11.4 C
Athens
4 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Γιάννης Σγουρός: "Νομικά διάτρητη και οικονομικά ασύμφορη η αγορά ακινήτου για τη...

Γιάννης Σγουρός: “Νομικά διάτρητη και οικονομικά ασύμφορη η αγορά ακινήτου για τη στέγαση της περιφέρειας Αττικής”

- Advertisement -

Διάτρητη νομικά και οικονομικά ασύμφορη για την Περιφέρεια Αττικής χαρακτηρίζει ο Γιάννης Σγουρός την απόφαση της διοίκησης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξαγοράς του ενός και μοναδικού ακινήτου, που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό που διεξήχθη με στόχο τη στέγαση των κεντρικών της υπηρεσιών, έναντι τιμήματος 19,8 εκ. €.

Παρά τις δηλωμένες αντιδράσεις και αντιρρήσεις σχεδόν όλων των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, παρά τις σοβαρότατες ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων που έχει κάνει αναφορά και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η διοίκηση της Περιφέρειας προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού, προκαλώντας τεράστια ερωτηματικά για την εμμονή της σε αυτή την επιλογή.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το συγκεκριμένο ακίνητο :

  1. Θα αγοραστεί 65 % ακριβότερα από την αντικειμενική του αξία (12 εκ. € η αντικειμενική, 19,8 εκ. € η προσφορά) σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για το real estate και ενώ ο γενικός κανόνας θέλει αυτή την εποχή τα ακίνητα να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική τους αξία.
  2. Βρίσκεται εκτός των οδών που προέβλεπε η διακήρυξη, όπως αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά η έκθεση της τριμελούς Επιτροπής Καταλληλότητας, πράγμα που δεν έλαβε υπόψη της η Οικονομική Επιτροπή που με τις ψήφους μόνο της παράταξης της Ρένας Δούρου έκρινε ότι το ακίνητο βρίσκεται σε κατάλληλη θέση.
  3. Βρίσκεται στο Περιστέρι, στον Δυτικό Τομέα δηλαδή, αν και πρόκειται να εξυπηρετήσει πολίτες των δήμων του Κεντρικού Τομέα. Οι κάτοικοι δηλαδή των δήμων Αθήνας, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Γαλατσίου κλπ θα πρέπει για μία υπόθεσή τους να μεταβαίνουν στον Δυτ. Τομέα και μάλιστα μέσω μιας διαδρομής που θυμίζει πραγματική Οδύσσεια.
  4. Το ακίνητο είναι σύμφωνα με την Επιτροπή Καταλληλότητας πραγματικά απροσπέλαστο σε ΑμεΑ, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη διάκριση σε βάρος των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
  5. Το ακίνητο ήταν το μοναδικό που προσφέρθηκε στον διαγωνισμό, δεν υπήρχε δηλαδή ανταγωνισμός και κατά συνέπεια η δημοπρασία έγινε με τη συμμετοχή ενός μόνο ενδιαφερομένου.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην εξαγορά ακινήτου, ενώ διαθέτει ήδη δωρεάν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κενών κτιρίων στον Φαληρικό Όρμο, που παραχωρήθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση για 40 χρόνια.

Επίσης άγνωστο για ποιο λόγο, δεν εξετάστηκε καν η πρόταση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας που πρότεινε την αξιοποίηση δύο ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας ιδιοκτησίας του δημοσίου, που θα αναβάθμιζαν συνολικά την περιοχή της Ομόνοιας, ενώ δεν εξετάστηκαν άλλες λύσεις, αγοράς περισσοτέρων του ενός ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, με μικρότερο κόστος.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας να ολοκληρώσει αυτό τον διαγωνισμό, δεν έχει καμία λογική. Εάν μιλάγαμε για μία ιδιωτική συναλλαγή θα λέγαμε ότι κάποιοι ψάχνουν για κορόιδα. Διότι ακόμη και σε κατάλληλη – σύμφωνα με την διακήρυξη – θέση να βρισκόταν το ακίνητο, μια ματιά στις τιμές με τις οποίες πουλά το ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα του δημοσίου θα ήταν αρκετή για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος ότι το τίμημα είναι εξαιρετικά υψηλό. Δεν μπορεί σε εποχές κρίσης το δημόσιο να πουλά φθηνά και να αγοράζει ακριβά. Η ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού με τροποποίηση των όρων του είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση, ώστε να διασφαλιστεί 100 % το δημόσιο συμφέρον».

Και πρόσθεσε  «Δεν είμαστε αντίθετοι με το να επιλεχθούν ακίνητα που θα αναβαθμίσουν περιοχές της Δυτικής Αθήνας. Είμαστε όμως αντίθετοι στη σπατάλη. Είμαστε αντίθετοι στους διαγωνισμούς παρωδία. Είμαστε αντίθετοι στην ταλαιπωρία πολιτών και εργαζομένων. Και κάτι ακόμα για όσους μιλούν για τα ενοίκια της Περιφέρειας Αττικής. Το 2010 το σύνολο των ενοικίων, όλων των κτιρίων και των τεσσάρων Νομαρχιών ήταν 24,9 εκ. € και το 2014 το παραδώσαμε στα 7,5 εκ. €. Η μείωση ήταν της τάξης του 70 %. Κάθε περαιτέρω μείωση αυτής της δαπάνης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς ακινήτων είναι θεμιτή, αρκεί να τηρείται η νομιμότητα και οι αναγκαίες προϋποθέσεις και προδιαγραφές».

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -