11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Εργασίες από 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών και Παιδαγωγική Πρωτοπορία για το Ecomobility

Εργασίες από 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών και Παιδαγωγική Πρωτοπορία για το Ecomobility

- Advertisement -

 

- Advertisement -
- Advertisement -

ecomobility axarnesΜε το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών, η παρουσίαση των εργασιών του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών και της Παιδαγωγικής Πρωτοπορίας για την εκστρατεία Ecomobility 2011-2012, στην οποία συμμετέχουν ομάδες μαθητών από 38 πόλεις. Η φετινή εκστρατεία είναι αφιερωμένη στα δικαιώματα των πεζών και έχει ως στόχο την προσπάθεια αλλαγής συμπεριφορών μετακίνησης στην πόλη και την ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών.

Στόχος, μέσα από τις εργασίες των μαθητών είναι η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 38 πόλεις, οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν λύσεις για την περιοχή τους, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.). Η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Οι νικητές των δημιουργικών βραβείων θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο, στο ECOCAMP στα Καλάβρυτα.

Οι ομάδες των μαθητών από τα δύο σχολεία των Αχαρνών μελέτησαν, ερεύνησαν και κατέγραψαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη μας. Οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν τις εργασίες τους και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων για τα προβλήματα που προκαλεί στην λειτουργία της πόλης η αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων, ήταν:

• από την Παιδαγωγική Πρωτοπορία: Αρβανίτη Αγγελική Βαρβάρα, Βεδεργιωτάκη Χριστίνα, Γκίκα Βασιλική, Κούρλα Μικαέλα, Μαραμπέα Ελένη, Παπαγιαννοπούλου Κατερίνα, Χολογούνη Ευτυχία

• από το 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών: Βασιλειάδης Βασίλης, Ζαχαριάδη Αντωνία, Μαστρογιάννη Ευγενία, Παπασωτηρίου Ευαγγελία, Σαμσωνίδου Λιουνμιλα-Ελπίδα, Σταθοπούλου Ελένη, Χατζησταυρίδη Ελλάς-Έλσα.

Στον χαιρετισμό της η διευθύντρια της Παιδαγωγικής Πρωτοπορίας Γεωργία Χρονοπούλου επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής στην δράση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Άρτεμις Τσαλκίδης. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Δήμου Αχαρνών, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος- ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων-τόνισε το ενδιαφέρον του Δήμου για την οικολογική μετακίνηση και ιδίως για την ανάπτυξη του ποδήλατου ως μέσου μετακίνησης.

Αμέσως μετά την παρουσιάση των εργασιών , ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος επιβράβευσε την προσπάθεια των μαθητών, απονέμοντας βραβεία και στις δύο ομάδες, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης βαθμολόγησε τις προτάσεις και η βαθμολογία της θα γίνει γνωστή στην κεντρική επιτροπή ecomobolity.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕCOMOBILITY

Είναι μία περιβαλλοντική εκστρατεία ευαισθητοποίησης των εφήβων που δημιουργήθηκε πριν οκτώ χρόνια μετά από μία αξιόλογη μελέτη που διενήργησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ο.Δ.Ε.& Μ.Ε. (MBA) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα εκπονείται από το Ecocity, Αστική Εταιρία μη Κερδοσκοπική που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η μελέτη αυτή βοήθησε σημαντικά στην προσέγγιση του περιεχομένου του προγράμματος, καθώς και στη θεσμοθέτηση των κριτηρίων βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγηση των εργασιών των ομάδων εργασίας. Το Ecomobility βασίζεται στην αυτενέργεια των εφήβων και την εθελοντική προσφορά, όπως συμβαίνει και με όλους τους συνεργαζόμενους και εμπλεκόμενους φορείς.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

H εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Προστασίας του Πολίτη και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικοί φορείς. Φέτος συστρατεύθηκαν και συνεργάζονται το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ με το Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, το Ινστιτούτο Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ) και η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Την Εκστρατεία, φέτος, στηρίζουν η JET OIL Α.Ε. σε εθνικό επίπεδο και τοπικά η ΑΧΑ Ασφαλιστική, το Ξενοδοχείο «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ», η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, το Mediterranean Palace Hotel και το REX HOTEL.

 

ecomobility axarnes1 ecomobility axarnes2
ecomobility axarnes3

 

 

Λεζάντες 1. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 2. 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών 3. Παιδαγωγική Πρωτοπορία

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -