11.4 C
Athens
20 Οκτωβρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ Αχαρνές: Δεν είναι μόνο "έγκλημα"! Είναι και Ιστορία

Αχαρνές: Δεν είναι μόνο “έγκλημα”! Είναι και Ιστορία

- Advertisement -

Η ιστορία ενός τόπου είναι ότι πιο πολύτιμο έχει να του προσφέρει και μέσα από αυτές τις γραμμές ο κ. Σπύρος Βούλγαρης αποτυπώνει τη διαδρομή στον χρόνο εμβληματικών σημείων και μνημείων της πόλης των Αχαρνών.

Κεντρική Πλατεία- Άγιος Βλάσιος
Ο σημερινός Μητροπολιτικός ναός άρχισε να χτίζεται το 1886 σε οικόπεδό, που αγοράστηκε αντί 1.600 δρχ, από τη Μονή Κλειστών Φυλής “προς οικοδόμησην επ’ αυτού ναού του Αγ. Βλασίου”, αριθμ. συμβολαίου 4867 στις 18 Δεκεμβρίου,  ημέρα Πέμπτη του έτους 1886.
Από πλευράς Αχαρνών το υπογράφουν ο Σπυρίδων Λαζάρου Δήμαρχος και οι επίτροποι Δ. Ράπτης και Χ. Βρεττός.
Μέσα στο οικόπεδο που αγοράστηκε υπήρχε μικρό εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης,  το οποίον κατεδαφίστηκε για να χτιστεί ο μεγάλος ναός.
Κατεδαφίστηκε επίσης ο προϋπάρχων μικρός ναός του Αγ. Βλασίου, που βρισκόταν στο κυκλικό παρτέρι της πλατείας, μπροστά από το Μουσείο της ΙΛΕΑ. Στα όρια του σημερινού ναού βρίσκεται το εκκλησάκι του 15ου-16ου αιώνα Αγ. Ιωάννης Θεολόγος.
Τα εγκαίνια του Αγ. Βλασίου έγιναν το 1900 στις 25 Νοεμβρίου,  εορτής της Αγ. Αικατερίνης,  από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Προκόπιο.
Το 1845 ο τότε Δήμαρχος Ιωάννης Λέκκας, αποφάσισε τη μεταφορά από το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στον Γκατζανα (Πάρνηθα), της ομώνυμης εικόνας και της πανήγυρης της πόλης, που γινότανε εκεί από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Από τότε εορτάζεται η επίσημη πανήγυρη της πόλης έως και σήμερα στον Άγιο Βλάσιο.
Η εκδήλωση της πανήγυρης καθιερώθηκε από τον δήμαρχο Γιάννη Κασσαβού να φέρει την ονομασία                “ΣΟΦΟΚΛΕΙΑ” προς τιμή του μεγάλου τραγικού ποιητή και “αιώνιου κατοίκου” της πόλης: ΣΟΦΟΚΛΗ.
Αγία Σωτήρα-Αγ.Νικόλαος
Ναός σταυροειδής Βυζαντινής – μεταβυζαντινής εποχής. Εσωτερικά οι τρεις κολόνες έχουν κιονόκρανα Ιωνικού ρυθμού (400-500πΧ) και τέταρτη κολόνα βυζαντινού ρυθμού.
Η ζωγραφική διακόσμηση έχει τρεις τουλάχιστον περιόδους 15-16-17 αιώνας
Η εκκλησιά υπήρξε το καθολικό της μεγάλης Μονής Αστεριου, που υπήρχε στην περιοχή μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα. Μετέπειτα έγινε μετόχι της Μονής Αγ. Τριάδος Πάρνηθας,  έως το 1796 και από τότε έως σήμερα είναι μετόχι της Μονής Πετράκη.
Πιθανολογείται ότι από την ανέγερση έως τα μέσα του 17ου αιώνα ονομαζόταν Αγ. Νικόλαος και από τότε τιμάται στο όνομα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού ή Αγ. Σωτήρα
Με την αποκατάσταση της από την αρχαιολογική υπηρεσία, που έχει αρχίσει, θα έρθει στο φως η ιστορική διαδρομή 500 τουλάχιστον χρόνων,  της Αγ. Σωτήρας.
Στα όρια του ναού βρίσκεται το άγιασμα του (πηγή) και ίχνη από το νταμάρι,  του πωρόλιθου, που χτίστηκε ο ναός,  άλλοι ναοί και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγ. Βλασίου.
“Τις πέτρες τις έβγαζαν στην Μεταμόρφωση Αγ. Σωτήρα και τις κουβαλούσαν με κάρα και ζώα”.
Σ. Αναγνωστόπουλος.
Ιστορία Αγ. Βλασίου
- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -