KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΑΧΑΡΝΕΣ

Εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Βεστιάριου της Αχαρναϊκής Αλληλεγγύης

17/03/2011 14:18
5 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Συνέντευξη ΠαγώναςΗ παρουσία της στην κοινωνία των Αχαρνών προσέδωσε άλλο νόημα στις έννοιες αλληλοβοήθεια, υποστήριξη και αλληλεγγύη. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο) Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη συμπληρώνοντας 5 μήνες δράσης έχει καταφέρει, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, να εξυπηρετεί με συσσίτια –καθημερινώς- 150 άτομα, να οργανώνει και να λειτουργεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, Κοινωνικό παντοπωλείο και βεστιάριο, να συνεργάζεται με τοπικούς επιχειρηματίες προς όφελος των απόρων και ανέργων και άλλα πολλά…

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Με αφορμή τα επίσημα εγκαίνια, στις 27 του μηνός, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Βεστιαρίου, ο πρόεδρος της Αχαρναϊκής Αλληλεγγύης Άγγελος Παγώνας παρουσίασε τις ενέργειες της Μ.Κ.Ο, μίλησε για τη συνδρομή των εθελοντών, τα προγράμματα και τις επαφές που «τρέχουν» αλλά και για την ανάγκη προσφοράς εκ μέρους όλων μας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες , σε τρόφιμα και ρούχα.

Από τον Σεπτέμβριο που η Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη συστήθηκε στην κοινωνία των Αχαρνών μέχρι και σήμερα επιχειρεί κάθε μέρα να κάνει πράξη το όραμα και βασικό της στοίχημα που δεν είναι άλλο από το να μπει τέλος στην συνενοχή της φτώχειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Παγώνα, έχουν συντελέσει τόσο οι εθελοντές όσο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας με τις παρεμβάσεις του, ο Δήμος με το κτίριο που παραχώρησε επί της Αγίας Τριάδος, η εκπαιδευτική κοινότητα των Αχαρνών που ανταποκρίνεται στο αίτημα για βοήθεια και φυσικά ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος παρά την κρίση, έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους ανθρώπους της Μ.Κ.Ο.

Ποιοι έχουν την ανάγκη μας….

Σε ερώτηση για τα άτομα που προστρέχουν για βοήθεια στην Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη, ο κ. Παγώνας αποκάλυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι Έλληνες, οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι ή αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Η επιλογή τους γίνεται με αυστηρά κριτήρια, με διασταύρωση στοιχείων και μεγάλη προσοχή ώστε να μένουν εκτός άτομα που έχουν αναγάγει σε επάγγελμα το να ζητάνε και να παίρνουν βοήθεια από κοινωνικές υπηρεσίες και Μ.Κ.Ο. Το συγκινητικό είναι ότι στα περιστατικά που έχουν περάσει, αυτούς τους πέντε μήνες, υπήρξαν και άτομα που είχαν φτάσει στα όρια της ανέχειας και σε περίπτωση που δεν λειτουργούσε η Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη θα κατέφευγαν σε άλλες μεθόδους για να εξασφαλίσουν «τα προς το ζην» γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Και επισήμως Μ.Κ.Ο

Στα επίσημα μητρώα των Μ.Κ.Ο που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας θα ανήκει, σε λίγο καιρό, η Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη. Όπως, τόνισε, ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων Φώτης Μάνταλος γίνονται, ήδη, επαφές με το υπουργείο εξωτερικών και την υπεύθυνη υφυπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ώστε η Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη να προσφέρει το Know How της, σε χώρες των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στο μεταξύ, οι άνθρωποι της Αχαρναϊκής έχουν επαφές με τα υπουργεία παιδείας και υγείας προκειμένου τα σχολεία της περιοχής να συμβάλλουν, συνεχώς, στις προσπάθειές της. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Παντοπωλείου και του Βεστιάριου έχει εκδηλώσει την επιθυμία και το ενδιαφέρον του να διευρυνθεί η δράση της Αχαρναϊκής Αλληλεγγύης, αποκτώντας περιφερειακή διάσταση και μορφή.

Το κτίριο της Αγίας Τριάδος

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απομάκρυνση της Αχαρναϊκής Αλληλεγγύης από το κτίριο της Αγίας Τριάδος, όπως είχε αναφερθεί σε συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σωτήρη Ντούρου, ο κ. Παγώνας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη στέγη παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Αχαρνών, παρουσία και του κ. Ντούρου σ’ εκείνη την συνεδρίαση. «Η Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη δεν είναι καροτσάκι να το πηγαίνουν όπου θέλουν. Εμείς βάσει των δεδομένων που είχαμε πήραμε έναν άδειο χώρο και τον μετατρέψαμε σε αγορά, σε βεστιάριο, σε παντοπωλείο», επισήμανε ο κ. Παγώνας. Αναφορικά, τώρα, με τις υποχρεώσεις των υπολοίπων μελών που έχουν συνυπογράψει τη διακήρυξη συνεργασίας ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο ανέφερε ότι η Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως έχει μεσολαβήσει ώστε να βρεθούν λύσεις. Ο Δήμος, από την πλευρά του, στέλνει άτομα να εξυπηρετηθούν από την Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη αλλά δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη φόρμα συνεργασίας. «Είμαστε σε γενική επαφή και τίποτα παραπάνω», τόνισε ο κ. Παγώνας.

Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη και επιχειρηματίες

Η συνεισφορά των τοπικών επιχειρηματιών στην προσπάθεια της Μ.Κ.Ο είναι ενθαρρυντική και σημαντική. «Σ’ εμάς οφείλεται η ολιγωρία σε αυτόν τον τομέα αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει στενότερη συνεργασία», ανέφερε ο κ. Παγώνας. Πάντως, μέχρι σήμερα έχουν προσφερθεί και εκπαιδευτικές υποτροφίες αλλά και τρόφιμα και ρούχα από επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Το επιδιωκόμενο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Αχαρναϊκής Αλληλεγγύης, δεν είναι να πάρουν «πολλά από τους λίγους» αλλά να μάθουν «οι πολλοί να προσφέρουν από λίγο».

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Η Αχαρναϊκή Αλληλεγγύη το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να μαζέψει συνδρομές ενώ χρειάζεται τρόφιμα και ρούχα, ως επί το πλείστον για ενήλικες. «Στο πνεύμα της Αλληλεγγύης ζητάμε την ενεργή συμμετοχή ΟΛΩΝ σας έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να προσφέρουμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης στους αδύναμους συνανθρώπους μας . Ζητάμε από εσάς να ενώσετε και το δικό σας χέρι στον αδιάρρηκτο κύκλο ζωής που έχουμε σχηματίσει», σημειώνει ο κ. Παγώνας.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: