11.4 C
Athens
8 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Μετατροπή του ΧΥΤΑ Φυλής σε περιβαλλοντικό πάρκο εξαγγέλει και ο αν. υπουργός...

Μετατροπή του ΧΥΤΑ Φυλής σε περιβαλλοντικό πάρκο εξαγγέλει και ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος

- Advertisement -

Στην αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο δήμο Φυλής για το σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο που εξελίσσεται στην περιοχή και αφορά στην αποκατάσταση της χωματερής και τη μετατροπή της σε περιβαλλοντικό πάρκο, στέκεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που είναι, όπως είπε, η συνολική αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η χώρα μας καταδικάστηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη λειτουργία ΧΥΤΑ.

Παράλληλα όμως με την εικόνα η κυβέρνηση δίνει βάρος και στην κοινωνική οικονομία μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις, όπως διευκρινίζει ο κ. Φάμελλος, καθώς από τα οικονομικά αποτελέσματα επωφελούνται τελικώς οι πολίτες.

- Advertisement -
- Advertisement -

Όσον αφορά στο δήμο Φυλής, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για καινοτόμα πρωτοβουλία αναφορικά με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στο ΧΥΤΑ Φυλής καθώς, όπως τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο, «δεν είναι μόνον η εξοικονόμηση ενέργειας για τους δημότες, για τους πολίτες, αλλά ο στόχος είναι αυτή η εξοικονόμηση της ενέργειας να πηγαίνει κατευθείαν ως κοινωνική προστασία, ως μέτρο κοινωνικής παροχής και προστασίας σε εκείνους τους πολίτες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Αλλάζουμε την αρνητική εικόνα δεκαετιών» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει στα χέρια του τη μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής και τη μετατροπή της σε ενεργειακό πάρκο. Όπως τονίζει, «αυτό που κάνουμε για τη χώρα οφείλουμε να το κάνουμε και για το δήμο Φυλής. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε σχέδιο σε συνεργασία με το δήμο, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια για την αποκατάσταση της χωματερής, δημιουργούμε μία σύγχρονη μονάδα σε όλη την περιφέρεια ένα περιβαλλοντικό πάρκο» όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Χαρίτση, έχουν δεσμευθεί 150 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων και τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες χωροθετημένες περιοχές. Παράλληλα, στο πλάνο της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός στις μονάδες ανακύκλωσης αναφορικά με τα οργανικά απορρίμματα με τη συνεργασία δήμων που ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. «Η δουλειά πλέον θα γίνεται στο κομμάτι της διαλογής και ταφής οργανικών απορριμμάτων» διευκρινίζει ο κ. Φάμελλος.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το πότε θα υλοποιηθούν τα έργα στη Φυλή και αν πρόκειται για έναν χρονοβόρο σχεδιασμό, ο κ. Φάμελλος απαντά «πως ο δήμος ετοίμασε ένα σχέδιο αποκατάστασης και μελλοντικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο χώρο, που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά. Το σχέδιο έγινε με βάση το νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες. Το μεγαλύτερο μέρος της πρώην χωματερής έχει αποκατασταθεί και εκτιμώ ότι κάποια έργα δεν θα καθυστερήσουν».

Το ενεργειακό πάρκο στηρίζεται απόλυτα από την κυβέρνηση, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς είναι στην κατεύθυνση τηςκοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Επίσης, εκτιμά ότι το έργο στο δήμο Φυλής έχει πολύ καλή προοπτική, μένει, όπως σημειώνει, να εξεταστεί από την πλευρά του υπουργείου το κομμάτι που αφορά στην δημιουργία έργων αναψυχής, τα οποία θα δημιουργηθούν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Έργο πνοής για όλη την Αττική το χαρακτηρίζει ο Χρήστος Παππούς

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δημοσιοποιεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, τη φιλοδοξία του σχεδίου που δεν είναι άλλη από το γεγονός η ανάπλαση της χωματερής να αποτελέσει έργο πνοής για ολόκληρη την Αττική. Περιγράφοντας το έργο σημειώνει πως «προβλέπει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, πάρκου νερού από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων, αθλητικού πάρκου και πίστας moto cross». Εξάλλου, με το νόμο που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, «μας δίνεται η δυνατότητα να γίνουμε ως δήμος ενεργειακή κοινότητα, δηλαδή να αξιοποιούμε οι ίδιοι το ρεύμα που θα παράγουμε από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στη χωματερή».

Σε ερώτηση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, μας απαντά πως θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του δήμου «ο οποίος πληρώνει ένα μεγάλο ποσόν στη ΔΕΗ, αλλά και για τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, δηλαδή των νοικοκυριών που απειλούνται με ενεργειακό αποκλεισμό», τονίζει ο κ. Παππούς.

Μάλιστα προσθέτει «πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της νέας τεχνολογίας (αντλίες θερμότητας, led κλπ), βρίσκεται ο στρατηγικός μας στόχος που είναι η ενεργειακή αυτοτέλεια του δήμου Φυλής. Αυτό σημαίνει, μεσοπρόθεσμα, μηδέν κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για την κατανάλωση των δημοτικών κτιρίων, τον οδοφωτισμό και τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα επιλεγούν με τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Τέσσερις Ηπειρώτες εναντίον του Συλλόγου Ηπειρωτών! Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, προτρέπουν μέλη να μην ψηφίσουν στις εκλογές

Μάρτυρες ενός υπόγειου πολέμου που φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στα σπλάχνα του γίνεται τις τελευταίες ημέρες ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων....

«70 χρόνια ρεβεγιόν» από το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση με χριστουγεννιάτικο χρώμα διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων του Δήμου Αχαρνών. Στις 19:00 το Σάββατο...

Ξεκινά αύριο το μοναδικό Βιωματικό Χριστουγεννιάτικο χωριό του Paradise Park!

Τα ομορφότερα Χριστούγεννα περνούν από το μοναδικό Βιωματικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Paradise Park! Για άλλη μια χρονιά, από...

Θεόφιλος Αφουξενίδης:Μην αδικείτε άλλο τις Αχαρνές

Ανακοίνωση της παράταξης "Αχαρνές Αλλαγή Τώρα" σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας στο Δήμο Αχαρνών  Τι...
- Advertisment -