11.4 C
Athens
7 Αυγούστου 2020
No menu items!
Αρχική HOT STORY Ποιοι δικαιούχοι κατοικιών στους οικισμούς Άνω Λιοσίων βρίσκονται στον «αέρα». Όλο το...

Ποιοι δικαιούχοι κατοικιών στους οικισμούς Άνω Λιοσίων βρίσκονται στον «αέρα». Όλο το ιστορικό

- Advertisement -

Με ευνοϊκούς όρους για τους δικαιούχους κατοικιών με κλήρωση στους οικισμούς Γεννηματά Ι και ΙΙ δρομολογείται, κατά τα φαινόμενα, η επίλυση των θέματος των οριστικών παραχωρητηρίων, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να τακτοποιήσει εκκρεμότητες σε όλους τους οικισμούς του ΟΕΚ. Εξαίρεση αποτελούν οι πλημμυροπαθείς δικαιούχοι των κατοικιών στα Άνω Λιόσια, οι οποίοι μένουν εκτός της υπουργικής απόφασης και επί ξύλου κρεμάμενοι, παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μπουραΐμης είχε προσπαθήσει, μέσα από αλλεπάλληλες επιστολές την τριετία 2011-2014, να αποσπάσει συνολική λύση στο πρόβλημα.

Το ιστορικό

Στα τέλη Ιουλίου του 1995, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρείται δωρεάν από το υπουργείο Γεωργίας στον ΟΕΚ, έκταση 221 στρεμμάτων στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, για την πραγματοποίηση του στεγαστικού του προγράμματος και, κατά προτεραιότητα, για τη στεγαστική αποκατάσταση των πλημμυροπαθών του τότε δήμου Άνω Λιοσίων. Είχε προηγηθεί η παραχώρηση οικοπέδου 15 στρεμμάτων δωρεάν από το δήμο στον ΟΕΚ στην περιοχή του Πανοράματος, με σκοπό τη δημιουργία οικισμού που θα κάλυπτε τις στεγαστικές ανάγκες πλημμυροπαθών δημοτών, από τις πλημμύρες του 1995. Στις δυο εκτάσεις ανεγείρονται 332 κατοικίες, από τις οποίες οι 300 ήταν στην περιοχή του Τσουκλιδίου και οι 32 στο Πανόραμα. Όσοι θα στεγάζονταν έπρεπε να ήταν δικαιούχοι ΟΕΚ και να κάλυπταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το 1998, εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιοι από τους πλημμυροπαθείς του δήμου Άνω Λιοσίων ήταν δικαιούχοι αλλά δεν είχαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, εκδίδεται υπουργική απόφαση που ορίζει ότι, κατά παρέκκλιση, θα τους δινόταν κατοικία. Έτσι, με βάση τη νέα διάταξη, το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει πίνακα με 32 πλημμυροπαθείς, που επρόκειτο να στεγαστούν στον οικισμό Γεννηματά Ι και στέλνει τα δικαιολογητικά τους προς έλεγχο στην περιφερειακή διεύθυνση Αττικής.

Από τον έλεγχο προκύπτει ότι κάποιοι από τους 32 πλημμυροπαθείς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κανονισμού του ΟΕΚ, ωστόσο όλοι είχαν ήδη εγκατασταθεί στον οικισμό πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το πρόβλημα θα μπορούσε θα λυθεί με διάταξη νόμου που θα παραχωρούσε τις κατοικίες στους πλημμυροπαθείς κατοίκους του δήμου, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι δικαιούχοι του Οργανισμού (προς τήρηση του σκοπού της δωρεάς και των όρων της), ωστόσο κάτι τέτοιο προσέκρουε στη νομοθεσία του ΟΕΚ.

Παράλληλα, ερμηνεύοντας διασταλτικά την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο δήμος Άνω Λιοσίων εγκαθιστά στον οικισμό Γεννηματά ΙΙ 52 άτομα, κυρίως, σεισμοπαθείς, γεγονός το οποίο έρχεται επίσης σε αντίθεση με τη νομοθεσία του ΟΕΚ. Οι όποιες εισηγήσεις ότι θα μπορούσαν οι παραχωρημένες εκτάσεις να αποτελέσουν ένα είδος αντιπαροχής για τα 90 διαμερίσματα που, συνολικά, παραχωρήθηκαν στο δήμο, πέφτουν στο κενό.

Οι επιστολές Μπουραΐμη

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η τελευταία προσπάθεια από το δήμο για επίλυση του θέματος γίνεται στις αρχές Αυγούστου του 2005.

Έξι χρόνια μετά, στις αρχές Νοεμβρίου του 2011 και λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δημήτρης Μπουραΐμης, με επιστολές του προς την πρόεδρο του ΟΕΚ και την περιφερειακή διεύθυνση Αττικής, ανοίγει ξανά το παράθυρο των παραχωρητηρίων στους οικιστές, εκφράζοντας την πρόθεσή του να συμβάλλει στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Και στις δυο επιστολές διευκρινίζει ότι δε διαθέτει πλήρεις φακέλους και ζητά στοιχεία για τους δικαιούχους, όμως οι απαντήσεις που παίρνει αναφέρουν απλώς ότι υπάρχουν προβλήματα και εκκρεμότητες, τις οποίες εξετάζουν οι υπηρεσίες του ΟΕΚ.

Τον Απρίλιο του 2012 και εφόσον δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση στοιχείων από τις υπηρεσίες του κράτους, ο κ. Μπουραΐμης ζητά λεπτομερή καταγραφή από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να συγκροτηθεί πλήρης φάκελος για όλους τους οικισμούς. Λίγους μήνες αργότερα, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συγκροτείται επιτροπή που αναλαμβάνει να προχωρήσει τις παραχωρήσεις των κατοικιών στους οικισμούς Γεννηματά Ι και ΙΙ και στο Ο.Τ 64, με υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στην κεντρική διοίκηση.

Η κατάργηση του ΟΕΚ

Η κατάργηση του ΟΕΚ το 2012, με την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στον ΟΑΕΔ, επιφέρει μια σειρά από καθυστερήσεις τον επόμενο χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Δημήτρης Μπουραΐμης επανέρχεται και με νέα επιστολή του προς τη διευθύντρια του ΟΑΕΔ ζητά να προχωρήσει το θέμα με τα οριστικά παραχωρητήρια στους κατοίκους όλων των οικισμών.

Στην απάντησή του ο ΟΑΕΔ, τονίζει ότι υπάρχει εμπλοκή με την έκδοση των παραχωρητηρίων στους οικισμούς Γεννηματά Ι και ΙΙ, καθώς εκεί έχουν εγκατασταθεί και σεισμοπαθείς δικαιούχοι, χωρίς να προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, γεγονός που απαιτεί τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού.

Ένα μήνα μετά (Απρίλιο 2014), με νέα του επιστολή, ο πρώην δήμαρχος ζητά και πάλι να βρεθεί λύση, καθώς δεν έχουν προχωρήσει ούτε τα οριστικά παραχωρητήρια για όσους πήραν τα σπίτια με κλήρωση.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρία χρόνια μετά την τελευταία επιστολή του Δημήτρη Μπουραΐμη, η μόνη εξέλιξη που υπάρχει αφορά στους δικαιούχους κατοικιών με κλήρωση – και αυτό γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών σε όλους τους οικισμούς του ΟΕΚ και στην έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων. Το όφελος είναι διπλό: αφενός επιλύεται εκκρεμότητα ετών και αφετέρου εισέρχεται ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους από τη δραστική μείωση της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο, στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται οι οικιστές που πήραν τα σπίτια τους ως πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς δικαιούχοι των Άνω Λιοσίων ενώ το χειρότερο είναι πως, μετά την αποχώρηση της διοίκησης Μπουραΐμη από το δήμο, κανείς δε φαίνεται να ασχολήθηκε με την υπόθεσή τους. Είναι χαρακτηριστική η παραδοχή του συμβούλου του γ.γ. υπουργείου Εργασίας, ότι η αντιπροσωπεία του υπουργείου Εργασίας, υπό τον Ανδρέα Νεφελούδη, ενημερώθηκε για το ζήτημα, λίγη ώρα πριν την επίσκεψη της στον οικισμό Γεννηματά!

Επί την ευκαιρία της πρόσφατης ρύθμισης, θα τεθεί, άραγε, το ζήτημα επί τον τύπον των ήλων ή θα διαιωνιστεί αφήνοντας στο κενό τους πραγματικούς δικαιούχους;

 

Δείτε ενδεικτικά μερικές από τις επιστολές προς τον ΟΕΚ και τον ΟΑΕΔ, με την οποία ο δήμος Φυλής ζητούσε επίμονα τη διευθέτηση του θέματος

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H απάντηση του ΟΑΕΔ προς το Δημήτρη Μπουραΐμη, στην οποία τονίζεται ότι υπάρχει εμπλοκή με την έκδοση των παραχωρητηρίων στους οικισμούς Γεννηματά Ι και ΙΙ, καθώς εκεί έχουν εγκατασταθεί και σεισμοπαθείς δικαιούχοι, χωρίς να προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, γεγονός που απαιτεί τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού.

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Ο Χάρης Δαμάσκος αναλαμβάνει τα ηνία της ΣΤΑΣΥ. Πολιτικός και τεχνοκράτης με κύρος και κοινή αποδοχή

Ο Χάρης Δαμάσκος, πρώην αντινομάρχης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος με μακρά θητεία και υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, θα είναι, σύμφωνα...
- Advertisment -