KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Επαναστατικό” βήμα χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ο Γιώργος Παπανδρέου

10/12/2010 12:13
2 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Γιώργος ΠαπανδρέουΕπαναστατικό βήμα στην κατεύθυνση σύγκλισης της Ελλάδας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ώριμους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο “Κάραβελ” η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με δημάρχους και περιφερειάρχες και με θέμα “Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

 

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή η διαδρομή πρέπει να διανυθεί, το ταχύτερο δυνατό για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ είναι προσανατολισμένη σε περιφερειακό επίπεδο και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια τάση για τη συγκέντρωση του 50%, σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού σε πόλεις, αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας δυναμικών πόλεων σε καινοτόμες περιφέρειες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, διότι χωρίς αυτήν είναι μάταιος ο περιορισμός των ελλειμμάτων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προτάσεις με αναπτυξιακή προοπτική. “Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας, αποτελεί μέρος της λύσης και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η χώρα” ανέφερε και χαρακτήρσε την σημερινή κατάσταση της αυτοδιοίκησης ως μικρογραφία του κράτους. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σπάει τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης κράτους-Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στους νέους δήμους και περιφέρειες θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, για την ανάπτυξη, το κράτος πρόνοιας και την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων και χαρακτήρισε ως μεγάλο στοίχημα την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. “Η μέχρι σήμερα πελατειακή πολιτική, μας έκανε να κοιτάμε στο κέντρο αντί να αξιοποιούμε αυτό που υπάρχει δίπλα μας” τόνισε, προσθέτοντας πως στις αιρετές περιφέρειες θα μεταφερθούν τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε, μέσω της ανάπτυξης, η κάθε περιφέρεια να αποκτήσει ιδιαίτερη περιφερειακή ταυτότητα, συνδέοντας οριζόντια τις τοπικές δυνάμεις.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δημάρχους και περιφερειάρχες, να βοηθήσουν στις αλλαγές στην Παιδεία, επισημαίνοντας πως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδρύματα που δίνουν κάποιο απλό χαρτί, με το οποίο κάποιος βρίσκει μια δουλειά, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως εργαλεία για την ανάπτυξη μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και της συνεχούς κατάρτισης.

“Θα έχετε λόγο στην διαχείριση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση” είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ κλείνοντας την ομιλία του αποκάλεσε τους δημάρχους και περιφερειάρχες ως συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια αλλαγών.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: