KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

HOT STORY

Άλλη μια δικαίωση για τους εργαζόμενους του Ξένιου. Ντροπή προκαλούν οι προσπάθειες υπαλλήλων και μελών της διοίκησης Παππού να μην πιάσουν δουλειά

21/08/2018 15:28
Ανανεώθηκε 22/08/2018 09:14
5 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Στην απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης τόσο της απόφασης της επιτροπής του άρθρου 152, όσο και του δημοτικού συμβουλίου Φυλής που είχε καταθέσει ο εκκαθαριστής της ΔΕΡΑΛ,  προχώρησε στις αρχές Αυγούστου, η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το γεγονός αποτελεί μια ακόμα δικαίωση για τους εργαζόμενους του Ξένιου, που περιμένουν εδώ και 4 χρόνια την οριστική τους λύτρωση, την οποία είχε υποσχεθεί (δημόσια, προεκλογικά και σε όλους τους τόνους) ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και την οποία υποσχέθηκε ξανά πριν ένα χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

του Κώστα Σωτηρόπουλου

Συνεχίζοντας το δικό τους Γολγοθά, οι εργαζόμενοι του Ξένιου βρέθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, απέναντι σε μια ακόμα ανήθικη προσπάθεια καθυστέρησης της υποχρέωσης από τη διοίκηση του δήμου Φυλής να εφαρμόσει το νόμο 4483/2017 και τις 2 (δυο) διευκρινιστικές εγκυκλίους που το συνοδεύουν ως οφείλει, μεταφέροντας 44 από αυτούς σε προσωποπαγείς θέσεις στο δήμο.

Στο κάδρο μπήκε, αυτή τη φορά, το ΣτΕ, στο οποίο ο εκκαθαριστής της ραδιοφωνίας (συνεπικουρούμενος από δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης Παππού και υπηρεσιακούς παράγοντες) προσέφυγε με την αιτιολογία ότι, αν εκτελεστεί η απόφαση, ο δήμος θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Την αίτηση, ωστόσο, απέρριψε το ΣτΕ, κρίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι  «η ανωτέρω οικονομική βλάβη, την οποία επικαλείται η αιτούσα, δεν απορρέει καταρχήν ευθέως από τις προσβαλλόμενες πράξεις, εν πάση δε περιπτώσει δεν είναι ενεστώσα και βέβαιη, αλλά μελλοντική και ενδεχόμενη (πρβλ. ΕΑ 211/2018, 247/2017). Και τούτο, διότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις εγκρίνεται απλώς η μεταφορά πρώην εργαζομένων της επιχείρησης σε προσωποπαγείς θέσεις του Δήμου Φυλής, το ζήτημα δε της ενδεχόμενης υποχρέωσής της να καταβάλει οφειλόμενες αποδοχές στους εν λόγω εργαζομένους θα κριθεί κατά τις εκκρεμείς ή άλλες δίκες από τα αρμόδια δικαστήρια, τα οποία θα αποφασίσουν επί του νομικού ζητήματος της πραγματικής απασχόλησης των εργαζομένων κατά τον χρόνο λύσης της, κρίση κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη τα πραγματικά και νομικά δεδομένα της κάθε ατομικής εργασιακής σχέσης ξεχωριστά».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι οι εργαζόμενοι του Ξένιου έχουν ήδη υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες παραιτούνται – μετά τη μεταφορά τους – από οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση απορρέει από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμο το επιχείρημα της εκκαθάρισης ότι οι πράξεις για τη μεταφορά των εργαζομένων έχουν εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 99 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του άρθρου 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και κατά κατάχρηση εξουσίας.

«Κώλυμα» στην Αποκεντρωμένη

Το επόμενο επεισόδιο στο «σήριαλ» που παίζεται εδώ και ένα χρόνο με πρωταγωνιστές του εργαζόμενους, τους εκκαθαριστές και τη διοίκηση του δήμου Φυλής αφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου έχει κολλήσει σχεδόν δυο μήνες η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για τη μεταφορά τους. Αιτία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή του διευθυντή της Οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Κλεισούρα προς την Αποκεντρωμένη, με την οποία εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο το ταμείο του δήμου θα «αντέξει» οικονομικά τη μισθοδοσία των 44 εργαζομένων (!) ενώ δε μπορεί να βεβαιώσει ότι θα μπορέσει να καλυφθεί και μελλοντικά (!).

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι:

α) Ο κ. Κλεισούρας είχε δώσει στο δημοτικό συμβούλιο διαβεβαιώσεις περί οικονομικής επάρκειας του δήμου το Δεκέμβριο του 2017, όταν αποφασίστηκε  η μεταφορά των εργαζομένων. Κατόπιν βέβαια δήλωσε ότι «παραπλανήθηκε»(!)

β) Κατά το χρόνο που αποφασίστηκε η μεταφορά, υπόλογος για τα οικονομικά είναι ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς και όχι ο διευθυντής της Οικονομικής υπηρεσίας.

γ) Ο κ. Κλεισούρας (αρμόδιος για τον έλεγχο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που περνούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο καθώς και για τον έλεγχο προμηθευτών που η αντιπολίτευση έχει εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο δικαιούνται να πάρουν τα υπέρογκα χρήματα που έρχονται προς ψήφιση) «αδειάζει» στην ουσία τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος αφενός είχε διαβεβαιώσει προσωπικά όλους τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου ότι ο δήμος μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τη μεταφορά των 44 εργαζομένων και αφετέρου σε όλα τα δημοτικά συμβούλια δηλώνει ότι «λεφτά υπάρχουν» και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό.

δ) Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ένας διευθυντής που υπογράφει πεντοχίλιαρα στην πεθερά του (δε διαψεύστηκε ποτέ η σχετική καταγγελία του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κώστα Παπαϊωάννου ενώ, κατά πληροφορίες, θα υπάρξουν και άλλες καταγγελίες) να ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να πληρώσει νόμιμους εργαζόμενους.

Η αήθης και ντροπιαστική προσπάθεια μελών της διοίκησης Παππού και υπηρεσιακών παραγόντων να αποτρέψουν τη μεταφορά των 44 εργαζομένων της πρώην δημοτικής ραδιοφωνίας Άνω Λιοσίων πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Γιατί κατ΄ αρχήν δικαιούνται την εξασφάλιση της εργασίας τους ύστερα από 23 και πλέον χρόνια εργασίας και, γιατί κατά δεύτερον, υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μεταφορά τους από το 2012, για την οποία – λόγω μνημονίων και διαθεσιμότητας – δε δόθηκε ποτέ διευκρινιστική εγκύκλιος.

Τώρα ο Χρήστος Παππούς έχει στη διάθεσή του έναν ισχυρό νόμο, δυο ισχυρές διευκρινιστικές εγκυκλίους (η μία μάλιστα με υπογραφή του ίδιου του υπουργού), μια ισχυρή απόφαση δημοτικού συμβουλίου και μια ισχυρή απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 που έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής σχετικά με τη νομιμότητα των πράξεων.

Οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία για να μην υλοποιήσει το νόμο, πέρα από το ότι τον καθιστά προσωπικά υπόλογο, τον δείχνει και ανίσχυρο στα μάτια όχι μόνο των εργαζομένων του Ξένιου αλλά όλων των δημοτών από τους οποίους θα βγει να ζητήσει σε λίγους μήνες την ψήφο τους για την επόμενη θητεία του.

Γιατί, πολύ απλά, τους δίνει το δικαίωμα να αναρωτηθούν και να προβληματιστούν για το ποιος, επιτέλους, διοικεί αυτό το δήμο.

 

 

Δείτε το έγγραφο του κ. Κλεισούρα με το οποίο διαβεβαίωνε το δημοτικό συμβούλιο ότι υπήρχε επάρκεια χρημάτων στον προϋπολογισμό για τους, υπό μεταφορά, εργαζόμενους της ΔΕΡΑΛ.

 

 

Δείτε την επιστολή του διευθυντή της Οικονομικής υπηρεσίας (μεταξύ άλλων και στην Αποκεντρωμένη, όπου δεν είχε κανένα δικαίωμα να τη στείλει ως εξωτερικό έγγραφο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Χρήστου Παππού) όπου λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι παραπλανήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

 

 

 

 

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: