KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γιάννης Σγουρός: “Αυξάνονται οι εισφορές των δήμων χωρίς να αλλάζει τίποτα στη διαχείριση απορριμμάτων”

05/04/2017 20:02
3 '
Γιάννης Σγουρός
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

 

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυξάνονται οι εισφορές των δήμων χωρίς να αλλάζει τίποτα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Γιάννης Σγουρός: Αδικαιολόγητο το χαράτσι, ζητά να υπάρξει μείωση κατά 10 εκ. € για να ανακουφισθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί

Στα ύψη εξακολουθούν να διατηρούνται οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι δήμοι και κατ’ επέκταση οι πολίτες μέσω των λογαριασμών τους για το ηλεκτρικό ρεύμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος σε επίπεδο κατασκευής νέων υποδομών, για τη βελτίωση της ανακύκλωσης ή της διαλογής στην πηγή, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισε αδικαιολόγητα τον ορισμό της εισφοράς στα 44 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος στις εγκαταστάσεις του.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι για το 2017 οι δήμοι της Αττικής θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά 79 εκ. €, 3 εκ. € περισσότερα σε σχέση με πέρσι, για να χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά … το απόλυτο τίποτα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα η παράταξη του Γιάννη Σγουρού που εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Καράμπελα πρότεινε τη μείωση των εισφορών κατά 15 % ώστε να διαμορφωθεί στα 38 € ανά τόνο, γεγονός που θα ανακουφίσει δήμους και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η μείωση αυτή που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση για τους δήμους και τους πολίτες ύψους 10 εκ. € για το 2017 είναι όχι απλά εφικτή, αλλά υποχρεωτική, αφού σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία:

  • Μετά την εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ από τη διοίκηση του Γιάννη Σγουρού (περίοδος 2012-2014), ο φορέας απαλλάχθηκε από τα δυσβάσταχτα χρέη του παρελθόντος άνω των 80 εκ. €, με αποτέλεσμα πλέον να έχει αποθεματικό της τάξης των 42,3 εκ. € και λιγοστά χρέη Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (βλ. απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής 102/2017).
  • Επίσης ο Σύνδεσμος έχει λαμβάνειν για χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών 27 εκ. €, ενώ έχει έσοδα και από άλλες πηγές (π.χ. εξωοικιακά απορρίμματα, αποτέφρωση ιατρικών αποβλήτων κλπ)

Μπορεί δηλαδή να καλύψει τη μείωση της εισφοράς, χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η λειτουργία και χρηματοδοτική του επάρκεια.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Δεν γνωρίζω εάν οφείλεται σε κοινωνική αναλγησία, απρονοησία ή ανεπάρκεια, όμως αυτό που συμβαίνει προσκρούει στην κοινή λογική. Διότι δεν μπορεί αφότου καθαρίσαμε τον ΕΔΣΝΑ από τα χρέη, οι πολίτες να επιβαρύνονται μέσω των λογαριασμών τους για το ρεύμα με 44 ευρώ ανά τόνο, για ένα σύστημα που εξαντλείται στη λογική, σκάβουμε τα βουνά μας και θάβουμε τα σκουπίδια μας. Πρόκειται για τον πλήρη παραλογισμό. Αυτό πλέον δεν είναι εισφορά, αλλά αδικαιολόγητη και πρωτοφανής αφαίμαξη. Όταν η κοινωνική ευαισθησία εξαντλείται στα λόγια, τότε συνιστά απροκάλυπτο εμπαιγμό».

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: