11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική HOT STORY Χωρίς καμία δικαιολογία το ΙΝΕΔΙΒΗΝ καταγγέλει μονομερώς την προγραμματική σύμβαση με το...

Χωρίς καμία δικαιολογία το ΙΝΕΔΙΒΗΝ καταγγέλει μονομερώς την προγραμματική σύμβαση με το δήμο Ιλίου για την Εθνική Εστία

- Advertisement -

Με μια ανεξήγητη όσο και ακατανόητη κίνηση η πολιτική προϊστάμενος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης «δυναμίτισε» τη συνεργασία της με το δήμο Ιλίου για την παραχώρηση του κτιρίου της Εθνικής Εστίας, καταγγέλλοντας μονομερώς και χωρίς καμία αιτιολόγηση την, μεταξύ τους, προγραμματική σύμβαση.

Η παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου που ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΗΝ , έκτασης συνολικά είκοσι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (20.000 τ.μ) στο δήμο Ιλίου για την αξιοποίησή τους, υπήρξε ένα μεγάλο στοίχημα για το δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, το οποίο διεκδίκησε πεισματικά. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια κωλυσιεργίας από την κεντρική πολιτεία, αμέτρητες πιέσεις από τον ίδιο αλλά και η αποφασιστική κίνηση του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά να παρακάμψει, εν μια νυκτί, κάθε γραφειοκρατία, για να αποδοθεί τελικά στους φυσικούς του δικαιούχους.

- Advertisement -
- Advertisement -

Μετά από τρία χρόνια αγώνα, στις 25 Ιουνίου 2015 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και του Ιδρύματος για παραχωρητήριο 30 χρόνων και δόθηκε το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να μετατραπεί ο χώρος στο σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού της περιοχής. Σε χρόνο ρεκόρ ο δήμος προχώρησε σε εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο ενώ η Τεχνική Υπηρεσία εκπόνησε τη μελέτη για τις επισκευές και μετατροπές που χρειάζονται τα κτίρια.

Ωστόσο, χθες Πέμπτη, έφτασε στο γραφείο δημάρχου έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης καταγγέλει την προγραμματική σύμβαση των δυο πλευρών ενώ προχωρά μονομερώς και αζημίως στη λύση της.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος, πριν αρκετό διάστημα είχε λάβει μια επιστολή από την πολιτική προϊσταμένη του Ιδρύματος, με την οποία ζητούσε να απέχει ο δήμος από οποιαδήποτε παρέμβαση αλλά από επαφές που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες εξήχθη το συμπέρασμα ότι επρόκειτο ως επιπόλαιη κίνηση στην οποία δε θα δινόταν συνέχεια.

Ώσπου χθες, με μια λακωνική επιστολή,  το Δ.Σ του Ιδρύματος ανακοίνωσε στο δήμαρχο Ιλίου ότι προχωρά στην καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης. «Με τρεις μόνο λέξεις προσπαθούν να λύσουν μια προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει με έναν δήμο. Πέρα από το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν πόλεμο στο δήμαρχο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος είναι εναντίον ολόκληρου του δήμου αλλά και εναντίον των 135 χιλιάδων κατοίκων του» επεσήμανε ο κ. Ζενέτος.

Παράλληλα, ζήτησε πέρα από οποιαδήποτε διαφωνία, το δημοτικό συμβούλιο να καταδικάσει ομόφωνα, ως νοοτροπία αλλά και ως τρόπο λειτουργίας ενός κρατικού μηχανισμού, την μονομερή απόφαση λύσης της προγραμματικής σύμβασης.

Τι προβλέπει η προγραμματική σύμβαση

Η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του δήμου Ιλίου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για παραχώρηση χρήσης κτιρίων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στην τοποθεσία «Εθνική Εστία», αφορά τη συνεργασία στον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινωνικών μελετών, ερευνών και ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων-παρεμβάσεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική ενσωμάτωση με επίκεντρο τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται, μέσα από τη συνεργασία θα ενισχύεται η επισκευή κτηριακών εγκαταστάσεων, η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου καθώς και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας των χώρων και των δραστηριοτήτων που ασκούνται σε αυτούς.

Το κόστος για τα έργα που θα υλοποιηθούν θα καταβληθεί εξολοκλήρου από το δήμο Ιλίου και για αυτό  η χρήση τους από το δήμο αποφασίστηκε να είναι δωρεάν για τα πρώτα 20 χρόνια ενώ για τα επόμενα 10 (και εφόσον ο δήμος προβεί σε οποιαδήποτε ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση) το τίμημα θα καθοριστεί μετά από σχετική συμφωνία των δύο φορέων.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -