KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΕΛΛΑΔΑ

Tα drones Αστυνομίας και Πυροσβεστικής παρουσιάστηκαν στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας

05/05/2017 10:55
Ανανεώθηκε 05/05/2017 11:00
3 '
doxthi.gr|drones-elas-purosbestikis
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Τα drones, μη στελεχωμένα αεροσκάφη, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάστηκαν στις 4 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος παρουσίασε πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της απόκτησης των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, το επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών -χειριστών τους, το θεσμικό – κανονιστικό πλαίσιο χρήσης τους και τα πεδία αξιοποίησης τους.

Τα drones και της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα εννιά αεροπλανάκια, τα τρία σμήνη θα υλοποιούν σχεδόν τις ίδιες αποστολές και θα είναι αποστολές όπως επιτήρηση δασών, επιτήρηση συνόρων, επιτήρηση οδικών αξόνων ή  επιτήρηση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, γιατί δεν θέλω να αποκλείσω και την επιτήρηση κατοικημένων περιοχών αλλά για ευνόητους λόγους που έχουν σχέση με ατυχήματα που έχουν σχέση και με άλλα ζητήματα.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των μη στελεχωμένων αεροσκαφών των δυο Σωμάτων, από τους Διοικητές των αντίστοιχων Υπηρεσιών, Αστυνόμο Α’ Γκριτζάπη Δημήτριο και Υποπυραγό Αλεξάνδρα Τζουμέρκα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδειξη των πτητικών δυνατοτήτων των μη στελεχωμένων αεροσκαφών, στον αεροδιάδρομο της Δεκέλειας.

Σημειώνεται ότι στο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ενταθεί  συνολικά έξι μη στελεχωμένα αεροσκάφη (3 Spylite και 3 Thunder B), ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ένα, τύπου EOS mini UAV SYSTEM.

Η χρήση των μη στελεχωμένων αεροσκαφών θα συνδράμει, σε πρώτο στάδιο, τις Υπηρεσίες Τροχαίας στη συλλογή πληροφοριών σε Εθνικές Οδούς – Αυτοκινητοδρόμους, μέσω λήψης φωτογραφιών – βίντεο και μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο (in real-time) και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών.

Σε μελλοντικό χρόνο θα είναι δυνατή η συνδρομή τους στην επιτυχή σχεδίαση επιχειρησιακών αποστολών και άλλων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Ε.Κ.Α.Μ., Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Δίωξη Ναρκωτικών, κ.α.).

Τα εκπαιδευθέντα στελέχη (χειριστές-τεχνικοί) της Ελληνικής Αστυνομίας, υπηρετούν στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Στο άμεσο μέλλον ωστόσο, τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη, των δύο Σωμάτων, θα υπάγονται στον ενιαίο φορέα εναέριων μέσων (ΕΝΣΑ) Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, όπου υπάγονται και όλα τα υπόλοιπα πτητικά μέσα (ιδιόκτητα ελικόπτερα και ενοικιαζόμενα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κλπ), εκτός από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών αυτών είναι η ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία τους, το μειωμένο – μηδενικό ρίσκο για ανθρώπινες ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις, το χαμηλό κόστος εκπαίδευσης και συντήρησης, η εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και λήψεων αποφάσεων, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας μας.

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: