KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΑΧΑΡΝΕΣ

Η Μακεδονία του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

23/06/2010 08:01
2 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Έθιμα και χοροί της Μακεδονίας ζωντάνεψαν το περασμένο Σάββατο στο Δήμο Θρακομακεδόνων στα πλαίσια της εκδήλωσης – αφιερώματος στη Μακεδονία με τίτλο «Χριστούγεννα και Πασχαλιά του Μάη και της Άνοιξης» που οργάνωσε και παρουσίασε η Λαογραφική Εταιρεία Θρακομακεδόνων «Αριστοτέλης».

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Το θεατράκι της πλατείας Αριστοτέλους πλημμύρισε από χρώματα και ήχους μιας άλλης εποχής χάρη στα καλοφτιαγμένα σκηνικά, τις πανέμορφες Μακεδονίτικες γυναικείες φορεσιές, την εξαιρετική παραδοσιακή ορχήστρα, και τους άψογους χορευτές, άνδρες και γυναίκες που εκτέλεσαν με λεβεντιά και χάρη πλήθος χορών από έξη διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας.

Εικόνες εμπνευσμένες από τον Κύκλο της Ζωής (Χριστούγεννα, Πάσχα, Άνοιξη – αρχή αγροτικής παραγωγής) που απέδιδαν ανάγλυφα το χρώμα και την αίσθηση της Μακεδονικής γης και μέσα από τη γλώσσα του σώματος που διδάσκει ο παραδοσιακός χορός, αναβίωσαν σημαντικές στιγμές από την πολύτιμη λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας αναδεικνύοντας την πολυμορφία αλλά και την ομοιογένεια και την ιστορική της συνέχεια από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Συνδετικός κρίκος στην παράσταση τα εξαίρετα κατατοπιστικά κείμενα και η προβολή οπτικοακουστικού υλικού που παρουσίασε ο γνωστός στο πανελλήνιο λαογράφος και δάσκαλος παραδοσιακών χορών και των χορευτικών τμημάτων του «Αριστοτέλη» Χρήστος Θεολόγος, ο οποίος είχε και την όλη καλλιτεχνική επιμέλεια.

Ήταν μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση, άρτια οργανωμένη και μάγεψε κυριολεκτικά το κοινό που γέμισε το χώρο. Ο κόσμος εντυπωσιάστηκε από τα ποικίλα δρώμενα, πιστή αναπαράσταση πανάρχαιων εθίμων, συνόδευσε την ορχήστρα και τους τραγουδιστές σε γνώριμα Μακεδονίτικα τραγούδια και καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό όλους τους κεφάτους συντελεστές της παράστασης, Θρακομακεδονίτες και μη, ερασιτέχνες στο σύνολό τους που αγαπούν την παράδοση του τόπου μας και συμμετέχουν από μεράκι. Το υψηλό κόστος της πολυδάπανης αυτής εκδήλωσης (ενοικίαση στολών, αμοιβές μουσικών, φωτιστικά, ηχητικές εγκαταστάσεις, μεταφορικά κλπ) καλύφτηκε εν μέρει από τις χορηγίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του «Βιβλιοδρόμιου» (Αμαλία Τυλιγάδα-Αναστασία Τζανάκη).

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης και οι Αντινομάρχες Γεώργιος Φυτάς και Χάρης Δαμάσκος, όλοι τους κάτοικοι Θρακομακεδόνων, από μέρους του Δήμου Θρακομακεδόνων η Αντιδήμαρχος Βούλα Ντελή και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κοντογιώργου, από το Πνευματικό Κέντρο ο πρόεδρος Λαμπρυνός Πλατυπόδης και μέλη του Δ.Σ, από τους φορείς ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Γ. Καρτσάτος, η πρόεδρος του ΣΕΟ Στέλλα Κουνάδη και από το Συνεταιρισμό Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο σύμβουλος Ηλίας Παρασκευόπουλος.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους του «Αριστοτέλη» που δεν φείδονται κόπων και θυσιών προκειμένου να αναδείξουν και προβάλουν κατά τον καλύτερο τρόπο το λαϊκό μας πολιτισμό και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες…

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: