11.4 C
Athens
27 Μαΐου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Καταπέλτης κατά του ΔΙΚΕΠΑΖ ο Φιλοζωϊκός σύλλογος Φυλής. Ζητά να έρθει το...

Καταπέλτης κατά του ΔΙΚΕΠΑΖ ο Φιλοζωϊκός σύλλογος Φυλής. Ζητά να έρθει το θέμα των αδέσποτων στο δημοτικό συμβούλιο

- Advertisement -

Τον κώδωνα του κινδύνου για το τεράστιο ζήτημα των αδέσποτων ζώων στο δήμο Φυλής κρούει, με επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο, η πρόεδρος του Φιλοζωικού συλλόγου Φυλής Καίτη Ζερβάκη, ζητώντας παράλληλα να τεθεί άμεσα το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φυλής.

Η κυρία Ζερβάκη χαρακτηρίζει ανεπαρκείς έως τραγικές τις υπηρεσίες που παρέχει ο, συμβεβλημένος με το δήμο Φυλής, φορέας ΔΙΚΕΠΑΖ, παρά το υπέρογκο ποσό που εισπράττει ετησίως ενώ αφήνει σαφείς αιχμές και κατά του δήμου, επισημαίνοντας ότι το αρμόδιο γραφείο λαμβάνει από μόνο του αποφάσεις, χωρίς να συνεργάζεται με την 5μελή επιτροπή που έχει, εκ του νόμου, συσταθεί, γεγονός  που αποβαίνει σε βάρος των ζώων, πολλά από τα οποία πεθαίνουν αβοήθητα.

- Advertisement -
- Advertisement -

 

Ακολουθεί η επιστολή στην πρόεδρο του Δ.Σ που κοινοποιείται στο δήμαρχο σε όλες τις παρατάξεις

«Κυρία Πρόεδρε,

Παρακαλούμε να εισηγηθείτε σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ανωτέρω θέμα.

Σχετικό Νομικό πλαίσιο: 1.Ο Ν.4039/12, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 2. Η με αρ. 282/2012 απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π περί κανονισμού λειτουργίας του ΔΙΚΕΠΑΖ (ΑΔΑ: Β43ΕΟΡΙΕ-ΕΚ9)

Με το ανωτέρω νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου οφείλει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, διαμορφώνετε ένα ατελές πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων ζώων, ζητώντας από τους Δήμους, και τα φιλοζωικά σωματεία, να συνεργάζονται και να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψη.

Αναλυτικότερα ορίζονται τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4(α) «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα, προς περίθαλψη, μέχρι την αποθεραπεία τους» , (β) «Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή» .

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 9 του ανωτέρω νόμου «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. ………»

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.12α του άρθρου 9 του ανωτέρω νόμου «Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

Ο Δήμος Φυλής συμμετέχει ως μέλος στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.). Η ετήσια καταβολή που θα καταβάλει ο Δήμος Φυλής προκύπτει από το γινόμενο του πραγματικού πληθυσμού του Δήμου (πίνακας Στατιστικής Υπηρεσίας από την τελευταία απογραφή Φ.Ε.Κ 630/Β/20.3.2013=45.207) επί 0,58€, αυξανόμενο κατά 10% κάθε χρόνο (ΦΕΚ 689/ Β’/30.11.1983),ήτοι 26.220,06 (μη συμπεριλαμβανομένου την αύξηση κατά 10% κάθε χ

Στην παράγραφο 4.2 του ανωτέρω 2 σχετικού ορίζεται ότι, η παραμονή των ζώων στο Κέντρο αποσκοπεί σε

 • Θεραπεία
 • Εμβολιασμό
 • Στείρωση
 • Συνεργασία με Κτηνιατρική Δ/νση Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και αποστολή αιματολογικών δειγμάτων στα πλαίσια της έρευνας για ΚΑΛΑ ΑΖΑΡ.
 • Ενημέρωση βιβλίου εμβολιασμών
 • Ενημέρωση βάσης δεδομένων microchip
 • Ενημέρωση βιβλίου λοιμωδών νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης
 • Ενημέρωση βιβλίου φαρμάκων

Δεδομένου ότι  :

 • Το ΔΙΚΕΠΑΖ, εισπράττει ένα υπέρογκο ποσό από τον Δήμο Φυλής, χωρίς να παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες, καθώς δεν δύναται να φιλοξενήσει ζώα, λόγω έλλειψης χώρου (πολλών, συμμετεχόντων μελών, περιστατικών), μέχρι αποθεραπείας τους, με αποτέλεσμα να τα επανεντάσσει μη αποθεραπευμένα,
 • Το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν διαθέτει πρόγραμμα γατών,
 • Δεν παρέχει εικοσιτετράωρη παροχή υπηρεσιών,
 • Σε έναν δήμο όπου οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των αδέσποτων τις παίρνει αυθαίρετα κάποιος χωρίς την συνεργασία της 5 μέλους είναι τουλάχιστον παράβαση καθήκοντος.
 • Το γεγονός ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ υποχρεούται να καλύπτει όλα τα αδέσποτα γάτες και σκύλους και ο Δήμος όχι μόνο δεν διεκδικεί τις υπηρεσίες που πληρώνει αλλά αντ αυτού σπαταλά επιπλέον χρήματα για ανύπαρκτο πάλι έργο είναι για άλλη μια φορά τραγικό.
 • Όταν με τόσα χρήματα θα μπορούσε σε ένα χρόνο καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.
 • Η αδιαφορία του υπεύθυνου γραφείου για τα ζώα που βρίσκονται στο ΔΙΚΕΠΑΖ είναι επίσης τραγική.
  Για τα έκτακτα περιστατικά στα οποία ζώα πεθαίνουν αβοήθητα
 • Για τα άπειρα κουτάβια που ο Δήμος αρνείται να περιθάλψει παρ‘ όλο που και αυτό είναι στην σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ

θέτουμε υπόψη σας τα ανωτέρω και παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σχετικά, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της παρούσας εισήγησης , λαμβάνοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα που αρμόζει, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και θέσετε τις βάσεις για την λύση του προβλήματος,.

Πρέπει να τιθασεύσουμε το φαινόμενο για να μπορέσει ο δημότης να αισθάνεται ασφαλής. Πιστεύουμε ότι για την προστασία των αδέσποτων ζώων, ο εθελοντισμός πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο και ο Δήμος να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

 

Με εκτίμηση

Η πρόεδρος

ΖΕΡΒΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -