11.4 C
Athens
16 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Επανασύσταση της επιτροπής Παραβατικότητας στο δήμο Φυλής. Του Γιώργου Κλόκουζα*

Επανασύσταση της επιτροπής Παραβατικότητας στο δήμο Φυλής. Του Γιώργου Κλόκουζα*

- Advertisement -

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το μέγα πρόβλημα της εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην περιοχή μας δε μπορεί να επιλυθεί άμεσα, αν πρώτα δεν υπάρξει σκέψη και δράση με ανατροφοδότηση από τα αποτελέσματα κάθε πράξης, ώστε σιγά-σιγά και σε  βά,θος χρόνου να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Είναι, επίσης, κοινώς αποδεκτό ότι στο δήμο Φυλής δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, καθώς παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Πως τα αντιμετωπίζουν οι τοπικοί φορείς; Όχι εύκολα αλλά τουλάχιστον με προτάσεις. Ας δούμε παρακάτω δυο από αυτές:

- Advertisement -
- Advertisement -

Πρόταση 1

“Παίρνοντας το λόγο και ο δήμαρχος ΤΑΔΕ  πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα συντάξει τα αιτήματα για την καλύτερη ασφάλεια της περιοχής , η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα για να τα παραδώσει στον υπουργό.. Επίσης πρότεινε, ένα από τα αιτήματα να είναι η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων των οικογενειών, που κάποιο μέλος τους παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά, ως μέτρο αποτροπής έκνομων ενεργειών”   

“ΑΙΧΜΗ NEWS”

Πρόταση 2

«Αυτή η άποψη όσο τετριμμένη και αν ακούγεται σήμερα, αποτελεί μια πάγια πολιτική στάση και θέση των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς όμως να μας λέει τον τρόπο. Γιατί εννοείται ότι κανένας βουλευτής δεν έχει πέσει θύμα της παραβατικότητας τους όπως για παράδειγμα, να τρακάρει με ανασφάλιστο αυτοκίνητο Ρομά, ή να πάει στο χωράφι του ή στο θερμοκήπιο του να μαζέψει τη παραγωγή του που με τόσο κόπο και χρήμα εποίησε και να τη βρει μοιρασμένη στα τσαντίρια, ή ακόμα χειρότερα να πέσει ο ίδιος θύμα κλοπής και ξυλοδαρμού.
Μπορούμε λοιπόν να ζούμε μαζί με τους Ρομά και παράλληλα με τις ευλογίες την αναλγησία και την αδιαφορία της Πολιτείας να ανεχόμαστε αυτή τη παραβατική συμπεριφορά για χάρη της καλής συμβίωσης;  Εκ πρώτης όψεως αυτό πρακτικά μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί καταστροφικό ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους.
Γιατί λοιπόν ενώ συμβαίνει δεκαετίες τώρα, δεν αντιμετωπίζεται πραγματικά; Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Δήμοι και οι περιφέρειες αδυνατούν να παρέμβουν. Ο πρώτος λόγος είναι η ψηφοθηρία. Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι σε όποιους Δήμους κατοικούν Ρομά οι ψήφοι τους σε αντάλλαγμα χρήματα και ασυλία, ανεβάζουν και κατεβάζουν Δημάρχους. Ο δεύτερος και κυριότερος είναι ότι παρά τις αυξημένες εξουσίες που έχουν δοθεί κυρίως στις περιφέρειες ειδικά μετά τον Καλλικράτη, παρόλα αυτά υπάρχει σαφή αδυναμία λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων.

Εάν καταφέρουμε να μορφώσουμε τα παιδιά τους τότε πετυχαίνουμε 2 στόχους. Ο πρώτος είναι ότι παίρνουμε τα παιδιά από τους δρόμους και επομένως από τη παρανομία και ο δεύτερος είναι ότι τους δίνουμε μέσα από την εκπαίδευση την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ποιο ευπρεπή κοινωνική συμπεριφορά ποιο κοντά στα παραδεκτά πρότυπα ήθη και έθιμα.
Αρκεί όμως μόνο αυτό; Μα και βέβαια όχι. Αυτό είναι μόνο η αρχή μιας συνολικής μεταρρύθμισης στη προσπάθεια ένταξης τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Εάν ο νόμος εφαρμοστεί αμείλικτα προς όλους τους έλληνες πολίτες τότε θα σταματήσουν να κυκλοφορούν Ρομά με αυτοκίνητα φέρετρα χωρίς ΚΤΕΟ και ασφάλεια, φέροντες μονίμως υπεράριθμους επιβάτες. Ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε είδους παραβατικότητα από μέρους τους και να τους ακολουθεί σε κάθε έκφανση της καθημερινής τους ζωής. Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι παραδειγματική η τιμωρία σε όσους αφήνουν έγκυες ανήλικες κοπέλες κάτω των 16 ετών ενώ θα πρέπει να απαγορεύεται ρητώς ο γάμος μεταξύ ανηλίκων Ρομά.

“…Θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με τους Ρομά”,  του Πάνου Σουκαρά

Διαβάζοντας τις παραπάνω σκέψεις και εκτιμώντας την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο δήμο μας αντιλαμβάνομαι, ολοένα και περισσότερο, την ανάγκη να επανασυσταθεί άμεσα η επιτροπή Παραβατικότητας, μέλη της οποίας δε θα είναι μόνο δημοτικοί σύμβουλοι ή μέλη της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή μέλη που ελέγχονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Για την ακρίβεια, η επιτροπή Παραβατικότητας δεν πρέπει να περιλαμβάνει καθόλου τέτοια μέλη αλλά ειδικούς επιστήμονες, διευθυντές σχολείων, μέλη τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων, στελέχη της αστυνομίας, της εκκλησίας και της περιφέρειας, με σκοπό την οργανωμένη και από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ενέργειες, όπως η απόφαση του δήμου Φυλής να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για να αγοράσει 8 οχήματα τα οποία θα δωρίσει στην ΕΛ.ΑΣ ως μέτρο για μείωση των κρουσμάτων παραβατικότητας, μόνο ως σπασμωδικές θα μπορούσαν να εκληφθούν.

Κατ΄ αρχήν, γιατί τα οχήματα δε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για το δήμο Φυλής αλλά για το σύνολο των αναγκών της ελληνικής αστυνομίας. Και κατά δεύτερον, γιατί για να κινούνται αυτά τα οχήματα χρειάζονται καύσιμα και τα καύσιμα χρειάζονται χρήματα. Χρειάζονται, επίσης και επιπλέον προσωπικό, το οποίο ήδη οι επιτελείς τραβούν σαν «λάστιχο» από τη μια υπηρεσία στην άλλη για να καλύψει τις ανάγκες.

Αμέσως βλέπουμε πόσα πράγματα δεν προβλέψαμε και μειώνουν τις προσδοκίες για κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ο δήμος Φυλής αντί να δώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για την αγορά των τζιπ, θα μπορούσε να διαθέσει χρήματα για την αγορά καυσίμων στα ήδη υπάρχοντα περιπολικά των αστυνομικών τμημάτων του δήμου καθώς και στα τμήματα των ειδικών μονάδων (ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ) που είναι επιφορτισμένα να δρουν στην περιοχή, προκειμένου να κινούνται περισσότερες ώρες. Θα είχε μικρότερο κόστος και πιθανόν παρόμοια  αποτελέσματα.

Όπως προείπα, κανείς μας δεν έχει ανακαλύψει την πυρίτιδα. Όλοι όμως πρέπει, στο μέτρο που μας αναλογεί, ως πολίτες και κάτοικοι του δήμου Φυλής να καταθέσουμε τις σκέψεις μας, φωτίζοντας με ένα διαφορετικό τρόπο και από άλλο σημείο αναφοράς το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής και όχι μόνο.

 

*Ο Γιώργος Κλόκουζας είναι Τεχνολόγος εκπαιδευτικός, μέλος του σύνδεσμου Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού ΑΙΓΕΑΣ

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -