11.5 C
Athens
18 Φεβρουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική HOT STORY Επεκτείνεται κατά 108 στρέμματα ακόμα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Έκθετοι περιφέρεια Αττικής και...

Επεκτείνεται κατά 108 στρέμματα ακόμα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Έκθετοι περιφέρεια Αττικής και δήμος Φυλής

- Advertisement -

‘Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής εκείνων που έσκιζαν τα ιμάτιά τους και χτυπούσαν τα χέρι στο τραπέζι ότι δε θα πέσει ούτε ένα σκουπίδι παραπάνω στο ΧΥΤΑ Φυλής, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την επέκταση του Β΄ κυττάρου κατά 108 στρέμματα, στο χώρο όπου είχε δεσμευθεί επί Σγουρού για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Και ενώ η περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να “πιπιλά” την καραμέλα της εναλλακτικής διαχείρισης και ο δήμος Φυλής να “σφυρίζει” αδιάφορα, ακόμα και οι πιο εύπιστοι και επιρρεπείς σε ωραία λόγια, αντιλαμβάνονται πλέον καθαρά ότι “δύσκολα η Φυλή θα πάψει να είναι ο αποδέκτης των απορριμμάτων του νομού Αττικής”.

Το δικό της “μαύρο Σεπτέμβρη” ετοιμάζεται να ζήσει η περιοχή του δήμου Φυλής, καθώς η απόφαση της γενικής διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα παράτασης για το σκουπιδότοπο της Φυλής, τουλάχιστον για 2 ακόμα χρόνια: το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής (θέση Σκαλιστήρι) πρόκειται να επεκταθεί κατά 108 στρέμματα (με επιφανειακό ανάπτυγμα 120 στρεμμάτων) σε δύο διακριτές φάσεις (τμήματα), οι οποίες θα διαχωρίζονται από ένα ενδιάμεσο ανάχωμα μήκους 350 μέτρων. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα της λεκάνης θα ανέρχεται στα 3,5 εκατ. κυβικά μέτρα και θα έχει διάρκεια ζωής περίπου 2 ετών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Σταμάτησαν το εργοστάσιο ανακύκλωσης για να θάβουν στο χώρο τα σκουπίδια!

Η επέκταση του ΧΥΤΑ πρόκειται να γίνει σε χώρο που είχε αρχικά προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, αλλά πριν από μερικά χρόνια «αφαιρέθηκε» από το σχεδιασμό προκειμένου να φιλοξενήσει το ένα από τα εργοστάσια διαλογής απορριμμάτων, που θα κατασκευαζόταν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτη. Ο διαγωνισμός έφθασε στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου αλλά η εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής οδήγησε στην ακύρωση της κατασκευής των εργοστασίων – και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, μέσα στα 108 στρέμματα περιλαμβάνεται και ένα κομμάτι του ΧΥΤΑ που έχει ήδη κατασκευαστεί και χρησιμοποιείται, αλλά χωρίς να έχει ληφθεί η κατάλληλη αδειοδότηση και το οποίο «ανακαλύφθηκε» με την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου και έπρεπε να «νομιμοποιηθεί».

Απούσα από το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ η ημερομηνία οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ

Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που γειτνιάζει με τους μη λειτουργούντες πλέον ΧΥΤΑ 1 και 2 Ανω Λιοσίων (1973-1997), βρίσκεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η Α΄ φάση (τμήμα) έχει έκταση περίπου 364 στρέμματα και εκτιμάται ότι έχει μόλις μερικούς μήνες ζωής ακόμα. Η Β΄ φάση, έκτασης 360 στρεμμάτων, έχει σήμερα (με την προσθήκη των 108 στρεμμάτων γιατί χωρίς την προσθήκη η ζωή του ήταν 6 μήνες) υπόλοιπο ζωής περίπου 2 χρόνια.

Πάντως, η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής παραμένει αδιευκρίνιστη: στην αρχική του μορφή, ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) περιελάμβανε συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικού «κλεισίματος» της Φυλής, η οποία απαλείφθηκε στο τελικό κείμενο. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία: μπορεί η Περιφέρεια να έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει Γ΄ φάση στο ΧΥΤΑ Φυλής (δηλαδή μια μεγάλη επέκταση με ορίζοντα 10-15 ετών), ωστόσο στην πράξη η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω των αντιδράσεων.

Ο μόνος κατασκευασμένος (και ανενεργός ακόμα) ΧΥΤΥ είναι εκείνος του Γραμματικού, που θα λειτουργήσει μετά τη δημιουργία μονάδας διαχωρισμού απορριμμάτων, ωστόσο στόχος του ΠΕΣΔΑ είναι η εξεύρεση ακόμα δύο χώρων σε νότια και δυτική ή βόρεια Αττική. Αν οι δήμοι επιδοθούν με θέρμη στον διαχωρισμό των βιοαποδομήσιμων και στη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης, ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» θα είναι μικρότερος, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ακόμα να έχει συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά για τις όποιες κινήσεις, αφού ακόμα και τα 2 χρόνια θεωρείται χρόνος πολύ λίγος και ορατό το ενδεχόμενο αδιεξόδου για τη νέα περιφερειακή αρχή που θα προκύψει από στις επερχόμενες εκλογές. Οι επιλογές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται οδηγούν μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που όλοι απεύχονται: να αποτελέσει μονόδρομο η δημιουργία της Γ΄φάσης στο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και η ταφόπλακα της περιοχής και του δήμου.

 

Newsroom doxthi.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -