθεί θέμα απομακρυνσής του, η θέση του Δήμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Ατζάμπο, είναι ότι ο χώρος θα πρέπει να επιστραφεί στον Δήμο Άνω Λιοσίων και αυτός απο κεί και πέρα θα διαπραγματευτεί για τον τρόπο αξιοποίησης του. «Ο Δήμος Άνω Λιοσίων» δηλώνει στη Δ.Ο ο κ. Ατζάμπος δεν μπορεί να πει όχι σε μια επένδυση σαν της ΑΕΚ. Το θέλουμε το έργο. Η αντίρρηση μας είναι ότι σε μια επένδυση εκατομμυρίων θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο ο Δήμος και όχι να είναι απλός θεατής όπως τον θέλουν μέχρι τώρα. Στη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, με την ΠΑΕ ΑΕΚ να μιλάει απ ευθείας με τα υπουργεία , ο δήμος μένει εκτός. Αντιδρούμε σε αυτό, γιατί όχι μόνο μένουμε έξω απο αυτή τη μεγάλη επένδυση αλλά και επειδή είναι άδικο να μην ερωτάται ο οικοπεδούχος για το τι μέλλει γενέσθαι με το οικόπεδο.

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι αν δημιουργηθούν καταστήματα στο νέο γήπεδο θα γονατίσει το εμπορικό κέντρο της πόλης. «Θα καταστραφούν πολλοί επιχειρηματίες. Εμάς μας ανησυχεί αυτό που έγινε στο Μαρούσι, που όταν άνοιξε το THEMALL διαλύθηκε όλο το εμπορικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου..

«Η λειτουργία μαγαζιών στο νέο γήπεδο, θα μας κλείσει τα σπίτια” tονίζει χαρακτηριστικά καταστηματάρχης του κέντρου.

Βέβαια, στην παρούσα φάση η βασική έννοια του Δήμου βρίσκεται στη συμμετοχή στη διαδικασία.

Η υπόθεση πάντως από πλευράς Δήμου βρίσκεται στα δικαστήρια καθώς ο Δήμος έχει καταθέσει αγωγή και περιμένει τον ορισμό δικασίμου, αντιδρώντας έτσι στην προσπάθεια του Δημοσίου να διαχειριστεί το ίδιο την έκταση. Σημειώνεται ότι από το 1940 ο Δήμος Άνω Λιοσίων είναι ο μόνος που έχει έγγραφο ιδιοκτησίας του χώρου, με παραχωρητήριο του νομάρχη Αττικοβοιωτίας.

Η ένσταση εξ άλλου από τα Άνω Λιόσια είναι να μην γίνει η επένδυση μεταξύ δημοσίου και επενδυτή χωρίς να προβλέπεται κανένας ρόλος για τον Δήμο. «Δείξαμε διαλλακτικότητα και προσπαθήσαμε να κάνουμε σαφή τη θέση μας ,αλλά δεν βρήκαμε κατανόηση , για αυτό και καταφύγαμε στην αγωγή. Πρέπει και οι δύο πλευρές να καταλάβουν ότι αν δεν ρωτήσουν τον Δήμο δεν θα γίνει τίποτα. Θα τους σέρνουμε στα δικαστήρια για τριάντα χρόνια» υποστηρίζει ο κ. Ατζάμπος. Προσθέτει δε ότι μοναδική επιθυμία είναι ο Δήμος να είναι μέτοχος στην νέα επένδυση, «συνιδιοκτήτης . Είναι δίκαιο αίτημα, αφού ως Δήμος θα βάλουμε το οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί το νέο γήπεδο…

Επίσης ο αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων των Άνω Λιοσίων, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, πως το νέο γήπεδο δεν θα πρέπει να ανήκει στην ΑΕΚ!

«Είναι προτιμότερο να γίνει δημοτικό γήπεδο που θα παραχωρηθεί στην ΑΕΚ για χρήση. Να μην φανεί όμως ότι δεν θέλουμε το γήπεδο. Το έργο το θέλουμε πάρα πολύ. Όμως δεν γίνεται να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Ούτως η άλλως δεν είναι ο Δήμος που καθυστερεί το έργο. Αν δεν δώσει συντελεστή δόμησης το ΥΠΕΧΩΔΕ το γήπεδο θα είναι παράνομο – όπως παράνομος είναι και ο ΟΔΔΥ.

Καλά γνωρίζοντες τη υπόθεση τονίζουν, ότι ο Δήμος Άνω Λιοσίων έχει βάλει ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων. Στέλεχος της ΑΕΚ, σχολίασε χαρακτηριστικά : «Αυτός είναι λόγος που είμαστε διστακτικοί στο να συνδιαλλαγούμε απ ευθείας με τον Δήμο. Δεν είναι δυνατόν να θέτουν τόσο ανεδαφικά αιτήματα και να θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά.! Μας λένε όχι καταστήματα, όχι χρήσεις, δώστε μας μετοχές, δώστε ιδιοκτησία, και όσο θα υποχωρούμε ένας Θεός ξέρει τι άλλο θα ζητήσουν!!!. Με αυτό ως δεδομένο δεν είναι τυχαίο που η ΠΑΕ ΑΕΚ θεωρεί πιο σταθερό συνομιλητή το υπουργείο από τον Δήμο.»

Ο ίδιος άνθρωπος επεσήμανε ότι τουλάχιστον προς το παρόν οι προθέσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ για κατασκευή του γηπέδου στον ΟΔΔΥ, δεν έχουν μεταβληθεί. Αναφερόμενος στην αγωγή του Δήμου πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα., καθώς αυτή στιγμή προηγείται η διευθέτηση της μεταφοράς του ΟΔΔΥ . Αν δε βρεθεί χώρος να μεταφερθεί ο ΟΔΔΥ ότι κι αν λέει ο καθένας δεν θα έχει καμιά σημασία.

Ανεξάρτητα πάντως από τις διαφωνίες που διατυπώνονται από κάθε πλευρά φαίνεται

πως υπάρχει διάθεση να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αφού ο Δήμος φέρεται πρόθυμος να συζητήσει συμβιβαστικές λύσεις όταν και εάν τεθούν στο τραπέζι με βασική προϋπόθεση να μην υπάρξει προσπάθεια παραγκωνισμού του από τη διαδικασία.

Ενισχυτική άλλωστε , ως προς την κατεύθυνση να τα βρουν μεταξύ τους Δήμος ΠΑΕ και υπουργείο είναι και η άποψη που διατυπώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες των καταστηματαρχών, αλλά δηλώνουν ιδιαιτέρως θετικοί στη δημιουργία του γηπέδου της ΑΕΚ, ασχέτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα έχει το νέο γήπεδο.

Χαρακτηριστικά, κάτοικοι που μίλησαν στη Δ.Ο ζητούν να μη χαθεί αυτή η επένδυση από την πόλη «για τα καπρίτσια» όσων εμπλέκονται .

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ

Ως επικρατέστερη λύση φέρεται η εκμίσθωση της έκτασης στη Μαγουλέζα στην ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία με τη σειρά της θα αναλάβει το κόστος για την ανέγερση του γηπέδου. Ο Δήμος Άνω Λιοσίων επιχειρείται να μπει στο περιθώριο, καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους Υπουργούς, οι αξιώσεις του είναι αβάσιμες. Εξάλλου και η ΠΑΕ ΑΕΚ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Δήμος θα βγει κερδισμένoς από την κατασκευή του γηπέδου, αφενός εισπράττοντας κέρδη από τα δημοτικά τέλη, αφετέρου με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή. Σημαντικό, επίσης θεωρείται το κίνητρο της αναβάθμισης της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε , ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της ΠΑΕ ΑΕΚ είχε επιτευχθεί ήδη από πέρυσι τον Ιούνιο, οι τελικές υπογραφές όμως και οι τελικές ανακοινώσεις έγιναν δέκα ημέρες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου . Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΠΑΕ ΑΕΚ σε ακίνητο του ΟΔΔΥ στον Δήμο Άνω Λιοσίων, προβλέπει την κατασκευή γηπέδου 50.000 θέσεων , 5 αστέρων κατά τις προδιαγραφές της FIFA και συμπληρωματικά αθλητικές εμπορικές και άλλες χρήσεις. Πρόθεση και του Δημοσίου και της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι η κατασκευή γηπέδου να γίνει στο πλαίσιο των διαδικασιών αξιοποίησης του οικοπέδου του ΟΔΔΥ.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -