11.4 C
Athens
27 Μαΐου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ "Κόντρα" δημοτικής αρχής-μείζονος αντιπολίτευσης για τα οικονομικά του δήμου Αχαρνών

“Κόντρα” δημοτικής αρχής-μείζονος αντιπολίτευσης για τα οικονομικά του δήμου Αχαρνών

- Advertisement -

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες μια άτυπη κόντρα- με διαστάσεις προσωπικής βεντέτας-μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Κασσαβού και του πρώην δημάρχου Σωτήρη Ντούρου. Αφορμή η συζήτηση για την οικονομική εξυγίανση του δήμου, η οποία κατέληξε να μετατραπεί σε “λεκτική αρένα” με εκατέρωθεν χτυπήματα. Η συνέχεια δόθηκε με την επιστολή του κ.Ντούρου προς τους δημοτικούς συμβούλους (εδώ) στην οποία δίνει απαντήσεις σχετικά με τα όσα του καταλογίζει, σε σχέση με τα οικονομικά του δήμου, η πλευρά της διοίκησης. Η απάντησης της δημοτικής αρχής στην επιστολή ήταν άμεση και κάνει λόγο για πολιτική σπέκουλα και πολιτική αχρειότητα.

 

Η απάντηση της δημοτικής αρχής:

“Η έλλειψη επιχειρημάτων και η παντελής πολιτική ανεπάρκεια οδηγούν μερίδα της  αντιπολίτευσης σε “πολιτικούς βρυχισμούς”. Ειδικότερα τώρα που η οικονομική κακοδιαχείριση ετών έχει αποκαλυφθεί και όλοι οι δημότες γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια,  ποιος είναι αυτός που έχει δανειστεί και πότε, ποιος είναι αυτός που δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, ποιος είναι αυτός που έχει ζημιώσει τον Δήμο Αχαρνών με τις επιλογές του και ποιος είναι αυτός που η πολιτική του ανυπαρξία τον αναγκάζει να καταφεύγει στη λοιδορία και τη διασπορά κάθε είδους ψέματος.

- Advertisement -
- Advertisement -

Για να αντιμετωπίσουμε οριστικά και αποτελεσματικά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών ζητήσαμε από τις δημοτικές παρατάξεις σύμπνοια και συνεργασία. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η πολιτική σύνθεση μπορεί να δώσει λύσεις στα σημαντικά προβλήματα του τόπου. Δυστυχώς το πολιτικό “χούι” κάποιων δεν τους επιτρέπει να αφήσουν την μικροπολιτική προς όφελος των δημοτών.

Η παρούσα δημοτική αρχή επικρίθηκε γιατί εξαντλεί κάθε περιθώριο εξεύρεσης, οριστικής,  βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης στα οικονομικά του Δήμου Αχαρνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Το χειρότερο είναι ότι οι επικρίσεις προέρχονται από αυτούς, που έχουν υποπέσει σε αδιόρθωτα σφάλματα, που δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών και που απλά τα “φόρτωσαν” στους επόμενους.

Όπως αποδεικνύεται και από τα σχετικά έγγραφα, ο κ. Ντούρος επί των ημερών του κατέθεσε σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης προς το Οικονομικό Παρατηρητήριο στηριζόμενος σε δάνειο ισοσκέλισης ύψους 36 εκατομμύριων ευρώ (αριθμός απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 389 στις 11.12.2012 και διαβίβαση στο Οικονομικό Παρατηρητήριο την επόμενη κιόλας ημέρα με το αριθμό πρωτοκ. 108191 στις 12.12.2012).

Εκτός από την απορριπτική εισήγηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου για το δάνειο, τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2013 αναφέρουν ότι “Κρίνεται σκόπιμη η υπαγωγή του Δήμου σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία“(αριθμός πρ. Οικονομικού Παρατηρητηρίου 160 στις 2.1.2013)

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο κ. Ντούρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο απόλυτος “πολιτικός ρίψασπις” αφού οι πολιτικές επιλογές του είναι, η υπεκφυγή, το κουκούλωμα και η αποποίηση ευθυνών:

  1. Αρνείται αυθαίρετα την εξυπηρέτηση δανειακής υποχρέωσης των 35 εκ. ευρώ του Δήμου Αχαρνών με αποτέλεσμα ένα δάνειο που είχε ληφθεί χωρίς εγγυήσεις (και μπορούσε να γίνει ευνοϊκή επαναδιαπραγμάτευση) να εξυπηρετηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με εγγύηση τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους (ΚΑΠ) του Δήμου Αχαρνών.
  1. Επιβαρύνει τον Δήμο Αχαρνών κατά 4,8 εκατομμύρια ευρώ επιμηκύνοντας χρονικά τον δανεισμό του δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  1. Μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στους “επόμενους” (δηλαδή στη σημερινή δημοτική αρχή) έχοντας “καπαρώσει” για τη θητεία του 3ετή περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτηση των δανείων του δήμου. Η σημερινή δημοτική αρχή θα αποπληρώσει δόσεις δανείων προηγούμενων ετών σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ για το 2016. Μέχρι σήμερα έχει καταβάλει 2 εκατομμύρια 250 χιλιάδες ευρώ και μέχρι το τέλος του 2016 θα αποπληρώσει περί τις 750 χιλιάδες ευρώ επιπλέον.
  1. Κληρονομεί κατασχέσεις στην σημερινή δημοτική αρχή. Το ποσό των κατασχέσεων από οφειλές της διοίκησης Ντούρου ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2016.
  1. Αγνοεί επιδεικτικά την έκθεση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου από τον Ιανουάριο του 2013 όπου αναφέρεται ότι κρίνεται σκόπιμη η υπαγωγή του Δήμου σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, υπεκφεύγοντας ακόμη μια φορά από τις ευθύνες που του αναλογούσαν ως Δήμαρχος μιας ιστορικής πόλης”.

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -