KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωρίστε τις εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού

23/11/2016 08:47
Ανανεώθηκε 23/11/2016 08:51
4 '
8o Φεστιβάλ Μελιού, μέλι, θεραπευτικές ιδιότητες
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Γνωρίζετε ότι η συχνή κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους; Ότι το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας, είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο και σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα; Ότι έχει ευεργετική επίδραση στην αναιμία, είναι πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου και ότι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού;

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούμε ως γλυκαντική ουσία για το πρωινό και ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι το μέλι έχει πολλές και σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ αυτών, η μείωση των επιβλαβών συνεπειών της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, η βελτίωση της στοματικής υγείας, η ενίσχυση αντιοξειδωτικού συστήματος, η βελτίωση αθλητικής απόδοσης ενώ είναι άριστο (και υγιεινό) συντηρητικό τροφίμων

Αξίζει να δούμε μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού:

Αντιβακτηριακή δράση: το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.

Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.

Καρδιά-Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους. Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.

Συκώτι: η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

Τέλος το μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού μελιού: 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & προϊόντων μέλισσας

8ο Φεστιβάλ Μελιού, προιόντων μέλισσας, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Για όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι καταναλωτές στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στις 2,3 & 4 Δεκεμβρίου 2016 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Εκεί θα δοκιμάσουν σπάνιες ποικιλίες μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων ενώ θα προμηθευτούν μέλι, από τους ίδιους τους παραγωγούς, από όλες τις περιοχές της χώρας μας που παράγουν αγνό – ποιοτικό μέλι, όπως Βυτίνα, Μάνη, Λασίθι, Πιερία, Ημαθία, Χανιά, Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, Ροδόπη, Αμοργό, Πάρο, Τήνο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κέα, Λήμνο, Λέσβο, Ιωάννινα.

Επίσης, θα προμηθευτούν βασιλικό πολτό, γύρη, κηρήθρα, κερί, κεραλοιφές και πρόπολη, θα δοκιμάσουν κεράσματα και παραδοσιακά εδέσματα, θα γευτούν γλυκές αλχημείες με μελωμένα φρούτα και θα θυμηθούν «ξεχασμένες» σπιτικές συνταγές με μέλι.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία ανακαλύψουν την τεχνική του «τρύγου» των μελισσών να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια με την μέλισσα και να απασχοληθούν δημιουργικά σε τη διάρκεια του τριημέρου στον παιδότοπο του φεστιβάλ με εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα  «Γνωρίστε το μικρόκοσμο της μέλισσας».

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2/12 έως και την Κυριακή 4/12/2016 ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι:

Παρασκευή 2/12 16:00 – 21:00|

Σάββατο 3/12 10:00 – 21:00 |

Κυριακή 4/12: 10:00 – 20:00

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: