KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΦΥΛΗ

Πρόθεση για δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων για την πυροπροστασία στη Φυλή

20/05/2011 08:21
6 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

ΣΤΟ ΦυλήΜε την επισήμανση ότι στην Πάρνηθα και στην περιοχή που περικλείεται γύρω από αυτήν χτυπά η ψυχή και η καρδιά της Αττικής, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης έδωσε, στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική κοινότητα Φυλής, το στίγμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να προστατευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο ουσιαστικά, ο σημαντικός αυτός πνεύμονας πρασίνου της πρωτεύουσας.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

 

Ο κ. Μπουραίμης χαρακτήρισε κρίσιμη χρονιά τη φετινή διότι υπάρχουν χαρακτηριστικά πυκνής βλάστησης και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αστυνόμευση στο δήμο Φυλής, ο οποίος είναι από τους κρισιμότερους δήμους μαζί με τις Αχαρνές και τον Ασπρόπυργο. Επεσήμανε δε την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και καθορισμού ευθύνης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

«Είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί ποιος έχει τη γενική προσταγή και πως οι υπόλοιποι θα ταχθούμε ιεραρχικά σε εκείνον που έχει την ευθύνη. Όλοι πρέπει να μπούμε σε μια διάταξη, υπό την εποπτεία της πυροσβεστικής. Πρέπει να είμαστε αυστηροί και αποτελεσματικοί, η πυροσβεστική και η αστυνομία σε όποιον βάζει φωτιά, είτε από δόλο, είτε από αμέλεια και εκείνοι που εκμεταλλεύονται την καύση πρέπει να ξέρουν ότι δεν τους χαϊδεύουμε» τόνισε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο καθένας πρέπει να μπει σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ενώ χαρακτήρισε σημαντικές τις ευθύνες και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Φυλής δεσμεύτηκε ότι, από κοινού με τις υπηρεσίες, θα δίνεται πρόστιμο και στον ίδιο το δήμο, αν ανακύψει κάποια πυρκαγιά από σκουπίδια, ζήτησε εκμετάλλευση της αντιπυρικής περιόδου προκειμένου να καθαριστεί η περιοχή, χαρακτήρισε σημαντική την επαφή και συνεννόηση των αρμοδίων και στον τομέα της πρόσληψης και γνωστοποίησε την πρόθεση του δήμου για τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων. Επιπλέον, κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής να στείλουν έγγραφο σχετικά με τα οχήματα που προτίθενται να διαθέσουν στο δήμο Φυλής – δήμος που κατέχει το 55% της δασικής έκτασης της Πάρνηθας – ενώ χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα τα τρία μοναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή καθώς, «έχουν την πρώτη οπτική επαφή και είναι απαραίτητο σε αυτούς τους χώρους να υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι το επικίνδυνο σημείο, που είναι ο χώρος περιμετρικά του ΧΥΤΑ, έχει υπερτοπική σημασία και γι΄ αυτό θα πρέπει να προστατεύεται υπερτοπικά, για να μπορεί ο δήμος θα κάνει οικονομία δυνάμεων. Αναφερόμενος, εξάλλου, στον Σύνδεσμο Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ) τόνισε ότι μπορεί να παίξει ρόλο αλλά, «όχι σε περιοχές σαν τη δική μας, γιατί πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούμε να τα λύσουμε καλύτερα με τους εκπροσώπους του κράτους, όπως το δασαρχείο, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνηθας, η αντιπεριφέρεια κ.λ.π.».

Τι είπαν οι φορείς…

Επιχειρώντας, μέσα από μια εξαιρετική παρουσίαση, μια αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί, η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του Δήμου Φυλής Βιβή Ηλία, τόνισε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η Φυλή, λόγω του δάσους ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περιοχή που βρίσκεται γύρω από το Φρούριο. Η κα Ηλία είπε ότι τα δημόσια παρατηρητήρια μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα παρατηρητήρια της πυροσβεστικής, επεσήμανε την ανάγκη να τοποθετηθούν μπάρες προκειμένου να μην κυκλοφορούν οχήματα, ζήτησε να υπάρχει επαρκής προληπτικός έλεγχος και συντονισμός των υπηρεσιών και χαρακτήρισε αναγκαία την παρουσία υδροφόρου οχήματος και σκαπτικού μηχανήματος στο Δήμο Φυλής, ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα ενδεχόμενο κίνδυνο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Κοροντζής είπε ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο ενιαίος συντονισμός και η δραστηριοποίηση των δυνάμεων, κάτω από μια ομπρέλα. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να κάνει απρόσκοπτα η πυροσβεστική τη δουλειά της, κάλεσε το Δήμο να βοηθήσει στην επισκευή του πυροφυλακίου Φυλής με τις τεχνικές υπηρεσίες που διαθέτει και ζήτησε εγγράφως τα όποια αιτήματα προκειμένου να καταγράφουν και να υπάρχει συντονισμός.

Την άριστη συνεργασία του δασαρχείου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπογράμμισε ο Δασάρχης Πάρνηθας Ιωάννης Ζάζιαρης, ο οποίος τόνισε ότι υπεύθυνο για την πρόληψη είναι το δασαρχείο. Ο κ. Ζάζιαρης εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η μελέτη που έχει συντάξει το δασαρχείο για το δρόμο της Ντάρδιζας, είπε ότι σωστά αξιοποιείται ο ΕΠΟΣ Φυλής και χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής τα σκουπίδια και τα μπάζα. «Ελπίζω να βοηθήσει ο ΣΥΝΠΑ πάνω σε αυτό με τα μηχανήματα όπου διαθέτει» τόνισε, προσθέτοντας ότι κανονικά θα πρέπει να δίνει λογαριασμό για τα κονδύλια που διαθέτει.

Ο εκπρόσωπος του Φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας είπε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το δήμο Φυλής, τόνισε ότι ως Φορέας διαθέτει τρία πυροσβεστικά οχήματα, με την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιεί η πυροσβεστική ενώ, επιπλέον, χρηματοδοτεί τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Πάρνηθα καθώς και τη διάνοιξη δρόμων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ.ΠΑ Βασίλης Λαζάρου εξέφρασε τη διάθεση του για συνεργασία, τόνισε ότι φέτος τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι λιγοστά και πρόσθεσε ότι το βάρος θα δοθεί στους διμηνίτες που θα επανδρώσουν τα φυλάκια.

Ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης των περιπολιών από τους εθελοντές, ζήτησε η πρόεδρος του ΕΠΟΣ Φυλής Καλλιόπη Δηλαβεράκη, η οποία αναφέρθηκε στο πρόβλημα επικοινωνίας που υπάρχει καθώς το κινητό τηλέφωνο δεν έχει σήμα στο πυροφυλάκιο και δεν μπορεί να ενημερωθεί άμεσα το γραφείο πολιτικής προστασίας για τυχόν πρόβλημα. Επίσης, είπε ότι το δασαρχείο θα διαθέσει οκτακόσια ευρώ για τη βενζίνη στο αυτοκίνητο του ΕΠΟΣ που κάνει τις περιπολίες, ποσό το οποίο όμως δεν επαρκεί και ζήτησε, λόγω έλλειψης πόρων, να επισκευαστεί το αυτοκίνητο που διαθέτει η εθελοντική οργάνωση στο συνεργείο του Δήμου.

Τέλος, ο υπεύθυνος της δημοτικής αστυνομίας Φυλής Γιάννης Σκλημπώσης είπε ότι η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να ασκήσει όλες τις αρμοδιότητες, μπορεί να βοηθήσει όμως σε συνεργασία με την αστυνομία και στην Πολεοδομία.

Τι ζήτησαν οι αντιδήμαρχοι…

Στην ανάγκη για πρόληψη, περιπολία και έλεγχο αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι με τα ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται ότι πυρκαγιές και τόνισε ότι υπάρχουν γερά θεμέλια διότι ο πρώην δήμος Φυλής είχε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα.

Την υποχρέωση να επιληφθεί η αστυνομία και σε δεύτερο επίπεδο η πολεοδομία όταν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, επεσήμανε η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Εσόδων Έλλη Κατσανού, η οποία τόνισε ότι πρόκειται άμεσα να εφαρμοστούν συγκεκριμένα προγράμματα και ζήτησε την προστασία της αστυνομίας.

Την προσοχή της Πυροσβεστικής στην περιοχή της Γιαννούλας, από όπου ξεκινούν συνήθως οι πυρκαγιές και η οποία είναι δύσβατη, επέστησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Σταμάτης Αβράμης ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνη και την περιοχή «Κατερίνιζα» στο Πανόραμα Άνω Λιοσίων καθώς, «αν ξεκινήσει από εκεί η πυρκαγιά θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».

Τον καθαρισμό των 240 οικοπέδων του Ζεφυρίου ζήτησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Ραφτέλης, καθώς όπως είπε, παρόλο που δεν υπάρχει δασική έκταση, λόγω αυτών των οικοπέδων, το Ζεφύρι είναι ο δήμος που έχει απασχολήσει περισσότερο από τον οποιονδήποτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του Δήμου Φυλής Βασίλης Ταταρόπουλος διερωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει πυροσβεστικός σταθμός στην περιοχή, ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα να υπάρχουν δεσμευμένα μέσα αντιμετώπισης για συγκεκριμένο χώρο και χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα της συνεχούς εκπαίδευσης των εμπλεκομένων φορέων.

Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος Βαγγέλης Χριστοφιλάκης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια του πρώην δήμου Φυλής για την προστασία της Πάρνηθας, είπε ότι πρέπει να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που δεν μένουν εδώ να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και ζήτησε να υποστηριχθεί το κομμάτι του εθελοντισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ανάλογη αλλά ευρύτερη σύσκεψη και στο Δασαρχείο Πάρνηθας, με την συμμετοχή φορέων από την Περιφέρεια Αττικής.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: