9.6 C
Athens
12 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Σωτήρης Ντούρος: «Ήταν πολιτική η απόφαση για τα έσοδα του Κοιμητηρίου»

Σωτήρης Ντούρος: «Ήταν πολιτική η απόφαση για τα έσοδα του Κοιμητηρίου»

- Advertisement -

Επιστολή στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ με την οποία ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με την απόρριψη της αίτησής του να μην τεθεί σε τετράμηνη αργία απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος. Ο κ. Ντούρος υπενθυμίζει πως όταν ανέλαβε δήμαρχος, παρέλαβε μεταξύ άλλων και την Μονομετοχική Επιχείρηση, η οποία είχε κυρίως τη διαχείριση των Κοιμητηρίων ενώ τονίζει ότι ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσει το κοιμητήριο ήταν η Δημοτική Επιχείρηση και, ως εκ τούτου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να της διαθέσει όλα τα έσοδα των κοιμητηρίων προκειμένου να πληρώσει αυτά που χρώσταγε.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ο ίδιος αποφα΄σισε τη διενέργεια ΕΔΕ για θέματα λειτουργίας των Κοιμητηρίων και έστειλε το πόρισμα στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. “Η Αποκεντρωμένη επέβαλε αργία σε μένα προσωπικά και σε δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας για μια πολιτική απόφαση. Ο εισαγγελέας έθεσε την απόφαση στο αρχείο, επειδή δε μπορεί να υπάρχει κατηγορία σε δημοτικούς συμβούλους για πολιτική απόφαση ενώ για το δήμαρχο δεν προκύπτει ευθύνη αφού αυτός δεν ψηφίζει αλλά και την αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης έχει μεταβιβάσει σε Αντιδημάρχους” σημειώνει χαρακτηριστικά.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ακολουθεί η επιστολή του Σωτήρη Ντούρου:

“Αγαπητή ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ,

Όταν ανέλαβα δήμαρχος, παρέλαβα από τον κ. Φωτιάδη μεταξύ άλλων και την Μονομετοχική επιχείρηση (αξιοποίησης Δημοτικής περιουσίας). Η επιχείρηση κυρίως είχε την διαχείριση των Κοιμητηρίων ενώ στην ιδρυτική της διακήρυξη υπήρχε η δέσμευση του Δήμου για την εκταμίευση 300.000 ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο.

Ο αείμνηστος Γάκης   γ.γ του δήμου, από τον οποίο κυρίως παραλάβαμε, μας είχε πει ότι η διαχείριση των κοιμητηρίων ήταν από τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα θέματα και ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσει το κοιμητήριο είναι η Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕ). Όμως από τον νόμο έπρεπε να γίνει άμεσα η εκταμίευση του Μετοχικού κεφαλαίου. Αλλιώς η ΔΕ έχανε δικαιώματα και έκλεινε.

Η ΔΕ όταν αναλάβαμε είχε 20 εργαζόμενους και πολλά χρέη (Εφορία ΙΚΑ δεδουλευμένα κλπ). Αν την κλείναμε όλα τα χρέη θα τα αναλάμβανε ο Δήμος (σύμφωνα με τον νόμο), ο οποίος όμως ήταν υπερχρεωμένος. Μετά από επαφές με κάθε λογής αρμόδιο (Υπουργεία, Αποκεντρωμένη, περιφέρεια) διεφάνη ότι η διατήρηση της Δημοτικής Επιχείρησης με παράλληλη «ένεση» εσόδων για να διατηρηθεί, ήταν μονόδρομος.

Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση του Μετοχικού από 300.000 σε 70.000  ώστε να μπορεί ο Δήμος να τα καταβάλλει. Η απόφαση γίνεται δεκτή από την Αποκεντρωμένη.

Το επόμενο βήμα ήταν να δώσουμε έσοδα στη  ΔΕ για να πληρώσει αυτά που χρώσταγε. Αποφασίσαμε λοιπόν από το ΔΣ να μεταβιβάσουμε όλα τα έσοδα των κοιμητηρίων στην ΔΕ. Επίσης, η απόφαση γίνεται δεκτή από την Αποκεντρωμένη ως τεκμαρτή. Λόγω ενστάσεων κατά της απόφασης, φτάνουμε στο σημείο να προσφύγουμε στο ΣτΕ, από το οποίο δικαιωνόμαστε. Επομένως ο δήμος εφαρμόζει την απόφαση του ΔΣ και συνεχίζει με τα έσοδα (τέλη, παγκάρι κλπ) να τα δίνει στην Επενδυτική.

Παράλληλα. αποφασίζω για διενέργεια ΕΔΕ για θέματα λειτουργίας των Κοιμητηρίων και το πόρισμα το στέλνω ΕΓΩ στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιθεωρητές ήρθαν για έλεγχο όταν εγώ είχε ήδη αποχωρήσει από το δήμο και διενεργούν αυτοψία όταν δεν είμαι στη διοίκηση.

Επιπλέον, στη χρήση που ελέγχεται υπάρχει και ο ένας χρόνος λειτουργίας της παρούσας διοίκησης του δήμου, αφού το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει τον Αύγουστο του 2015 να καταργήσει την παλιά απόφαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έσοδα από παγκάρι στο Κοιμητήριο καταγράφονται για πρώτη φορά στην θητεία μου ενώ είναι η πρώτη φορά που η διαχείριση του παγκαριού γίνεται από κοσμητεία. Να επισημάνω εδώ ότι για τη διαχείριση των κοιμητηρίων υπάρχει πολυνομία και οι επιθεωρητές καταλήγουν ότι το υπουργείο πρέπει να  στείλει έγγραφα στους δήμους όπου να τους λέει σχετικά με την λειτουργία αυτών. Στην πλειοψηφία τους λειτουργούν όπως εμείς προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Αποκεντρωμένη επέβαλε αργία σε μένα και σε δημοτικούς συμβούλους πλειοψηφίας και μειοψηφίας για μια πολιτική απόφαση. Επίσης, ο εισαγγελέας έθεσε την απόφαση στο αρχείο επειδή δεν μπορεί να υπάρχει κατηγορία στους δημοτικούς συμβούλους για πολιτική απόφαση ενώ για το Δήμαρχο δεν προκύπτει ευθύνη αφού αυτός ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ  αλλά και την αρμοδιότητα της οικονομικής διαχείρισης έχει μεταβιβάσει σε Αντιδημάρχους.  

Επιπλέον, με ομόφωνη απόφαση δικαιώθηκα από την ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ για τους ίδιους λόγους.

Προσωπικά, προσέφυγα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση και έχω την πίστη ότι θα δικαιωθούμε μια και το ΣτΕ μπαίνει στην ουσία των θεμάτων. Είναι, ωστόσο, σημαντικό – πριν από οποιαδήποτε απόφαση – να καταγραφεί η αλήθεια, για να μη δημιουργούνται, εσφαλμένα και εσκεμμένα, αρνητικές εντυπώσεις”.

Σωτήρης Ντούρος

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης

«Για την πόλη μας»

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικο bazaar από το 12ο γυμνάσιο Αχαρνών

Χριστουγεννιάτικο Bazaar σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους μαθητές του προγράμματος Erasmus+From Barter to bitcoin διοργανώνει το...

Μια αγκαλιά το Ίλιον για τα παιδιά της Κιβωτού

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Η Εθνική Εστία σε συνεργασία με τον Δήμο Ιλίου πραγματοποιεί την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή του, την ...

Αυτός είναι ο 43χρονος Πακιστανός που βίασε 20χρονο με νοητική στέρηση στις Αχαρνές

H Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες του 43χρονου Πακιστανού που κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά νεαρό...

Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στις Αχαρνές

Ο Σ.Ε.Β.Α. εύχεται σε όλους του συναδέλφους καλά Χριστούγεννα - καλή Πρωτοχρονιά και καλές δουλειές.!!Με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.  Χρόνια Πολλά...
- Advertisment -