KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΑΧΑΡΝΕΣ

Ένταση για παιδικούς σταθμούς στο Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών, αβεβαιότητα για ΚΥΠΕΚΟ

17/09/2010 07:07
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Με την ανεξαρτητοποίηση της Δημοτικής Συμβούλου Σοφίας Χριστοπούλου και με έντονη προεκλογική διάθεση κύλησε η 26η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών.Βασικά θέματα συζήτησης ήταν αποχέτευση στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου, που έκανε τα αίματα να ανάψουν, η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΥΠΕΚΟ καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αποχέτευση ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης τόνισε ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι ενέργειες για το κομμάτι της αποχέτευσης, στον παράδρομο της Αττικής οδού. Σχετικά, με το θέμα της αποχέτευσης που βρίσκεται παράλληλα στο ρέμα, ο κ. Φωτιάδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι την προηγούμενη εβδομάδα μηχανικοί της ΕΥΔΑΠ έκαναν αυτοψία στην περιοχή, εντοπίζοντας το πρόβλημα με τα διάσπαρτα σπίτια. «Ήδη, έχουμε κάνει την προμελέτη του έργου και περιμένουμε από την ΕΥΔΑΠ να μας αναθέσει τις επόμενες κινήσεις» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Θάνος Τραβασάρος τόνισε ότι το πρόβλημα με την αποχέτευση είναι διαχρονικό και παραμένει άλυτο. Επίσης, αναρωτήθηκε τι έχει γίνει με τα όμβρια και με την πράξη εφαρμογής στην Αγία Άννα.

Κλείνει το ΚΥΠΕΚΟ;

Προς κλείσιμο βαίνει, κατά τα φαινόμενα, το ΚΥΠΕΚΟ, καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η καταστατική χρονική διάρκεια λειτουργίας του κέντρου. Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος Ελένη Αβραμίδου, από τον Μάρτιο είχε γίνει εισηγητική έκθεση στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση της λειτουργίας του, η οποία όμως απορρίφθηκε.

«Με τον καινούριο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων υπάρχει ένα άρθρο που λέει ότι οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες απαγορεύεται να παραγραφούν και λειτουργούν όπως ορίζει η συστατική κατάσταση τους ή τροποποίηση τους. Τροποποίηση δεν υπήρξε έτσι όταν ανέλαβα ξεκίνησα τις προσπάθειες για να παραταθεί η λειτουργία του. Δεν μπορώ να δεχτώ απορριπτική απόφαση. Εδώ και 4 χρόνια καταφέραμε να φτιάξουμε ένα «κόσμημα», έναν φορέα που έχει προσφέρει πολλά στις ευαίσθητες ομάδες του τόπου. Εμείς ζητάμε μια παράταση 2-3 μηνών για να μεταφερθούν «ομαλά» οι υπάλληλοι και οι δράσεις του ΚΥΠΕΚΟ στην ΚΕΠΕΔΑ», τόνισε η κ. Αβραμίδου.

Παιδικοί Σταθμοί

Λόγος για ν’ ανάψουν τα αίματα στάθηκε το θέμα της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Το θέμα έφερε προς συζήτηση η παράταξη της ΠΑΣΥΜ, ζητώντας να μάθει πληροφορίες για τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών, το καθεστώς λειτουργίας τους, κ. λ.π. Όπως ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της ΠΑΣΥΜ Βασίλης Τοπαλλιανίδης, το θέμα έχει να κάνει με την αδυναμία των δημοτικών παιδικών σταθμών να δεχθούν όλες τις αιτήσεις καθώς είναι λίγοι και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν στέγη και φύλαξη για τα παιδιά.

Απαντώντας, η πρόεδρος των Δημοτικών παιδικών σταθμών Μαρία Χαριτίδη, διευκρίνισε ότι κατατέθηκαν 1015 εμπρόθεσμες αιτήσεις και 50 εκπρόθεσμες, σύνολο δηλαδή 1065. Από τις 1015, αυτές με τα πλήρη δικαιολογητικά είναι 533 και έχουν απορροφηθεί 510, εκκρεμούν δηλαδή περίπου 145 αιτήσεις με πλήρη δικαιολογητικά.

«Ο δήμος Αχαρνών διαθέτει 6 παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι δεν επαρκούν και μακάρι να υπήρχε ένας σε κάθε γειτονιά. Στα χρόνια της θητείας μας έχουμε ενσωματώσει υπηρεσίες, όπως ψυχολόγο, αγγλική γλώσσα, μουσική, μουσικοκινητική, συμβουλευτική γονέων. Υπάρχουν μηνιαίες εκδρομές, έχει καθιερωθεί η παρέλαση και η παιδοψυχολόγος. Έχουμε δημιουργήσει ιστοσελίδα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και ήδη από φέτος έγιναν διαδικτυακές αιτήσεις. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό και χωρίς να υπάρχει διακοπή της λειτουργίας» τόνισε η κ. Χαριτίδη και πρόσθεσε: «Είμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν έχει αυξήσει τα τροφεία του. Οι γονείς πληρώνουν από 20 έως 65€ και ο μόνος τρόπος να μειωθούν ή να εξαλειφθούν είναι το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, όπου από εκεί έχουν γίνει ήδη 100 αιτήσεις και αναμένονται άλλες 50. Ένα πρόγραμμα που για πρώτη χρονιά συμμετέχουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και είμαστε από τους λίγους δήμους που εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα».

Επιπλέον, η κ. Χαριτίδη δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι ο δήμος Αχαρνών έχει γίνει γνωστός δυο φορές πανελληνίως για τις υπηρεσίες που προσφέρει στα νήπια ενώ όλοι οι γονείς υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση για τις επιπλέον χρεώσεις που έχουν, διότι πρόκειται για δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου.

Επεσήμανε, τέλος, πως οι μόνοι απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι όσοι πέρασαν από την ΚΕΔΑ στο Νομικό Πρόσωπο και το θέμα θα λυθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: