11.4 C
Athens
2 Ιουλίου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ομερτά, βλάκας, παρανοϊκός, σφετεριστής, παραλογισμός κ.λ.π. Άρθρο του Βασίλη Γκόλτσιου

Ομερτά, βλάκας, παρανοϊκός, σφετεριστής, παραλογισμός κ.λ.π. Άρθρο του Βασίλη Γκόλτσιου

- Advertisement -

Βασιλης ΓκολτσιοςΣήμερα οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας είναι ραγδαίες. Βέβαια λίγο πολύ από ότι φαίνεται ήταν δρομολογημένες.Τα βασικότερα είχαν συμφωνηθεί και ο άσπρος καπνός για τα προσχήματα υψώθηκε. Πως λέμε, να τηρηθεί το έθιμο. Η καινούργια κυβέρνηση, η υπηρεσιακή, η μεταβατική, η συνεργασία ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Εκείνοι που με μεγάλη προσπάθεια και απύθμενη βλακεία την οδήγησαν στην τραγική αυτή κατάσταση, είναι οι ίδιοι που σήμερα ανέλαβαν να την σώσουν.

- Advertisement -
- Advertisement -

Σήμερα μου ήρθε η επιθυμία να ξεσκονίσω τα λεξικά και να φρεσκάρω την μνήμη μου με την ακριβή έννοια κάποιων πολυσυζητημένων λέξεων και κάποιων όρων, με τις οποίες μας βομβαρδίζουν τον τελευταίο καιρό τα πάσης φύσεως μέσα μαζικής… παραπληροφόρησης. Χωρίς να υπονοώ τίποτε και χωρίς να αποδίδω τίποτε και σε κανέναν, απλώς τα καταγράφω. Αν τώρα κάποια από αυτά συνδυάζονται με κάποιους είναι εντελώς συμπτωματικό.

Ξεκινώ την περιπλάνησή μου με την λέξη, με τον όρο, «Ομερτά». Ακούστηκε πριν λίγες ημέρες σε ομιλία στην Βουλή των Ελλήνων από αρχηγό κόμματος. Ο όρος Ομερτά χρησιμοποιείται στην περιοχή της Σικελίας, της Καλαβρίας και της Απουλίας όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία της παράνομης οργάνωσης ,της Μαφίας. Ο όρος αποδίδεται με την έννοια της μη συνεργασίας με τις αρχές. Στην πραγματικότητα είναι «ο Νόμος της Σιωπής». Η παραβίασή του τιμωρείται με θάνατο. Σε συνάρτηση με τον Νόμο της Σιωπής, δηλαδή με την Ομερτά, είναι και η Σικελική παροιμία. « Όποιος δεν ακούει, δεν βλέπει και δεν μιλάει, «ζει εκατό χρόνια».

Συνεχίζω με την λέξη, « Βλάκας». Βλάκας είναι αυτός που σκέπτεται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την …γέμιση του κεφαλιού του. Έχει χαμηλή νοημοσύνη και συμπεριφορά χωρίς σκέψη. Παίρνει λάθος αποφάσεις στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Αποδυναμώνει και καταστρέφει το βασικό συστατικό μιάς κοινωνίας που είναι η έγκυρη πληροφόρηση και η υπάρχουσα γνώση. Ειδικά στην περίπτωση που κατέχει κάποια θεσμική θέση, με τις κινήσεις του είναι σε θέση να την καταστρέψει π.χ έναν οργανισμό, μία χώρα. Η προσπάθεια να πεισθεί μέσω ακλόνητων επιχειρημάτων, δεν οδηγεί πουθενά. Είναι στον δικό του κόσμο. Δεν υπακούει σε νόμους και αρχές, δεν καταλαβαίνει από όρια και προθεσμίες.

Ακολουθεί ο Όρος «Παρανοϊκός». Ό Εις την παράνοιαν ανήκων η αναφερόμενος, η ο έκ παράνοιας πάσχων. Παρανοϊκή δε ιδέα, η ιδέα μη ανταποκρινόμενη είς την πραγματικότητα είς την οποίαν όμως ο πάσχων πιστεύει ακράδαντα. Οι παρανοϊκές ιδέες αναλόγως του περιεχομένου των διακρίνονται εις ιδέες διώξεως, παχυδερμίας ,μυστικισμού κ.λπ. Παράνοια είναι η ανοησία, ο παραλογισμός, το χρόνιο παραλήρημα που αλλάζει την κρίση και το συλλογισμό. Η παρανοϊκή ιδιοσυγκρασία περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: Υπερτροφία του Εγώ μετ΄αμέτρου υπερεκτιμήσεως, δηλ. αλαζονείας. Δυσπιστία και ιδέες καταδίωξης. Εσφαλμένη κρίση που περιορίζεται στις απόψεις του τις οποίες στηρίζει με παράλογα επιχειρήματα. Κοινωνική δυσπροσαρμοστία που καθιστούν τα άτομα αυτά λίαν επικίνδυνα.

«Σφετεριστής.» Σφετεριστής είναι ο αλλότρια δηλ. ξένα οικειοποιούμενος. Σφετερίζομαι σημαίνει. ιδιοποιούμαι, οικειοποιούμαι με αθέμιτο τρόπο κάτι που δεν μου ανήκει. Σαν τύραννος σφετερίζομαι την Αρχή η υφαρπάζω την δόξα ,την φήμη κάποιου ικανοποιώντας την ματαιοδοξία μου. Η λέξη σφέτερος συσχετίζεται με την ατασθαλία, την ασέβεια, την κακοδιοίκηση, την τυραννίδα στον χώρο της πολιτικής. «Σφετεριστής ονομάζεται ο τύραννος και η ανεύθυνη τυραννίδα που προάγει το σφέτερον. Το δικό του συμφέρον προάγει και όχι το συμφέρον των πολιτών», κατά τον Αριστοτέλη.

Τελευταίος για σήμερα γιατί από ότι φαίνεται θα επανέλθουμε ίσως και σύντομα, ο όρος «παραλογισμός». Παραλογισμός θεωρείται η ακραία κατάσταση μέσα από την οποία ο άνθρωπος χάνει τα λογικά του. Προβαίνει σε πράξεις εσφαλμένες, αντίθετες με την σύνεση και κατά παράβαση των συλλογιστικών κανόνων. Εμφανίζεται κατά τους ειδικούς ως άγχος και πλαστότητα της ανθρώπινης ζωής, ως ανακολουθία των όρων της ύπαρξης, ως υπέρτατη αποτυχία. Ό λογικός άνθρωπος προσαρμόζει τον εαυτό του στον κόσμο. Ο παράλογος επιμένει να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του ,κατά τον Σώ Μπερνάρ.

Ασφαλώς και δεν προσπάθησα να συνδέσω τα προαναφερόμενα με τα όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό ,αυτές τις ημέρες αυτές τις ώρες στην χώρα μας. Αυτά όμως που διαδραματίζονται σήμερα στην πολιτική σκηνή με ναι η όχι σε δημοψηφίσματα, με ναι η όχι σε παραιτήσεις υπουργών , βουλευτών, πρωθυπουργού , με τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινής η ευρείας αποδοχής κλπ. Η Ελλάδα, αφού επί δύο χρόνια διαπομπεύτηκε διεθνώς και οι Έλληνες έχουν υποστεί τα πάντα, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ, να βρεθεί ίσως και εκτός κοινότητος για μια σύμβαση την οποία μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει και ενδεχομένως να μη χρειάζεται και κύρωση από την Βουλή. Αυτό και αν δεν είναι παραλογισμός.

Αυτόν τον πολιτικό παραλογισμό ζούμε σήμερα και να θυμάστε: Αυτοί που με τις παράλογες αποφάσεις και πράξεις μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, μπορεί κάποια ημέρα αντί να τιμωρηθούν και να πληρώσουν θα ανακηρυχθούν και ήρωες. Θα είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού.

Βασίλης Γκόλτσιος

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -