11.4 C
Athens
28 Σεπτεμβρίου 2021
- Advertisment -
Αρχική HOT STORY «Στοπ» σε ενδεχόμενη διπλοπληρωμή εργολάβου από το δήμο με 4,5 εκατομμύρια ευρώ...

«Στοπ» σε ενδεχόμενη διπλοπληρωμή εργολάβου από το δήμο με 4,5 εκατομμύρια ευρώ έβαλε ο Δημήτρης Μπουραΐμης (βίντεο)

- Advertisement -

«Φρένο» σε πληρωμή ποσού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβο δημοσίων έργων (για έργα που είχαν κατασκευαστεί στον πρώην δήμο Φυλής από την εποχή των Νίκου Λιάκου και Δημήτρη Μπουραΐμη) έβαλε με παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δημήτρης Μπουραΐμης. Τη συγκεκριμένη πληρωμή αιτήθηκε η διοίκηση Παππού στο υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση από τα ληξιπρόθεσμα, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Το ιστορικό της υπόθεσης

- Advertisement -

Το 2012, στα πλαίσια της εξυγίανσης ων δήμων που προωθούσε η τότε κυβέρνηση, η διοίκηση Μπουραΐμη κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, για την εξόφληση υποχρεώσεων και έργων που αφορούσαν τους 3 πρώην δήμους, αποδεικνύοντας ότι ο δήμος είναι βιώσιμος και μπορεί να εξυγιανθεί οικονομικά. Η χρηματοδότηση ήταν ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 6 εκατομμύρια αφορούσαν τον εν λόγω εργολάβο δημοσίων έργων.

- Advertisement -
- Advertisement -

Να σημειωθεί, ότι όσες δικαστικές αποφάσεις αναφέρονταν στις υπάρχουσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αφορούσαν μόνο το κεφάλαιο ενώ απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να συνοδεύονται με τιμολόγια, για τα οποία είχε καταβληθεί ΦΠΑ στην ημερομηνία και τη χρονολογία που εκδόθηκαν και είχε πληρωθεί ο φόρος στη δήλωση εισοδήματος. Το ίδιο ίσχυε και για τιμολόγια παρελθούσης χρήσης, που δε συμπεριλαμβάνονταν στις δικαστικές αποφάσεις.

Το 2016, ο Δημήτρης Μπουραΐμης πληροφορείται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο δήμος Φυλής είχε αιτηθεί χρηματοδότηση για ληξιπρόθεσμα χρέη στο συγκεκριμένο εργολάβο, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενο δικαστικές αποφάσεις. Σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ενημερώνει τη διοίκηση Παππού ότι ο συγκεκριμένος ανάδοχος έχει πάρει όλο το ποσό των 6 εκατομμυρίων που του είχε εγκριθεί από τα ληξιπρόθεσμα (4 εκατομμύρια μέχρι 31/8/2014 και άλλα 2 εκατομμύρια από 31/2/2014) και συνεπώς θα έπρεπε, πριν προχωρήσει στην πληρωμή του, να ελέγξει: α) αν περιλαμβάνουν οι δικαστικές αποφάσεις τόκους (διότι δεν δικαιούται να ενταχθεί στη χρηματοδότηση των ληξιπροθέσμων για τόκους υπερημερίας), β) ποια τιμολόγια επικαλείται, ποιες συμβάσεις έργων και ποιους διαγωνισμούς και γ) αν για αυτά τα τιμολόγια έχει καταβληθεί ΦΠΑ στο χρόνο που έχουν εκδοθεί και έχει καταβληθεί η φορολογία εισοδήματος.

«Παρά τις προειδοποιήσεις, την άνοιξη του 2017,η διοίκηση Παππού προχώρησε στην πληρωμή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στον εργολάβο, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχα αναφέρει και με τον ορατό κίνδυνο να εμπεριέχονταν σε αυτά και χρήματα που είχε ξαναπληρωθεί. Δηλαδή, διπλοπληρώθηκε για τα ίδια έργα» τονίζει ο κ. Μπουραΐμης στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ και προσθέτει ότι για όλα αυτά θα υπάρχει καταλογισμός και καταδίκη των υπευθύνων στο διαχειριστικό έλεγχο που θα γίνει.

Πριν λίγες μέρες (Μάιος 2018), ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ πληροφορείται και πάλι ότι, με νέα αίτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμος Φυλής αιτείται εκ νέου χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο εργολάβο, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενη και πάλι δικαστικές αποφάσεις . «Γίνεται μια προσπάθεια να πληρωθεί ο ίδιος άνθρωπος, χωρίς να ξέρει το δημοτικό συμβούλιο τι περιλαμβάνει αυτή η υποχρέωση: τόκους από έργα που έχουμε ήδη πληρώσει, νέα έργα, σε τι αφορά;. Ουδέποτε τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα αίτησης ληξιπροθέσμων στο υπουργείο, όπως δεν είχε τεθεί ούτε στα χρήματα που του καταβλήθηκαν το 2017, κάτι που υποχρεούται να κάνει η δημοτική αρχή» σημειώνει ο κ. Μπουραΐμης.

«Να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ο φάκελος του εργολάβου»

Ο Δημήτρης Μπουραΐμης έθεσε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας από το διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Κλεισούρα να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του συγκεκριμένου προμηθευτή στο Σώμα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι σύμβουλοι σε τι αφορούν τα χρήματα που αιτείται ο δήμος να πάρει, αν υπάρχουν τιμολόγια για αυτά και αν αφορούν παλιά ή νέα έργα. Παράλληλα, ζήτησε να μάθει αν η οικονομική υπηρεσία του δήμου έχει ελέγξει τι χρήματα έχει ήδη πάρει ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Ο κ. Κλεισούρας, ωστόσο, δεν προσκόμισε το φάκελο με τα στοιχεία όπως του ζητήθηκε αλλά τις δικαστικές του αποφάσεις ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική υπηρεσία δεν παρέλαβε στοιχεία από τον πρώην δήμο Φυλής για το συγκεκριμένο ανάδοχο. Εξάλλου, στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Μπουραΐμη πώς είναι δυνατόν, να μην έχουν ελέγξει οι υπηρεσίες του δήμου αν ο άνθρωπος αυτός έχει πάρει χρήματα και πόσα, τι τιμολόγια έχει, αν έκανε τα έργα ή όχι και να αιτούνται με τόση ευκολία να λάβει  4,5 εκατομμύρια ευρώ, ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας επικαλέστηκε και πάλι τις δικαστικές αποφάσεις.

Δείτε το χαρακτηριστικό διάλογο μεταξύ του Δημήτρη Μπουραΐμη και του διευθυντή της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου:

 

 

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις αιτιάσεις ότι ο πρώην δήμος Φυλής δεν έχει δώσει στοιχεία για το συγκεκριμένο εργολάβο, ο κ. Μπουραΐμης τις χαρακτήρισε «αστεία δικαιολογία, αφού  ο πρώην δήμος Φυλής έχει το αρχείο του στην ΤΔΥΚ (Τεχνική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής) καθώς δε διέθετε πλήρη τεχνική υπηρεσία. Εκεί υπάρχουν όλα τα πρωτότυπα αρχεία και μπορούν και σήμερα ο δήμος να ανατρέξει σε αυτά».

Να σημειωθεί, ότι υπό την πίεση του κ. Μπουραΐμη, ο Χρήστος Παππούς αποδέχθηκε το αίτημα να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία πληρωμής του εργολάβου. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, από όλη τη διαδικασία η απουσία της νομικής υπηρεσίας του δήμου και ποια είναι στοιχεία που έχει ελέγξει για να προστατέψει τα χρήματα των δημοτών.

Ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτήρισε την αποκάλυψη του Δημήτρη Μπουραΐμη, ο επικεφαλής της ΕΥΠΟΛΙΣ Γιώργος Αβράμης, ζητώντας με τη σειρά του να ελεγχθούν τα στοιχεία του συγκεκριμένου προμηθευτή και να προσκομιστεί στο δημοτικό συμβούλιο ο φάκελός του. Τόνισε δε ότι επειδή είχε το έργο των αποχετεύσεων στη Φυλή, αποκλείεται να μην είχε περάσει από επιτροπές παραλαβής του δήμου, οι οποίοι θα πιστοποιούσαν τι είχε κάνει και τι είχε λάβει.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -