11.2 C
Athens
24 Φεβρουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Μηχανικοί εναντίον Δήμου Αχαρνών για το ειδικό τέλος που επιβαρύνει τις άδειες

Μηχανικοί εναντίον Δήμου Αχαρνών για το ειδικό τέλος που επιβαρύνει τις άδειες

- Advertisement -

Γιάννης ΛαζάρουΈντονη αντιπαράθεση μεταξύ των τεχνικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στις Αχαρνές και του Δήμου έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διατηρήσει το ειδικό τέλος, επί των οικοδομικών αδειών, που είχε επιβάλει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Οι μηχανικοί, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί φτάνοντας το θέμα στην Περιφέρεια ή ακόμα και στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλουν την συγκεκριμένη απόφαση ως αποτέλεσμα μιας αυτόβουλης, αυθαίρετης και ανέλεγκτης κρίσεως. Στην ένσταση που κατέθεσαν και υπογράφουν 58 μηχανικοί ζητούν την κατάργηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που μεταβιβάζει το τέλος από τη Νομαρχία, στο Δήμο.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι:

• ο Δήμος δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση να επιβάλει το «κουρόσημο»

• το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο

• το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή με την καταβολή του ο πολίτης δεν αποκτά κάποιο όφελος από το Δήμο.

• η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αβάσιμη ως προς την ουσία της «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι η βιασύνη με την οποία κινήθηκε ο Δήμος.

Στο δεύτερο, κιόλας, Δ.Σ έσπευσαν να υιοθετήσουν ένα τέλος που επιβαρύνει τις άδειες και την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι ότι το επιβαλλόμενο τέλος είναι το μεγαλύτερο από τα έξοδα, με τα οποία επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης της οικοδομής», αναφέρει ο μηχανικός Γιάννης Λαζάρου, ο οποίος έχει υπογράψει την ένσταση.

Τι προβλέπει η απόφαση του Δ.Σ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 20/1/2011, με εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Φυτάς ζήτησε την επιβολή τελών με βάση το Νόμο 1828/89 (Άρθρο 25 παρ. 14). Με την απόφαση, αυτή, ο Δήμος επέβαλε τέλος ή εισφορά για έκδοση οικοδομικών αδειών σε ποσοστό επί του ειδικού κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΟ) ως εξής:

1. 0,5% για κατοικίες

2. 1,5% για λοιπές χρήσεις

3. 3% για κτίρια υπερτοπικής χρήσης

4. για αναθεωρήσεις, για παρατάσεις χρόνου ισχύος τέλος 200 ευρώ

5. Εξέταση περιβαλλοντικών μελετών, επιβολή και έγκριση περιβαλλοντικών όρων σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια

• Τέλος 100 ευρώ για κατηγορία Β

• Τέλος 300 ευρώ συν έξοδα δημοσιεύσεως για κατηγορία Α

• Σύνταξη διορθωτικών πράξεων και οικοδομησιμοτήτων προ της πράξεως εφαρμογής, τέλος 100 ευρώ

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, τόνισε, ότι το συγκεκριμένο τέλος θεωρείται δυνητική φορολογία που επιβάλλει ο Δήμος στους κατοίκους του και το έσοδο θα διατεθεί ως εξής: 50% στο περιβάλλον, 35% στο αρχαίο θέατρο και στον πολιτισμό γενικά και 15% σε αθλητικά έργα.

Τι υποστηρίζουν οι μηχανικοί

Η έντονη αντίδραση των μηχανικών πηγάζει από το γεγονός ότι σε μια περίοδο κρίσης, ο Δήμος Αχαρνών έσπευσε να υιοθετήσει ένα τέλος, το οποίο επιβαρύνει τις άδειες οικοδομής με ένα σημαντικό κόστος. Οι ίδιοι πίστευαν ότι με την κατάργηση των Νομαρχιών θα καταργείτο και το συγκεκριμένο τέλος, το οποίο εμπίπτει στις διατάξεις περί δυνητικής φορολογίας καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας δεν περιλαμβάνει στα έξοδα των οικοδομικών αδειών και το συγκεκριμένο τέλος. Πόσο μάλλον όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) είχε κρίνει άκυρη την απόφαση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής να επιβάλλει το τέλος. «Ο Δήμος Αχαρνών δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Εάν ήθελε να συμβάλλει στην οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να επιβαρύνει επιπλέον τους δημότες, δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια απόφαση» επισημαίνουν οι μηχανικοί.

Πέραν τούτου οι μηχανικοί που υπογράφουν την ένσταση εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία της απόφασης, την οποία καθιστούν έωλη. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «η απόφαση εκδόθηκε χωρίς να υφίσταται ειδική και σαφής νομοθετική εξουσιοδότηση καθορίζουσα επακριβώς τα θέματα που πρέπει ή μπορούν να ρυθμιστούν. Κατ’ ακολουθίαν είναι μη νόμιμη και πρέπει ν’ ακυρωθεί. Επίσης, η αρμοδιότητα εκδόσεως απόφασης όπως η προσβαλλόμενη δεν ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως τέτοια είναι παράνομη και θα πρέπει ν’ ακυρωθεί.

Εξάλλου, παρά το χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου τέλους ή της εισφοράς από την προσβαλλομένη απόφαση ως ανταποδοτικού, εντούτοις δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, εφόσον δεν προβλέπεται ούτε προκύπτει από την απόφαση, αυτή, ειδική αντιπαροχή προς τους βαρυνόμενους με αυτό».

Παράδειγμα: Για μια νέα οικοδομή: κατοικία 100 τ.μ. με πιλοτή 100 τ.μ. ή υπόγειο 100 τ.μ. ο προϋπολογισμός αδείας είναι 5.500 ευρώ. Το Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής είναι 62.100 ευρώ. Το μεγαλύτερο από τα ταμεία για μια τέτοια οικοδομή που πληρώνει ο ιδιοκτήτης είναι το ταμείο Δημοσίου 104,57 ευρώ. Το νέο τέλος ή εισφορά στον Δήμο Αχαρνών είναι 62100Χ0,5%= 310,50 ευρώ.

Τι λέει η Πολεοδομία

Η Πολεοδομία Αχαρνών από τις αρχές Ιανουαρίου δεν έδινε καμία άδεια, περιμένοντας να επιβληθεί το ειδικό τέλος επί των πολεοδομικών πράξεων. Έτσι, οι μηχανικοί που έπρεπε να πάρουν τις άδειες, είτε επειδή έληγε το εννεάμηνο, είτε για να προχωρήσουν στην κατασκευή, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους υπαλλήλους της πολεοδομίας, οι οποίοι δεν τους εξυπηρετούσαν χωρίς να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένη απόφαση εγκεκριμένη από την Περιφέρεια. Επιπλέον, όταν αποφασίστηκε το ειδικό τέλος δεν δημιουργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα- όπως προβλέπεται στην απόφαση- ώστε να καταβάλλονται τα χρήματα.

«Αποτέλεσμα, όλων αυτών, είναι μια απίστευτη γραφειοκρατία που έχει φέρει πίσω τη δουλειά μας και έχει κάνει τους πελάτες μας να είναι δυσαρεστημένοι. Δεν μπορεί να μην υπάρχει λογαριασμός για να καταθέσει όποιος θέλει χρήματα και να ενεργοποιούν έναν άσχετο λογαριασμό. Δεν μπορεί μια υπηρεσία, από τη μια να μην διαθέτει την απαραίτητη αρχιτεκτονική επιτροπή επειδή ο Δήμος δεν έχει πάρει άδεια από την Περιφέρεια και από την άλλη να επιβάλλει ένα τέλος, για το οποίο, πάλι δεν έχει πάρει άδεια από την Περιφέρεια», επισημαίνουν οι μηχανικοί.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αποφασισμένοι, πάντως, να φτάσουν μέχρι τέλους και να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ που θίγει τους ίδιους αλλά και τους ιδιοκτήτες δηλώνουν οι μηχανικοί που έχουν υποβάλλει την ένσταση, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια. Οι ίδιοι θεωρούν ότι ο Δήμος χρειάζεται να επανεξετάσει την απόφασή του ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -