11.4 C
Athens
31 Μαΐου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΣΜΟΣ Οι τρεις Μάγοι με τα δώρα: πώς οι Πέρσες ιερείς έγιναν χριστιανοί...

Οι τρεις Μάγοι με τα δώρα: πώς οι Πέρσες ιερείς έγιναν χριστιανοί Άγιοι και ποια η σχέση τους με τα Θεοφάνεια

- Advertisement -

Οι τρεις Μάγοι είναι μέρος κάθε ιστορίας των Χριστουγέννων. Αλλά στην πραγματικότητα στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο αναφέρονται μόνο «μάγοι από την Ανατολή».

Το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο αφηγείται ότι μάγοι από την Ανατολή, οδηγούμενοι από τα αστέρια μετέβησαν στη Βηθλεέμ για να αναζητήσουν το νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων. Τον βρήκαν σε ένα στάβλο και έδωσαν στον νεογέννητο Ιησού χρυσό, λιβάνι και μύρο.

- Advertisement -
- Advertisement -

Με τον όρο μάγος, ειδικά όταν προέρχονταν από την Ανατολή, οι αρχαίοι Έλληνες περιγράφουν μέλη κάστας ιερέων από την Περσία. Υπηρετούσαν τη θρησκεία που είχε ιδρύσει ο αρχαίος Ιρανός προφήτης Ζωροάστρης. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ανέφερε τους μάγους ως ένδειξη ότι ακόμη και οι εχθροί της αυτοκρατορίας αναγνώρισαν τη γέννηση του Μεσσία.

Ο Οριγένης (περίπου 185-255 μ.Χ.) μίλησε για πρώτη φορά για «τρεις μάγους». Ο Τερτυλιανός (περίπου 160-225 μΧ) αποκάλεσε τους μάγους για πρώτη φορά ως βασιλιάδες. Από τον 6ο αιώνα, δίνονται τα ονόματα των τριών μάγων Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ. Στην τέχνη ο Κασπάρ μεταφέρει στη φάτνη το μύρο, ο Μελχιόρ το χρυσό και ο Μπαλτάσαρ το λιβάνι

Πώς μεταφέρθηκαν τα λείψανα στο Μιλάνο και από κει στην Κολωνία;

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, μετέφερε από τους Αγίους Τόπους στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνοτον «Τίμιο Σταυρό», αλλά και τα οστά των τριών μάγων, τα οποία σύμφωνα με αναφορές από τον 12ο στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με άγνωστο τρόπο στο Μιλάνο.

Κατά την κατάκτηση του Μιλάνου το 1162, τα οστά των τριών μάγων βρέθηκαν στην κατοχή του αυτοκράτορα Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα, ο οποίος τα έδωσε στον καγκελάριο του Ραϊνάλδο φον Ντάσελ, που ήταν επίσης αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας. Τα οστά μεταφέρθηκαν στην Κολωνία η οποία έγινε σύντομα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνήματος. Δεδομένου ότι ο παλιός καθεδρικός ναός ήταν μικρός για τους χιλιάδες των προσκυνητών, αποφασίστηκε το 1225 να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο, στο οποίο θα κατασκευαζόταν και μια γιγαντιαία λειψανοθήκη. Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο Νικόλαος του Βερντούν δημιούργησε ένα ιερό για τα οστά, το οποίο είναι ένα από τα εξαιρετικά έργα του Μεσαίωνα.

Γιατί υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα;

Οι ιστορικοί εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν τα λείψανα που λατρεύονταν στην Κολωνία είναι γνήσια. Θέτουν το ερώτημα αν όλη η ιστορία ήταν απλώς μια επιδέξια κίνηση του Μπαρμπαρόσα και του Ραϊνάλδου φον Ντάσελ για να ενισχύσουν τη θέση τους στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο ιστορικός Ραλφ Λουτζεσβαλμπ αμφιβάλει μάλιστα για την μεταφορά των οστών από το Μιλάνο, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

Τι λέει σήμερα η Καθολική Εκκλησία;

Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη γιορτή των Μάγων στις 6 Ιανουαρίου, στα Θεοφάνια επειδή η γέννηση του Θεανθρώπου αποκαλύφθηκε στον κόσμο. Οι Μάγοι είναι επίσης σεβαστοί ως άγιοι προστάτες ταξιδιωτών, προσκυνητών και εμπόρων. Ήδη από τον Μεσαίωνα σε πολλές περιοχές, τα παιδιά πήγαιναν στη διάρκεια των Θεοφανίων από σπίτι σε σπίτι δίνοντας ευχές και παίρνοντας δώρα.

Στη Γερμανία, από το 1958, η Ομοσπονδία της γερμανικής Καθολικής Νεολαίας (BDKJ) συγκρότησε τους λεγόμενους “Τραγουδιστές των Αστεριών” ομάδες νεαρών παιδιών που τραγουδούν τα κάλαντα στα Θεοφάνια και συγκεντρώνουν χρήματα για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου. Αναγράφουν μάλιστα στις πόρτες του σπιτιού τα αρχικά “C+M+B” (Christ Μansionem Βenedicat- Ο Χριστός ευλογεί αυτό το σπίτι), τα οποία παράλληλα είναι τα αρχικά των Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ, υπενθυμίζοντας τα παραδοσιακά ονόματα των τριών μαγων από την Περσία. Η δράση αυτή υποστηρίζεται επίσης από όλους τους καγκελάριους από το 1984, όταν ο Χέλμουτ Κολ ξεκινούσε με αυτόν τον τρόπο την αρχή κάθε έτους στην Καγκελαρία.

Το 2017, οι «Τραγουδιστές των Αστεριών» συγκέντρωσαν περίπου 46,8 εκατομμύρια ευρώ (550.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος). Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε μάλιστα από το 2015 στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Πηγή: Die Welt

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -