8.5 C
Athens
9 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Εντυπώσεις για το πρόγραμμα «Νέοι ενάντια στην κρίση»

Εντυπώσεις για το πρόγραμμα «Νέοι ενάντια στην κρίση»

- Advertisement -

Νεοι ΑχαρνεςΤο «Youth against crisis» είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σκοπό τη δραστηριοποίηση των νέων επιχειρηματικά, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης που διανύουμε. Το πρόγραμμα φιλοξένησε ο δήμος Αχαρνών από τις 19 έως τις 28 Απριλίου. Η 15μελής Ελληνική αποστολή υποδέχθηκε τις αποστολές νέων 18-25 ετών, από τους αδελφοποιημένους δήμους του Ιδαλίου της Κύπρου και Modica της Ιταλίας, καθώς και από τους δήμους Vulcan της Ρουμανίας και Chuprene της Βουλγαρίας για την πραγματοποίηση 7 workshops πάνω σε είδη επιχειρηματικότητας που μπορούν να αναπτυχθούν στις πόλεις αυτές, αλλά και σε κάθε πόλη συνθηκών ανάλογων με τις δικές μας.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το βήμα δόθηκε σ’ εμάς τους νέους, για να συζητήσουμε, να προτείνουμε και να δραστηριοποιηθούμε μέσα από 7 ενότητες την καθεμία από τις οποίες εισηγήθηκε μία από τις χώρες.

Έτσι είχαμε:

Γενική Επιχειρηματικότητα(Ελλάδα)

Επιχειρηματικότητα μέσω της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης (Ρουμανία).

Η σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού στην Επιχειρηματικότητα (Κύπρος).

Επιχειρηματικότητα μέσω του πολιτισμού (Ιταλία).

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (Ελλάδα).

Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Επιχειρηματικότητα (Βουλγαρία).

Επιχειρηματικότητα στην Ιταλία, έρευνα και καινοτομίες (Ιταλία).

Τα workshop ξεκινούσαν με την παρουσίαση της κάθε χώρας και συνεχίζονταν με ερωτήσεις και συζήτηση. Κάθε ομάδα παρουσίαζε την κατάσταση στην χώρα και την πόλη της, εντόπιζε προβλήματα και πρότεινε λύσεις. Και μιας και ήμασταν όλοι πάνω κάτω στα ίδια πλαίσια, οι προτάσεις και τα προβλήματα του ενός φώτιζαν και τον άλλον. Από την ανεπτυγμένη και δραστήρια πόλη της Modica, στις ταλαιπωρημένες Αχαρνές, στην Κύπρο που μόλις άρχισε να πλήττεται, στην αγροτική κωμόπολη της Βουλγαρίας και στην πόλη των ανθρακωρύχων που είναι το Vulcan όλοι. Και το αποτέλεσμα μακράν καλύτερο από το προσδοκώμενο.

Για δέκα μέρες η αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου έγινε μια δεξαμενή σκέψης και ιδεών. Δέκα μέρες μετά ο καθένας πρέπει να γυρίσει στην πόλη του κι εμείς να γυρίσουμε στις αίθουσες του δημαρχείου και να διεκδικήσουμε το καλύτερο. Μέσα στη συγκινησιακά ατμόσφαιρα της τελευταίας μέρας οι νέοι των Αχαρνών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έδωσαν ένα χαρτί σε κάθε χώρα να μας γράψει τις εντυπώσεις της. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, που ήρθαν απογοητευμένοι από την κατάσταση στην χώρα τους, έγραψαν ότι φεύγουν με ελπίδες, αισιοδοξία και μεγάλες προσδοκίες. Μας ευχαρίστησαν για τις ιδέες, για την συνεργασία και την υποστήριξη. Μας ευχαρίστησαν που αγκαλιάσαμε τα προβλήματά τους και βρήκαμε λύσεις. Μας άφησαν με μια ευχή: «να γίνουν οι προτάσεις μας πραγματικότητα». Οι Κύπριοι, αδερφοί μας, ευχαρίστησαν για τις προτάσεις μας και μας υπενθύμισαν ότι τίποτα δεν έρχεται έτοιμο και από μόνο του. Οι Σικελιανοί αδερφοί μας, που ήρθαν γεμάτοι χαρά, ψάχνοντας τις ρίζες τους στην Ελλάδα και μνημονεύοντας την Magna Grecia, φύγανε με γεμάτες αποσκευές με νέες ιδέες, χαμόγελα, ελληνική μουσική, χαρούμενα μάτια και πάνω απ’ όλα ενθουσιασμό να κάνουμε πράγματα στις χώρες μας και να συνεργαστούμε οι νέοι όλης της Ευρώπης.

Τι είπε η Ελληνική ομάδα

Για τον Νίκο, το πρόγραμμα στάθηκε αφορμή να συνειδητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας. Μας αφύπνισε. Δείξαμε ζήλο, θέληση, επιθυμία γι’ αλλαγή. Αλλαγή για τον τόπο και την κατάσταση που επικρατεί, που σημαίνει ότι πρώτα αλλάζουμε τους εαυτούς μας.

Για την Ελεάνα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Για το πρόγραμμα (αν εξαιρέσουμε τις παρεμβάσεις των επίσημων) θεωρεί ότι κύλησε ομαλά και η συνεργασία μεταξύ όλων των ομάδων ήταν πολύ καλή, αν και είχε τις επιφυλάξεις της. Στα αρνητικά ανέφερε την υποστήριξη που έλλειπε προς την ελληνική ομάδα σχετικά με πρωτοβουλίες που θέλαμε να πάρουμε για την όσο το δυνατόν απολαυστικότερη και πιο ευχάριστη διαμονή των αποστολών.

Για τη Μιμή η ευκαιρία ήταν μοναδική. Η ευκαιρία να πάρεις πρωτοβουλία, να ακουστεί η φωνή σου, να χτίσεις το μέλλον σου. Δήλωσε εντυπωσιασμένη από δύο ελληνικές εισηγήσεις, αυτή του marketing και του branding των πόλεων και της ανάπτυξης του τουρισμού μέσα από αλληλεπίδραση του πολιτιστικού, του αγροτικού και του περιβαλλοντικού τομέα.

Δέκα μέρες ήτανε σαν να μιλούσαμε όλοι την ίδια γλώσσα, σαν να εκπέμπαμε στο ίδιο μήκος κύματος. Βάλαμε όλη μας την ζεστασιά για να τους φιλοξενήσουμε. Βάλαμε όλη μας την προσπάθεια και οι ελληνικές εισηγήσεις από πολλούς θεωρήθηκαν οι πιο οργανωμένες . Δέκα μέρες δώσαμε ένα μάθημα αντιρατσισμού, είπε η Έφη.

Δέκα μέρες καταφέραμε τόσα πολλά. Κι ήμασταν μόνο από 5 χώρες, φανταστείτε πόσα υπέροχα πράγματα θα μπορούσαμε να καταφέρουμε όλοι μαζί, νέοι απ’ όλη την Ευρώπη στο ίδιο τραπέζι, συμπλήρωσε η Ludovica από την Ιταλία.

Την τελευταία μέρα κάναμε κι εμείς τον απολογισμό μας. Τι κάναμε, τι πρέπει να κάνουμε εφεξής. «Έγινε καταπληκτική δουλειά», είπε ο Παντελής. «Θέλουν κριτική και πίεση για να μας ακούσουν» σχολίασε ο Σταμάτης.

Δέκα μέρες πιο γεμάτες από μήνες και χρόνια άλλων ανθρώπων. Ναι, είμαστε νέοι, είμαστε ρομαντικοί και ιδεαλιστές. Βάλαμε τον κόπο, την καρδιά μας και την ψυχή μας αυτές τις μέρες. Κάναμε το αδύνατο, δυνατό. Χωρίς κανένα από τα οφέλη και κίνητρα που διέπουν τον κόσμο καθημερινά. Δεν είχαμε οικονομικό κέρδος, δεν είχαμε πολιτικά οφέλη, δεν ψάχναμε να κάνουμε όνομα, να ζήσουμε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Αν πρέπει να σας αφήσω με κάτι από την ελληνική ομάδα αυτή είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνουμε. Να μην πάνε αυτές οι προτάσεις χαμένες. Να μην πάνε αυτές οι ιδέες χαμένες. Να μην χαθούμε κι εμείς διεκδικώντας το δίκιο μας. Να μην χαθούμε στα συμφέροντα και στις γραφειοκρατίες. Να μην αφήσουμε την πόλη μας, τον κόσμο μας στο έλεος άλλων συμφερόντων. Να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Εσείς; Θα έρθετε μαζί μας;

- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το Paradise Park. Ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό

Την τέλεια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έχουν δημιουργήσει, γι άλλη μια χρονιά, στο βιωματικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Paradise Park. Χιλιάδες λαμπιόνια, εργαστήρια κατασκευών,...

Στον ανακριτή 44χρονος που συνελήφθη στις Αχαρνές για το βιασμό 20χρονου με νοητική υστέρηση

Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας, ο 44χρονος υπήκοος Πακιστάν ο οποίος συνελήφθη,...

1ος διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικου στολισμού στις Αχαρνές! Δηλώστε συμμετοχή

Τον 1ο διαγωνισμό για τον καλύτερο Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο εξωτερικής όψης οικίας διοργανώνει ο δήμος Αχαρνών σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΑ....

Meteoacharnes: Έρχονται σημαντικές βροχοπτώσεις από Τρίτη. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

Και έρχεται άλλη μια διήμερη κακοκαιρία. Τι πιο φυσικό αυτή την εποχή. Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι οι έντονες...
- Advertisment -