11.4 C
Athens
28 Νοεμβρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΙΛΙΟΝ Αλληλέγγυα Πόλη Ιλίου: "Τα «επιχειρήματα» της διοίκησης Ζενέτου για το θέμα του...

Αλληλέγγυα Πόλη Ιλίου: “Τα «επιχειρήματα» της διοίκησης Ζενέτου για το θέμα του πάρκου Τρίτσης και η επιστροφή στην πραγματικότητα”

- Advertisement -

Κείμενο – παρέμβαση της δημοτικής κίνησης Ιλίου “Αλληλέγγυα Πόλη” αναφορικά με τη στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιλίου για το θέμα του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”.

Να μην υποδείξει, ο Δήμος Ιλίου, εκπρόσωπό του, στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου ήταν η πρόταση του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, η οποία και υπερψηφίστηκε από την παράταξή του και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας του Μπ. Καούκη. Το ίδιο υποστήριξε και για την συμμετοχή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χωρίς όμως να συμπαρασύρει τους όμορους δήμους, οι οποίοι και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την συμμετοχή του ΑΣΔΑ στο νέο Φορέα.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ας δούμε όμως ποια είναι τα «επιχειρήματα» της Δημοτικής Αρχής για την υποστήριξη της στάσης της:

#1: «Επιστρέφουμε στο αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης του 2002».

Η πραγματικότητα: Πάμε σε ένα μοντέλο που απαιτεί την συνέργεια Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκής Κοινότητας και Κοινωνίας των Πολιτών. Μάλιστα, στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα προβλέπεται την πλειοψηφία να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 5 μέλη.

Ο κύριος λόγος για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» δεν είναι το διαχειριστικό μοντέλο, αλλά η ελλιπής έως και μηδενική χρηματοδότησή του, η υποβάθμιση, η έλλειψη διαχειριστικού ελέγχου και εν γένει η αδιαφορία και η κακοδιαχείριση από τις Διοικήσεις του Πάρκου όλο το προηγούμενο διάστημα.

#2: «Αφαιρείται την αρμοδιότητα διαχείρισης του Πάρκου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΑΣΔΑ) που είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια για τους χώρους πρασίνου».

Η πραγματικότητα: Όταν μιλάμε για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» μιλάμε για έναν οργανισμό, υπερτοπικού χαρακτήρα, που ως σκοπό του έχει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών και μαθητών, η εκπόνηση μελετών και η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής προστασίας και εκπαίδευσης και η προστασία των θεσμοθετημένων υγροτόπων που βρίσκονται στο εσωτερικό του.

Για την επίτευξη του σκοπού του, είναι επιφορτισμένος με τη συντήρηση, τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του Πάρκου, ενώ παράλληλα έχει την υποχρέωση πληροφόρησης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης των πολιτών και μαθητών σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος, ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνικών και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον (προστασία δασών και εδαφών, ανακύκλωση, καθαρισμός λυμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.), προώθησης πρότυπων και πιλοτικών ερευνητικών προγραμμάτων για θέματα περιβάλλοντος και οικολογικών καλλιεργειών.

Δεν μιλάμε για ένα ακόμη χώρο πρασίνου και για την εύρυθμη λειτουργία του απαιτείται η συνεργασία και η ενεργός εμπλοκή όλων των αρμοδίων φορέων.

#3: «Αφαιρούνται πόροι της Τ.Α. για να χρηματοδοτηθεί ένας φορέας που εποπτεύει το Υπουργείο».

Η πραγματικότητα: Σύμφωνα με το νέο νόμο, καλούνται να συνεισφέρουν οι 66 Δήμοι της Αττικής, αναλογικά, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ώστε να εξασφαλιστεί μηνιαία πρόσοδος ικανή να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του Πάρκου.

Παράλληλα, προβλέπονται άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως πόροι από την ένταξη σε Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προγράμματα ΕΣΠΑ, επιχορηγήσεις από το Πράσινο Ταμείο, πρόσοδοι από την αξιοποίηση των καταστημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό του κ.α.

Δηλαδή, στον Δήμο Ιλίου, θα αναλογούν για να αποδώσει περί τα 30.000 ευρώ. Για να έχουμε μια εικόνα της τάξης μεγέθους του ποσού που συζητάμε, αρκεί να αναφερθεί πως η διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» κοστίζει 80.000 – 100.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μικρά ποσά για κάθε Δήμο, τα οποία όμως εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό δημόσιο κονδύλι για χρηματοδότηση προστατεύοντας το Πάρκο από το κίνδυνο ιδιωτικοποίησης ή εμπορευματοποίησής του.

#4: «Αφαιρούνται τα Δημοτικά Τέλη και οι Δημοτικοί Φόροι από τον Δήμο Ιλίου για τα καταστήματα που λειτουργούν εντός του Πάρκου».

Η πραγματικότητα: Σύμφωνα με τον ν.4414/09.08.2016 προβλέπεται με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης η υλοποίηση προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται εντός των ορίων του Πάρκου στη βάση της επανάχρησης, της ανακύκλωσης στην πηγή και της κομποστοποίησης.

Τα Ανταποδοτικά Τέλη που εισπράττει μέσω της ΔΕΗ ο Δήμος Ιλίου από τα καταστήματα που λειτουργούν στο εσωτερικό του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» είναι χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την καθαριότητά του.

Δεδομένου ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πλέον θα είναι μια αρμοδιότητα με την οποία είναι επιφορτισμένος ο Φορέας, και όχι ο Δήμος Ιλίου, προβλέπεται το ποσό που αναλογεί, να αποδίδεται στον Φορέα.

#5: «Προβλέπεται διορισμός Γενικού Διευθυντή του Φορέα, ιεραρχικά ανώτερο από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η πραγματικότητα: Ο Γενικός Διευθυντής έχει εκτελεστικό ρόλο στο Φορέα Διαχείρισης και όχι αποφασιστικό. Συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς δικαίωμα ψήφου σε αυτά. Ο Γενικός Διευθυντής δεν αποφασίζει, αλλά υλοποιεί της αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ανάλογη θέση προβλέπεται σχεδόν σε όλους τους αντίστοιχους Οργανισμούς.

Πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο πλήρους απασχόλησης και να είναι πτυχιούχος ανώτατης σχολής με επιστημονικό αντικείμενο και 10ετή επαγγελματική ή ερευνητική εμπειρία συναφή με τους σκοπούς του φορέα. Η θέση του μπορεί να καλυφθεί και με απόσπαση υπαλλήλου από τον ευρύτερο δημόσιο.

#6: «Ανοίγει το δρόμο για των ιδιωτικοποίηση απορριμμάτων καθώς προβλέπει κάθετη διαχείρισή τους εντός του Πάρκου, μία ακόμα διαχρονική αρμοδιότητα της Τ.Α.».

Η πραγματικότητα: Η κάθετη διαχείριση των απορριμμάτων εντός του Πάρκου όπως προβλέπεται, με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκομιδής και διαχείρισης στη βάση της επανάχρησης, της ανακύκλωσης στην πηγή και της κομποστοποίησης θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη για το δημόσιο συμφέρον.

Αυτή η διαδικασία θα αποτελεί κι ένα πρόγραμμα – πιλότο για την οργάνωση μιας τέτοιας διαδικασίας, απ’ όπου κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αποσπά απαραίτητη τεχνογνωσία και ενημέρωση.

Κανένα σχέδιο προς ιδιωτικοποίηση, λοιπόν. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα φορέα του Δημοσίου που καλείται να διαχειριστεί τα σκουπίδια του με πρότυπο τρόπο και στην συνέχεια, σε συνέργεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συνδράμει προς την κατεύθυνση της γενίκευσης της χρήσης εναλλακτικών μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αντί επιλόγου: Ο Δήμος Ιλίου, με πρωτοφανή ένδεια επιχειρημάτων, επιλέγει να μην συμμετέχει στην προσπάθεια για τη διάσωση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και την επανεκκίνηση της λειτουργίας του σε υγιείς βάσεις.

Οι χειρισμοί του κ. Ζενέτου είναι σε πλήρη αντίθεση με την θέληση των πολιτών, οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να υποσκάψει την προοπτική επιβίωσης και ανάπτυξης του σημαντικότερου χώρου πρασίνου και αναψυχής της πόλης του Ιλίου.

Δημοτική Παράταξη Ιλίου

Αλληλέγγυα Πόλη

Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης
- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -