11.4 C
Athens
16 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική HOT STORY Στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκε το "Αρχαίο θέατρο Αχαρνών"

Στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκε το “Αρχαίο θέατρο Αχαρνών”

- Advertisement -

Η ολοκλήρωση της ανασκαφής και η πλήρης αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών αποτελεί στόχο σειράς εκδηλώσεων και δράσεων για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου, που πραγματοποιούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η Κίνηση Πολιτών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου», με ομιλητές εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και της αυτοδιοίκησης. Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, η περιφερειακή
σύμβουλος, Ιωάννα Τσούπρα και ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Αναστασία Λαζαρίδου, η οποία μίλησε για τα αρχαία μνημεία και τον κοινωνικό ιστό, η Αρχαιολόγος Μαρία Πλάτωνος – Γιώτα που επικεντρώθηκε στο θέμα «Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά» και ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Λαμπρινουδάκης με θέμα «Ο δήμος και το θέατρο». Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» – Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα Σταύρος Μπένος.

- Advertisement -
- Advertisement -

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ο κ. Κασσαβός εξήρε στο πρόσωπο του κου Μπένου και της κας Μίχα τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΥ. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνία των Αχαρνών από την αρχική αμηχανία, έχει πλέον ωριμάσει και συνειδητοποιήσει  ότι η πλήρης αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών θα αποτελέσει ένα κοσμοϊστορικό γεγονός για τον Δήμο Αχαρνών.

 “Αυτή τη στιγμή, για όλους εμάς στο Δήμο Αχαρνών, η αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών και η κατανόηση σε βάθος της σημαντικότητάς του είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση.

Και αυτή η διαδικασία περνάει από δυο οδούς: Η μια οδός είναι η πιο άχαρη και σίγουρα η πιο δύσκολη και αφορά τη “χωροταξική” ανάδειξη του μνημείου. Μοιραία αυτή η οδός περνάει από “στάσεις” που σχετίζονται με λέξεις όπως, γραφειοκρατία, απαλλοτριώσεις, χρηματοδότηση, διαγωνισμοί, μελέτες, έργα κλπ.

Εδώ καλούμαστε όλοι οι φορείς, οι ιδιώτες, η Πολιτεία και κάθε εμπλεκόμενος, να πράξει το κάτι παραπάνω, να κάνει την υπέρβαση σε όσα προσφέρει και να μπορέσουμε κάποια στιγμή, να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες της πόλης, ένα εξαιρετικό μνημείο και γιατί όχι να μπορέσουμε να το δούμε να ξαναζωντανεύει και πάλι μέσα από παραστάσεις και δρώμενα. Η ανάδειξη όμως του Αρχαίου Θεάτρου περνά και από μια άλλη οδό, σαφώς πιο αρεστή, πιο δημιουργική και πιο ευχάριστη.

Αυτή η οδός, αφορά την εξοικείωση των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών συμπολιτών μας με το αρχαίο δράμα και το αρχαίο θέατρο και έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για τη σημασία του μνημείου στην ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Τεχνών στον Δήμο Αχαρνών και της ευρύτερης περιοχής. Προγράμματα που υλοποιούνται , όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ο Δικαιόπολις μας ταξιδεύει στο μαγευτικό κόσμο του Αρχαίου Θεάτρου” και το “Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου” που πραγματοποιήθηκε το 2016 για πρώτη φορά, αλλά και ομιλίες, ημερίδες ενημέρωσης, καθώς και κάθε δράση που έχει σαν σκοπό να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα ενός τόσο σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, θα μας δώσουν την ευκαιρία να μάθουμε το πώς ένα μνημείο επηρέαζε την καθημερινότητα των τότε ανθρώπων.

Με πιο τρόπο λειτουργούσε η τότε κοινωνία και πως όλα αυτά επηρεάζουν τη δική μας καθημερινότητα και σκέψη. Σε αυτή την πορεία έχουμε την τύχη να έχουμε μπροστάρηδες δυο φορείς που έχουν δοθεί ολοκληρωτικά στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, το ΔΙΑΖΩΜΑ και το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ.Η παρουσία και η δράση τους είναι καθοριστικής σημασίας. Ως Δήμαρχος του ιστορικού Δήμου Αχαρνών, θέλω και από αυτό το βήμα, να μεταφέρω τη βαθιά εκτίμηση των συμπολιτών μου στα πρόσωπα και το έργο αυτών των φορέων“.

Μετά τις διαλέξεις ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη “Αχαρνής”, σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική Χρήστου Λεοντή, ο οποίος παραβρέθηκε και στην εκδήλωση.Το θεατρικό αναλόγιο συνοδεύτηκε μουσικά από το μουσικό σύνολο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αχαρνών με τον Θανάση Κατάρα στο  φλάουτο, τον Νίκο Μπουρνέλη στο πιάνο, τον Μιχάλη Σωτηράκη στο μπουζούκι και τον Κώστα Χατζηγεωργίου στην κιθάρα.

Στο θεατρικό αναλόγιο συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννα Μαλακατέ, Νίκος Νίκας, Νίκος Ορφανός, ενώ το Χορό “ανέλαβαν” σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου  Αχαρνών Στέργιος Πεδιαδίτης και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης τους Δήμου Αχαρνών κα Μαρία Ναυροζίδου.

 

Ιωάννα Τσούπρα, Μαρία Ναυροζίδου και Ελένη Κασσωτάκη

To μουσικό σύνολο που έπαιξε στην εκδήλωση και ο μουσικοσυνθέτης

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -