KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Οι λόγοι που τα ελάφια της Πάρνηθας κατεβαίνουν στην πόλη και κινδυνεύουν από αυτοκίνητα και ανθρώπους

27/07/2018 10:26
Ανανεώθηκε 27/07/2018 10:27
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Ευλογημένος τόπος που διαθέτει σπάνια – σε παγκόσμια επίπεδο – χλωρίδα και πανίδα η Πάρνηθα, φιλοξενεί στα δάση της εκατοντάδες ελάφια, μοναδικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, η έλλειψη φυσικού εχθρού και η ανάγκη τους για επιβίωση, τα οδηγούν συχνά στον αστικό ιστό, με αποτέλεσμα να γίνονται στόχος είτε τροχαίων ατυχημάτων, είτε και λαθροθηρίας. Τραγικό παράδειγμα, ο πρόσφατος θάνατος δυο ελαφιών στη λεωφόρο Φυλής, όταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το δρόμο, συγκρούστηκαν με αυτοκίνητα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η πυρκαγιά που κατέκαψε το μεγαλύτερο τμήμα της Πάρνηθας πριν 11 χρόνια, ανάγκασε τα ζώα που ζούσαν στα δάση της και σώθηκαν, να μετακινηθούν στο τμήμα που δεν είχε καεί, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι μέχρι το 2010 δεν είχαν κάποιο φυσικό εχθρό συνετέλεσε στον πολλαπλασιασμό τους ενώ η εμφάνιση λύκου τα τελευταία 8 χρόνια μπορεί να περιόρισε το φαινόμενο αλλά δεν κατάφερε να φέρει την ισορροπία που απαιτείται, ώστε να μπορούν να τρέφονται αποκλειστικά από την πανίδα της Πάρνηθας.

Αποτέλεσμα, πολλά από αυτά αναγκάζονται να κατεβαίνουν χαμηλά στις πόλεις για να βρουν τροφή και ο κίνδυνος να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω στην περιοχή τους είναι μεγάλος. Ενδεικτικό είναι ότι, μέσα σε τέσσερις μόνο ημέρες στη Φυλή, δυο ελάφια άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, προσπαθώντας να διασχίσουν την κεντρική λεωφόρο.

Όπως επισημαίνουν δασοφύλακες του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας, η έλλειψη τροφής σε συνδυασμό με τα αδέσποτα σκυλιά που τα κυνηγούν (και που η ανάγκη για επιβίωση τα κάνει επίσης άγρια) είναι οι δυο κύριες αιτίες που τα ελάφια εμφανίζονται στον αστικό ιστό. «Το βουνό δε φτάνει για να τα ταΐσει και έτσι κατεβαίνουν χαμηλά να βρουν τροφή. Δεν το κάνουν για να βρουν νερό, έχει πολλές πηγές η Πάρνηθα» τονίζουν και σημειώνουν ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι άνθρωποι που, νομίζοντας ότι τους κάνουν καλό, τα ταΐζουν. Έτσι όμως το ελάφι συνηθίζει και κατεβαίνει συνέχεια, με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως, κάθε χρόνο, αρκετά ελάφια τόσο στη Φυλή, όσο και στους Θρακομακεδόνες σκοτώνονται σε τροχαία ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι πυροβολούνται από λαθροκυνηγούς, με λεία το κρέας τους. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα της Real News το Δεκέμβριο του 2013 με τίτλο «Λαθροκυνηγοί αφανίζουν τα σπάνια ελάφια της Πάρνηθας», το οποίο ανέφερε ότι «παράνομοι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή του δήμου Φυλής σκοτώνουν τα ζώα πυροβολώντας τα εξ΄ επαφής ακόμα και μέσα στους δρόμους της Χασιάς και εμπορεύονται στο πανάκριβο κρέας τους σε επιλεγμένες ταβέρνες».

Το ίδιο, άλλωστε, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής ότι συμβαίνει και με τα αγριογούρουνα που ζουν στην Πάρνηθα ενώ ο φωτογραφικός φακός έχει καταγράψει άνδρες με κυνηγετικές στολές να τα ταΐζουν με σκοπό να τα φέρουν κοντά τους και φυσικά όχι από «φιλοζωικά αισθήματα».

Τι πρέπει να γίνει για να μην κινδυνεύουν τα σπάνια ζώα

Σύμφωνα με τους δασοφύλακες του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, το βουνό δε μπορεί να οριοθετηθεί με συρματοπλέγματα, καθώς πρόκειται για μια τεράστια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Η πιο απλή οδηγία που μπορεί να δοθεί είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να ταΐζουν τα ελάφια και να αυξάνουν έτσι τους κινδύνους που δημιουργεί η επαφή τους με τον αστικό ιστό. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα αγριογούρουνα, τα οποία αποτελούν δυνητικά μεγαλύτερο στόχο λαθροκυνηγών.

«Στο βουνό υπάρχουν παντού πινακίδες που ζητούν από τους πολίτες να μην ταΐζουν τα ελάφια ή άλλα ζώα. Πρόκειται για ζώα άγρια, που δεν πρέπει να εξημερώνονται και επιβάλλεται να μένουν στην περιοχή τους. Εκεί είναι η πραγματική προστασία και η ασφάλειά τους» υπογραμμίζουν.

 

Το δημοσίευμα της Real News για τη λαθροθηρία με τα ελάφια της Πάρνηθας
Το δημοσίευμα της Real News για τη λαθροθηρία με τα ελάφια της Πάρνηθας

 

Ένα από τα δυο άτυχα ελάφια που σκοτώθηκαν πρόσφατα στη λεωφόρο Φυλής, όταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το δρόμο συγκρούστηκαν με αυτοκίνητο

ελάφι, τροχαίο, Φυλή, λεωφόρος Φυλής

 

Ο φωτογραφικός φακός εθελοντή καταγράφει τροφή που έχουν ρίξει “επιτήδειοι” σε αγριογούρουνα της Πάρνηθας στη Φυλή

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: