KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΦΥΛΗ

Υπερψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, προϋπολογισμός και αντισταθμιστικά οφέλη από ΕΣΔΚΝΑ

12/03/2010 10:43
5 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Δημοτικό   Συμβούλιο για προϋπολογισμόΤη ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2010, από κοινού με την αποδοχή των αντισταθμιστικών οφελών από τον ΕΣΔΚΝΑ και την αρχή των εργασιών για τη συντήρηση και λειτουργία του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής.Με την επισήμανση πως στόχος του Δήμου Φυλής ήταν, είναι και θα είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα με παράλληλη συγκράτηση των αυξήσεων, ώστε οι δημότες να μην επιβαρύνονται με πολλά έξοδα, ο οικονομικός σύμβουλος του Δήμου Χρήστος Μπέλλος προέβη στην παρουσίαση του Προϋπολογισμού για το 2010, ο οποίος όπως ανέφερε, «αντικατοπτρίζει τα μεγάλα βήματα του Δήμου για ανάπτυξη και ζωή στη Φυλή».

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 95.213.000 ευρώ για το 2010, συμπεριλαμβανομένων του Τεχνικού Προγράμματος, των οφειλών παρελθόντων ετών, καθώς και των λοιπών αποδόσεων προς τρίτους. Το αποθεματικό του Δήμου αγγίζει τις 900.000 ευρώ ενώ τα τακτικά έσοδα ανέρχονται στα 21.628.000 ευρώ, ποσό που – σύμφωνα με το κ. Μπέλλο – επαρκεί, προκειμένου ο Δήμος να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του.

Δημήτρης Μπουραϊμης: “Πρέπει να δούμε τον Προϋπολογισμό με υπευθυνότητα ”

Υπενθυμίζοντας πως η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2010 γίνεται εν μέσω της συζήτησης για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, γεγονός που δεν αποκλείει αλλαγές, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης ζήτησε να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα υπευθυνότητα.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως ο Δήμος βρίσκεται σε καλή πορεία από οικονομική άποψη, καθώς αφενός δε χρωστάει σε κανένα και αφετέρου, με τα έσοδα ενός έτους, μπορεί να ανταπεξέλθει σε όποια απαίτηση δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ. Ο κ. Μπουραίμης δεν έκρυψε, εξάλλου, πως υπάρχουν σκέψεις για λήψη δανείου από το Δήμο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης και να μην παραμείνει η περιοχή όμηρος του ΕΣΠΑ, το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη. «Πρέπει να προβούμε σε συγκεκριμένες πράξεις σε επίπεδο θεσμών και έργων, ώστε να μη μπορέσει κανείς να αλλοιώσει το περιεχόμενο της περιοχής μας για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Κάποιοι εποφθαλμιούν και θέλουν να ενωθούν με το Δήμο μας για να λύσουν τα προβλήματά τους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια συγκυρία, έχοντας ως εργαλείο αυτόν ακριβώς τον Προϋπολογισμό, αν χρειαστεί” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Βασίλης Γκόλτσιος: “Ναι μεν αλλά…”

Με την επισήμανση πως ο Προϋπολογισμός του 2010 είναι μάλλον σπάταλος παρά φειδωλός και πως δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα του σήμερα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλης Γκόλτσιος υπερψήφισε μεν αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις. Αρνητικά σχολίασε το κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2009 για τις εθνικές εορτές, ζητώντας να μην ψηφιστεί τόσο μεγάλο ποσό για τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, άσκησε κριτική για τα μισθώματα που δίνει ο Δήμος σε ορισμένα κτίρια, τα οποία ενδεχομένως δεν χρησιμοποιεί τελικά αλλά και για τα αυξημένα έξοδα για καύσιμα, σε κάποιες υπηρεσίες. Τέλος, ο κ. Γκόλτσιος ζήτησε να υπάρξουν υψηλά κονδύλια για επιχορηγήσεις που αφορούν στον πολιτισμό και στα Κ.Α.Π.Η. ενώ επέστησε την προσοχή για το υψηλό κονδύλι που αφορά στην επιχορήγηση του γηπέδου, το οποίο δεν έχει περιέλθει ακόμα στο Δήμο.

Αποδοχή των αντισταθμιστικών οφελών από τον ΕΣΔΚΝΑ

Στην αποδοχή των αντισταθμιστικών οφειλών από τον ΕΣΔΚΝΑ για τη χρονική περίοδο 2009-2014 με το ποσό να ανέρχεται στα 18.000.000 ευρώ κατ’ έτος, προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δημήτρης Μπουραίμης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα και την προσπάθεια του Δήμου για την αύξηση των εσόδων από τον ΕΣΔΚΝΑ και πρότεινε, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, να αποταμιεύεται ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ κάθε μήνα, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του Δήμου και να μπορεί να λειτουργήσει για κάποια χρόνια από τα έσοδα των δημοτών του και μόνο.

Ξεκινούν τα έργα συντήρησης του Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης του ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου – ενός από τα σπανιότερα μνημεία μεταβυζαντινής εποχής – καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη χρηματοδότησή τους. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μπουραϊμη, ο Δήμος επιφορτίζεται με τη χρηματοδότηση της συντήρησης της εκκλησίας, ποσό που ανέρχεται στα 389.000 ευρώ ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την ανάθεση εκτέλεσης του έργου σε εργολάβο και την επίβλεψη των εργασιών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει σε ένα χρόνο ενώ μετά η εκκλησία θα λειτουργεί κανονικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την απόφαση χαιρέτισε και ο Βασίλης Γκόλτσιος, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Ιερός Ναός αποτελεί σημαντικό μνημείο για το Δήμο Φυλής, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ύπαρξη του χωριού στην αρχή και της πόλης μετέπειτα.

Συνδιαχείριση Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Φυλής – Ερασιτέχνη Θρασύβουλου αθλητικών χώρων στο Δήμο

Την κοινή χρήση και διαχείριση από τον ερασιτέχνη Θρασύβουλο και τον Αθλητικό Οργανισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, που διαχειρίζεται αποκλειστικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερασιτέχνη, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τόσο ο Δήμαρχος Φυλής όσο και ο Προέδρος του Αθλητικού Οργανισμού Γιώργος Δαχτυλίδης χαρακτήρισαν επιβεβλημένη την απόφαση για τη νομιμοποίηση της χρήσης των χώρων που διοικεί το Δ.Σ. του ερασιτέχνη Θρασύβουλου από τον Αθλητικό Οργανισμό, ο οποίος θα καταφέρει να υλοποιήσει και να αναπτύξει περαιτέρω τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για νέους και ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου θα συμμετέχει στα λειτουργικά έξοδα των αθλητικών χώρων, με ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιχορήγηση των αθλητικών και πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, με παράλληλη εξόφληση τυχόν οφειλομένων σε αυτούς από το 2009.

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: