KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΦΥΛΗ

Ξεκινά ο διάλογος με την ΕΥΔΑΠ. Αναστολή κατάσχεσης για τα χρέη πέτυχε ο δήμος Φυλής

20/02/2013 15:08
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

bouraimis-dsΜε σαφή την πρόθεση να μην μετακυλιστεί το χρέος που υπάρχει στην ΕΥΔΑΠ στους δημότες του δήμου Φυλής αλλά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση πριν εξετάσει λεπτομερώς τα στοιχεία και ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, προσήλθε στην ειδική σύσκεψη με τη διοίκηση της επιχείρησης και άλλους δημάρχους για τη διευθέτηση των χρεών, ο Δημήτρης Μπουραίμης. Κόκκινες γραμμές στο διάλογο που θα ακολουθήσει αποτελούν η συνέχιση της ευθύνης λειτουργίας του δικτύου από το δήμο Φυλής, η ισχύς του μειωμένου τιμολογίου, η επίλυση του τεράστιου θέματος της αποχέτευσης και η ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύμβασης, η υπογραφή της οποίας θεωρείτο κομβικής σημασίας για την επίλυση σειράς ζητημάτων που χρονίζουν και αποτελούν τροχοπέδη στον προγραμματισμό και την ανάπτυξή του, ο δήμος Φυλής είχε υποβάλλει στην ΕΥΔΑΠ συγκεκριμένο προσχέδιο για την ρύθμιση των υπέρογκων χρεών, που αφορούσαν στην πλειονότητά τους τη δημοτική κοινότητα των Άνω Λιοσίων. 

Στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι (σ.σ. Τρίτη 20 Φεβρουαρίου), η ΕΥΔΑΠ έδωσε στο δήμο το δικό της προσχέδιο, το οποίο ο δήμαρχος Φυλής επεσήμανε ότι θα εξετάσει ενδελεχώς, αρνήθηκε ωστόσο να δεσμευτεί για οποιαδήποτε αποδοχή του, πριν το φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και στις δημοτικές παρατάξεις.

Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί ο τρόπος διευθέτησης των οφειλών ύψους, περίπου, 40 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πρόθεση της διοίκησης είναι να μην μετακυλιστεί στους δημότες της Φυλής αλλά ούτε και των άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου. Πηγές του δήμου επιμένουν ότι η λύση έχει βρεθεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες και δεν αφορά σε καμία περίπτωση στην πώληση του δικτύου, ούτε στην ΕΥΔΑΠ, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την τακτοποίηση του χρέους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί, ο δήμος, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου ενώ θα εξακολουθεί να ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο και το οποίο αποτελεί στοιχείο ανακούφισης για τους κατοίκους του δήμου. Εξάλλου, ούτε το δίκτυο, ούτε οι πηγές και γεωτρήσεις της περιοχής θα περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης, παραμένοντας στην ιδιοκτησία του δήμου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, επίσης, ότι στις συζητήσεις θα διευθετηθεί και το θέμα της αποχέτευσης, θέμα που απασχολούσε έντονα τη διοίκηση, καθώς οι παράμετροί του ήταν πιο σύνθετοι. Επιπλέον, στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και η αναβάθμιση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του δικτύου, με την δημιουργία των απαραίτητων έργων υποδομής (εκσυχρονισμός, αντλιοστάσια, δεξαμενές, αντικατάσταση αγωγών κ.α).

Καθοριστικό, ωστόσο, υπήρξε το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμος Φυλής πέτυχε την αναστολή των διαδικασιών κατάσχεσης, αίτημα που υπέβαλλε ο Δημήτρης Μπουραίμης στη διοίκηση της επιχείρησης, «μέσα στα πλαίσια συναντίληψης και ισότιμης προσέγγισης στο διάλογο για την σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης» και το οποίο έγινε αποδεκτό. Να υπενθυμίσουμε, ότι οι διαδικασίες των κατασχέσεων από την ΕΥΔΑΠ ξεκίνησαν πριν από, περίπου, 2 χρόνια ενώ για τον προσεχή Μάρτιο έχει οριστεί μια ακόμα δικάσιμος, η οποία θα ανασταλεί μέχρι την σύναψη συμφωνίας.

Συνεργάτες του δημάρχου Φυλής επισημαίνουν την ανάγκη να εμπεδωθεί η έννοια πως ο δήμος δεν μπορεί να οφείλει, διότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα να κάνει έξοδα χωρίς έσοδα ενώ ο ίδιος θεωρεί σημείο – κλειδί την απόφαση να αναλάβει η περιοχή τις ευθύνες που της αναλογούν αφού, όπως σημειώνει, «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, γιατί δεν θέλουμε να μας χαριστεί κανείς. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, δεν είμαστε κάτοικοι κατώτερης ποιότητας, επιδιώκουμε ισότιμη μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα και για αυτό θέλουμε να τελειώσουμε και με τα σκουπίδια. Πρέπει να απεμπλακούμε από το παρελθόν και να απελευθερώσουμε το μέλλον. Πρέπει, όσοι γεννηθήκαμε εδώ ή όσοι επέλεξαν να ζήσουν εδώ και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να αισθανόμαστε και να αισθάνονται υπερήφανοι. Είμαστε πλέον μεγάλος δήμος με συγκριτικά πλεονεκτήματα και το μέλλον μας ανήκει».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί με τους σημερινούς εκπροσώπους και, υπό το σημερινό καθεστώς, της ΕΥΔΑΠ ενώ θα υπάρξει ειδική μνεία, πως αν, για οποιοδήποτε λόγο, αλλάξει η μετοχική σύνθεση της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένης της πώλησής της), οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση και ο δήμος δεν θα έχει καμία δέσμευση έναντι της νέας πραγματικότητας.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: